← Tillbaka

Vandrings- och tälttips för camping i USA – Minnen från världen

Vandrings- och tälttips för camping i USA

Jag och Patrik har tillsammans roadtrippat ner längs med USA:s östkust under några månaders tid. Vi hade något år tidigare börjat vandra och hade fallit för charmen att kombinera natur och resandet. Då vi åkte på roadtrip var målet att vandra ofta och mycket.

Dessutom bestämde vi oss att också tälta så ofta som möjligt. Dels på grund av hur härligt det är att sova i tält, men också av budgetmässiga skäl.

Mina 6 bästa campingtips för nationalparker i USA

Vi besökte många härliga nationalparker och till de härligaste destinationera vi besökte i USA räknar jag Great Smoky Mountains i North Carolina och magiska Shenandoah i Virginia.

Vandringsäventyr som vi lärde oss mycket av. Lärdomar om vandring och camping, men även en större förståelse för den amerikanska campingkulturen. Nedan delar jag med mig av det jag främst lärde mig om att campa på östkusten.

Dessa tips kan användas på varje lägerplats och jag rekommenderar att hålla dem på minne då du beger dig ut på äventyr i USA.

Mina 6 bästa campingtips för nationalparker i USA

Mina 6 bästa campingtips för nationalparker i USA

Mina bästa tips för en härlig vandrings- och campingupplevelse i USA.

1. Boka alltid tältplats i förväg

I USA kan campingar, mot förmodan, ofta vara slutbokade – även under lågsäsong. För att vara säker på att få en plats att parkera bilen samt smälla upp ditt tält rekommenderar jag att boka plats i förväg.

Det är ändå bara de populäraste campingarna du kan och måste boka i förväg så kolla online. Mindre populära är det bara att dyka upp på, hoppas på det bästa och lämna en sedel i en postlåda vid entrén.

2. Avboka inte bokningar

Om du har bokat en campingplats måste du också betala för den. Även fast du inte skulle dyka upp. Vi reserverade vår camping en eller två dagar innan vi skulle sova där så vi kunde vara säkra på att vi skulle vara prick där och då. En kväll fick vi ändå förhinder och försökte ringa för att avboka.

Kan i efterhand säga att det verkligen inte var värt det. Vår telefonräkning var större än campingnatten skulle ha varit.. Ibland borde man bara ta smällarna och inte försöka fixa för mycket.

Vandring i USA

3. Campingkulturen i USA är social och lyxig

I USA är camping en social aktivitet och likväl en lyxgrej. Du anländer oftast i husvagn/-bil, en stor jäkla grej med någon knapp som vecklar ut vardagsrum, terrass och ljudanläggning för alla skogens djur.

Sedan myser du omkring på campingen och talar med grannarna om smått och stort. American small talk.

4. Tomma vandringsleder i USA

Att campingkulturen fokuserar mer på bekvämlighet och semesteratmosfär leder också till att alla vandringsleder i området är märkligt tomma. Till exempel Great Smoky Mountains i North Carolina, en av USA:s kändaste nationalparker, hade full rulle på lägerplatsen men tomma rutter för vandring.

Egentligen ganska skönt för oss som verkligen ändå vill vandra!

Camping i USA

5. Mycket vilddjur som björn i USA

I USA:s skogar är vilddjur som till exempel björn vanligare än här hemma i Norden. Därför måste man här i många parker vidta åtgärder då man campar och man får till exempel inte ta med sig mat in i tältet.

Har man bil ska maten låsas in där, alternativt hissas upp i ett träd i en påse.

6. Rätt utrustning för camping

I USA lärde vi också oss hur viktigt rätt utrustning är och därför vill jag att det står med på listan. Vi hade köpt tält på Walmart och hade inte med oss ett gaskök trots att vi sov i tält under längre perioder. Det är ingen bra idé att lida bara för att man inte vill bära på några extra kilogram. Det är värt att ha bra utrustning, speciellt om man ska campa i sådana delar av USA där det är kallt.

Vi har alltså campat i snön i ett leksakstält i USA. Riktigt fiffigt är det inte, så nuförtiden packar vi alltid med vårt eget tält då vi åker på vandringsresa. Fast det väger lite extra,

Tips för camping i USA

Tips för camping i USA

Jag hoppas du fann dessa tips värdefulla. Är det något mer som du undrar över är det bara att fråga!

2 tankar om “Vandrings- och tälttips för camping i USA – Minnen från världen

  1. Jag tycker även att det är stor skillnad på Östkusten och Västkusten, och sedan har vi ju midwest mittemellan. På östkusten har vi ju även den mest besökta national parken som den du besökte, och visst är det sant att så gott som i både USA och Kanada i de populära nationalparkerna så tar sig folk inte mer än 200 meter från vägen. Vi bokar ibland, men ibland chansar vi. När jag bilade med min pappa chansade vi och hittade campingplats i Badlands (som för övrigt var gratis) och i Beartooth Mountains. Då vi chansar brukar vi planera att komma fram vid 2 eller 3 på eftermiddagen eftersom det är ungefär då som man oftast måste “checka ut”. Vissa camping platser har X antal platser som är first come first serve. Åker man förbi en National Forest kan man även göra dispersed camping (som man kan läsa mer om på deras hemsida). Det har funkat bäst för oss på ställen som Alaska och Montana….men funkade även helt okej i Minnesota tex. De staterna med mer folk har mindre opportunities för dispersed camping i National Forests. När vi vandrar i tex Montana kör vi zero policy när de kommer till matos och mat. Vi sover till och med i andra kläder än de vi lagade mat i, för att minska risk för hungrig björn i tältet (främst då vi backcountry campar förstås). Det är extremt, men vi gör så ändå.

    • Tack för din intressanta kommentar! Och håller helt med i allt du säger. Även det att det inte är värt att riskera något i områden där det finns mycket björn. Önskar dig en massa fin camping framöver!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.