← Tillbaka

Vaccination mot gula febern i Argentina – Minnen från världen

Vaccination mot gula febern i Argentina

Eftersom jag reser året om, och dessutom till olika delar av världen, är vaccinationer inget jag ofta brukar tänka på. Har liksom antagit att jag och Patrik har alla basvacciner som vi kan tänkas besöka. Ibland måste man komma ihåg att förnya nåt vaccin, eller äta malariamedicin, men sällan behöver jag ta ett helt nytt vaccin för att resa någonstans.

Det är kanske lite som med passet. Jag antar alltid att jag vet var mitt ikraftvarande pass är. Varje gång jag lagt det på ett ställe det inte borde vara på, eller det håller på att gå ut blir jag lika förvånad.

Därför kom det också som en överraskning, att vi inte hade alla vaccinationer vi behövde, då vi reste till Sydamerika under vintern.

Gula febern vaccin Argentina

Ett vaccin för lite – Gula febern

Då vi kom till Argentina reste vi först runt i Patagonien i en månad. Efter det kom vi tillbaka till Buenos Aires där vi planerade vår fortsatta rutt för resten av månaderna. Vi planerade in Iguazúfallen och tänkte därifrån ta oss över till Paraguay. En väg som gick igenom Brasilien.

Trots att vi inte skulle stanna i Brasilien, bara åka igenom med buss, läste vi att det kunde krävas vaccinkort mot Gula febern.

Gula febern är ett virus som sprids via myggor i till exempel Sydamerika och Afrika. Första symptom är feber, huvudvärk och muskelvärk. Fortskrider sjukdomen är dödligheten ungefär 50%.

Brasilien har haft stora problem med Gula febern epidemier och därför är grannländerna noga med att de som kommer därifrån ska kunna bevisa att de inte bär på viruset. Trots att jag är vaccinerad mot sjukdomen hade jag inget vaccinationskort med mig som bevis. Patrik var inte vaccinerad.

Själva smittorisken är minimal under en så kort tid i Brasilien, men vi valde ändå att medan vi ännu var i Buenos Aires försöka skaffa oss både vaccin och vaccinationskort.

Vaccinationer i Buenos Aires - gratis vaccin och långa köer

Vaccinationer i Buenos Aires – gratis vaccin och långa köer

Vi googlade och upptäckte att den offentliga hälsovården i Buenos Aires är gratis för alla, både lokala och besökare. Eftersom Argentina är väldigt noga med att man ska vara vaccinerad för att få komma in landet om man varit i Brasilien, har de en stor vaccinklinik nära området La Boca, som gratis vaccinerar personer mot gula febern. Dit gick vi också!

Kliniken, som egentligen är ett par containrar under två korsande motorvägar, är mot förmodan väldigt fräsch och välbesökt. Vi gick dit en morgon i januari, men redan då ringlade sig kön hundratals meter lång. Det var semestertider för argentinarna som säkert många skulle till Brasilien för att hälsa på släkt och vänner.

Vi frågade en sjukskötare hur processen gick till och hon berättade att det bara är att köa tills man når ett nummersystem där man tar ett nummer, och sedan väntar på sin tur att gå in i containern för vaccin. Hon varnade också att kön var minst fyra timmar lång, antagligen mycket längre.

Eftersom vi inte tänkta åka till Brasilien, bara genom bestämde vi oss att det inte var värt väntan utan lämnade utomhuskliniken bakom oss.

gula febern Argentina

Ändrade planer på grund av saknat vaccin

Att vi inte fick vaccinet mot gula febern betydde att vi fick ta och ändra vår resplan lite. Vi åkte till Iguazú, men därifrån måste vi åka ner till staden Posadas för att komma in i Paraguay.

Intressant var det ändå att lära sig om den offentliga hälsovården i Sydamerika. Att den fungerar, i alla fall i Argentina!

Nästa gång vi reser dit ska vi ändå ha både alla behövda vacciner och vaccinationskort med oss.

4 tankar om “Vaccination mot gula febern i Argentina – Minnen från världen

    • Ja men eller hur!! Älskar då man får lära sig nytt om hur något verkligen fungerar i ett annat land. Det är så jag gillar att resa! Tack, intressant se :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.