← Tillbaka

Tips för bättre resebilder del två – 10 tips för kreativt fotograferande

Tips för bättre resebilder del två - 10 tips för kreativt fotograferande

Fototips är i min värld alltid välkommet. Vare sig man är proffs eller nybörjare på fotografering finns det alltid något nytt man kan lära sig. Det är kanske fotografering är en så beroendeframkallande hobby.

Jag har själv bara för några år sedan fallit för fotografering, men då gick det också pladask. Har sugit åt mig information var än den funnits att få. Stundvis har jag fotat så mycket att jag inte ens velat titta åt kamerans håll på flera veckor efteråt.

Skrev tidigare ett inlägg med mina 10 tips för bättre resebilder. Där gick jag igenom alla kompositionsgrejer jag idag har i åtanke då jag fotograferar. Har du inte läst de tipsen än, rekommenderar jag du kollar in dem här.

I det här inlägget tänkte jag tipsa om hur du kan göra din klassiskt fina resbild ännu lite bättre, mer spännande och unik.

Mina 10 bästa tips för kreativa resebilder

Mina 10 bästa tips för kreativa resebilder

1. Lek med skärpedjup och fotografera genom blad eller gräs

Tipsade om förgrund och bakgrund sist, och det här är en modifikation på den klassikern. Istället för att nöja dig med olika etager i en bild kan du ha lite löv, en ljusslinga eller kanske någons bakhuvud med i bilden så nära objektivet att du får en härlig blurrig effekt i bilden.

2. Lek med perspektiv – fota uppifrån eller nerifrån

Ett byta perspektiv och istället för att fota från en bekväm höjd för dig istället gå ner på huk, eller klättra upp på en bergsvägg och fota neråt gör en gigantisk skillnad. Att fota en bild på en person som sitter på marken och tittar upp mot dig gör stor skillnad mot en vanlig “fotar dig över bordet” bild.

Fotografera motsatsen till det vanliga

3. Fotografera motsatsen till det vanliga

Vid en stor sevärdhet är det alltid lockande att ta den klassiska bilden över sevärdheten. Den bilden som vi alla sätt flera gånger, som fascinerar oss och tråkar ut oss. Du kan step up your game, svänga 180 grader och ta en bild åt precis andra hållet. Kan vara lika fint, och definitivt mer intressant!

4. Hitta bästa vinkeln för din bild

Utöver tipsen ovan för hur du kan hitta nya och spännande vinklar, rekommenderar jag även att även leka runt med vinkeln då du valt perspektivet. Då du bestämmer dig för att fotografera en bild ovanifrån ditt objekt, finns det ändå en massa olika vinklar att välja. Rör dig och justera vinkeln för bästa bild.

Ha med sådant i bilden du vanligtvis plockar bort

5. Ha med sådant i bilden du vanligtvis plockar bort

Som resebloggare, och samtidigt turist, i länder man besöker vill man sällan ha med andra turister på bilderna. Men tänk om här. Turister hör till de flesta av alla resmål, och varför då med våld försöka täcka det? Det kan vara kul att använda sig av turister som en rekvisita i bilderna och försöka ta snygga bilder med en massa främlingar på bild.

6. Planera dina bilder innan du tar dem

Istället för att planlöst fota allt och inget rekommenderar jag att planera vad det är du vill fånga på bilden och vilken känsla du vill förmedla. Du utvecklas som fotograf då du börjar fundera kring vad det är du vill med dina bilder.

Bestäm vad du vill göra med dina bilder

7. Bestäm vad du vill göra med dina bilder

Efter att du planerat bilden lönar det sig även att fundera var och hur du kommer använda den. Är bilden tänkt för till exempel blogg är ett liggande format oftare användbart, medan lodräta bilder gör sig bra på Instagram och Pinterest.

8. Använd dig av accessoarer

Prova på att ha med en färgklick eller något oväntat i din resebild för extra effekt. Det finns så många roliga accessoarer att ha med på bild, så låt dig inte begränsas av det klassiska röda paraplyet eller gula regnrocken. Ha med färggranna scarfar eller annat lätt som ryms i resväskan och var kreativ.

Putsa kameralinsen

9. Putsa kameralinsen

Det här tipsen borde jag egentligen ha inlett med, för detta är egentligen det kanske viktigaste tipset! Med en smutsig lins blir ingen bild bra, hur duktig fotograf du än skulle vara. Tipset är att alltid ha med en putsduk för ditt objektiv och komma ihåg att putsa av linsen med jämna mellanrum.

10. Låt dig inspireras av andra

Det är en stor skillnad mellan att kopiera någon annans arbete eller att låta sig inspireras. Inspiration är grunden till så gott som allt kreativt arbete och genom att inspireras av vad andra fotografera gör kan du själv komma på nya grejer du vill förverkliga i ditt fotograferande.

Redigera alltid dina bilder

Kreativt fotograferande – redigera alltid dina bilder

Sist men inte minst, glöm aldrig att redigera dina bilder. Alla bilder blir bättre av lite extra kontrast och andra småkorrigeringar. Du kan välja att redigera så lite det inte syns eller så mycket att du skapar en annan bild av ditt original.

Har fortsättningsvis en massa kamera och fototips på lager, så låt mig veta om du gillar den här typens inlägg, så kommer det mer!

10 tankar om “Tips för bättre resebilder del två – 10 tips för kreativt fotograferande

  1. Så många bra tips! Är lätt hänt att man börjar fota allt vackert man ser när man är på resa, så dessa tips är ju guld värda! :) Har varit med om dilemmat kring liggande/stående bild alltför ofta! Då önskar man att man tänkt efter vad den skulle användas till! ;)

    • Haha, ja men eller hur! För bilder med eftertanke är så mycket mer värda än random snaps. Tusen tack för din fina kommentar och glad du gillar tipsen!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.