← Tillbaka

Trendspaningar på Nordens största resemässa 2019

Resetrender 2019

Förra helgen gick Nordens största resemässa Matka av stapeln. Mässan ordnas varje januari här i Helsingfors och således har jag genom året haft möjligheten att besöka och vara med och se resemässan utvecklas år efter år.

Antalet utställer på Matka är nära på 1000 olika företag och organisationer, som sammanlagt representerar över 80 destinationer runtom i världen.

Det intressantaste med mässan för mig som resebloggare, är alla bekanta i branschen man har möjlighet att träffa under denna intensiva långhelg. Det organiseras reserelaterade evenemang och massa annat kul program.

Utöver det, är spaningar på årets resetrender av stort nöje och intresse. Det finns några klara resetrender för 2019, som jag tänkte dela med mig av.

Nordbornas resetrender 2019

Nordbornas resetrender 2019

Den största trenden som starkt genomsyrade hela mässcentrumet var att resa lokalt och nära. Har aldrig tidigare sett Norden, med fokus på Finland så starkt representerat! Ungefär halva mässcentret var ockuperat av små byar som ville föra fram sitt budskap om hemknutarna.

Bland resor i Norden toppade Lappland statistiken. Det fanns paketresor för vinter och sommar, vandringsrutter och en massa annat skoj. Jag som längtat efter att vandra i Lappland i flera år kunde knappt slita mig. Svårigheten för mig ligger inte i om jag vill åka till Lappland, utan mer i att bestämma mig till vilket ställe. Fanns så många magiska nationalparker och vandringsleder.

Den nästa trendspaningen är ganska långt en motpol till det avskalade lappländska livet. Lyxresor både inom Norden och till andra länder verkade vara välrepresenterade. Montrarna var stora och fina med lyxiga spabehandlingar och direkttransport mellan flygfält och boende. Inte riktigt min kopp av te, men verkade som att många värdesätter detta semestersätt eftersom man då verkligen får koppla av och kan lita på att någon annan tar hand om detaljerna under resan.

Förutom Norden var Asien rätt välrepresenterat, medan det var glest om andra kontinenter. Vissa europeiska land, speciellt semesterparadis som Spanien fanns också med bland trendsättarna.

Att jag ibland blir trött på det finska folket är heller ingen hemlighet. En trendspaning som mer har med vad det är som går hem hos finnar, är att Elvis-imitationer, karaoke och lyckohjul tydligen alltid kommer vara hett i Finland. Dessa förfärliga programpunkter fanns på flera ställen och speciellt vid lyckohjulet ringlade sig kön lång. Jag säger bara usch!

Mina favoriter på Matka 2019

Mina favoriter på Matka 2019

Till mina personliga favoriter under resemässan klättrade en destination som jag och Patrik drömt om länge. Vi stannade länge vid deras booth och fick en massa tips och insights av de trevliga kvinnorna från landet. Hoppas med hela hjärtat vi skulle få ihop en långresa under första halvan av 2019, men det återstår att se.

En annan favorit blev, kanske lite otippat, Skärgårdsdoktorns fästingbuss! Har i flera år tänkt vaccinera mig mot TBE (sjukdomen som sprids via fästingar), men alltid glömt bort det. Är även lite av en fästingmagnet och har ofta ett antal varje år. Nu då vi såg bussen på mässan passade vi på att ta första sprutan. Dessutom till ett rabatterat pris!

Hade en riktigt trevlig resehelg!


Besökte du resemässan i Helsingfors? Vad hade du för trendspaningar?

4 tankar om “Trendspaningar på Nordens största resemässa 2019

    • Tack snälla Helena, så roligt att du gillade dem! Önskar så att besöka Lappland i år – helst skull jag vandra genom både finska, svenska och norska Lappland – men vi får se om jag lyckas förvekliga den drömmen i år ;)

  1. Åh åk till svenska Lappland, till fjällen ovanför Kiruna! Är uppväxt där men kan fortfarande inte FÖRSTÅ hur vackert det är! Blir så tagen varje gång jag är där!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.