← Tillbaka

SEO misstag och snabba fix för din blogg

SEO misstag och snabba fix för din blogg

Sökmotoroptimering, eller SEO, är en av grundstenarna inom marknadsföring. Tanken är att optimera innehållet på din webbsida, blogg eller webbutik så att du dyker upp högt bland (Googles) sökresultat då en person söker efter det du optimerar mot, samt att din sida då är relevant och ger svar på det personen letar efter.

Och varför ska du göra det? Kort svar, för att få trafik till din plattform. Nästan 90% av all trafik går via Google-sök, så som marknadsförare tänker jag att det är rätt självklart att det är där du ska synas.

För att kunna sökmotoroptimera sidor och inlägg behöver man först förstå vad det i slutändan är man kan och borde göra. SEO är i sig inte kärnfysik, men det svåra är att göra det rätt. Och att veta när man gör det korrekt!

Här nedan tar vi en titt på vad du kan sökoptimera på din blogg, samt vilka de vanligaste sökmisstagen är och hur du undviker dem.

– Läs mer om vanliga misstag inom digital marknadsföring här.

Snabba SEO fix för din blogg

Snabba SEO fix för din blogg

I slutändan måste innehållet på din sida vara bra för att det över huvudtaget ska gå att optimera, så kvalitativt innehåll är A och O. Har du redan fixat den biten kan du sätta igång och sökförbättra resten.

Här är några tips på vad du kan optimera direkt.

1. Nyckelord eller nyckelfraser. Ladda ner Yoast till din (WordPress) blogg, som tillåter dig att se hur “väl” du använder ditt nyckelord eller -fras. I Keywordplanner eller genom att googla får du en överblick över vilka sökord det lönar sig att använda.

2. Bra rubrik (H1) och URL. En bra rubrik är beskrivande och klickvänlig. Dessutom är den runt 50-60 tecken lång. URL:en ska vara läsbar och relevant.

3. Metabeskrivning. En metabeskrivning som öppnar upp vad inlägget handlar om. Använd Yoast för det.

4. Interna länkar och alt-texter. Externa länkar till värdefulla sidor är såklart bäst, men inget du fixar till i en handvändning. Börja med att länka internt och skapa samband mellan dina sidor och bloggposts. Se till att det alltid är relevanta länkar. Samtidigt kan du lägga till alt-texter till dina bilder så att också Google kan läsa dem.

5. Ta bort dubletter av sidor. Inga dubletter är bra ur ett sökperspektiv och du kan själv se till att du i alla fall inte har dubletter på din egen sida. Kombinera liknande material till en matigare helhet så kommer du i slutet ha färre men bättre sidor.

6. Teknisk funktionalitet. Ha en mobiloptimerad sida som laddar snabbt och är https-skyddad, innehåller en XML-sitemap och robot.txt-fil.

Ranka utan SEO optimering

Ranka utan SEO optimering

Detta är några optimeringspunkter du kan (och bör) ordna upp redan idag om du vill nå bättre positioner på Google.

Du kan ha haft tur och i misstag rankat på något utan SEO, men genom att medvetet arbeta för att synas kommer du också att göra det med större sannolikhet. Men kom ihåg att göra det rätt.

Här nedan delar jag med mig av fyra vanliga misstag man ofta gör då man börjar med SEO, samt hur det går att undvika dem.

Fyra vanliga SEO misstag - ändra kurs idag!

Fyra vanliga SEO misstag – ändra kurs idag!

1. Fokuserar på fel saker. Du SEO-optimerar allt du gör utan att egentligen fråga dig själv varför du gör det och vad du vill åstadkomma med din optimering. Som med alla marknadsföringsansträngningar kräver sökmotoroptimering en plan och att du följer upp planen.

2. Inte vågar byta riktning. SEO är välkänt inget du gör över en natt. Optimering kräver tid och energi. En bra tumregel är att resultaten borde börja synas inom ett halvt år. Ser du ändå ingen förändring i din Google trafik efter den tiden fungerar antagligen inte din strategi. Häng inte kvar i det gamla utan fundera om!

3. Tror saker. Du tror att din sida kommer upp i sökresultaten, kanske googlar för att försöka hitta dina poster och tror att din SEO optimering ger resultat. SEO handlar inte om tro eller att anta hur algoritmen (Googles) fungerar. SEO är att analysera resultat och jämföra det med utgångsläget eller vald mätpunkt. Det är data och svart på vitt.

4. Du struntar i SEO. Du skiter i allt ovan, för det går ju ändå bra för din blogg. Det är okej, såklart, men tänk hur bra det kunde gå om du satte ner lite mer tid och energi på din optimering..

Det finns alltid mer att göra och lära sig om SEO

Det finns alltid mer att göra och lära sig om SEO

Sökmotoroptimering är en fortgående process. Jag själv tycker SEO är ett väldigt tacksamt fält att jobba med, eftersom du kan göra lite och relativt snabbt se stora resultat.

Känns alltid lika fint då man ser ett inlägg som man SEO:at stiga på Google och skapa trafik ännu långt efter det publicerades. Marknadsföraren i mig myser bara av tanken!

Har ni fler frågor om SEO är det bara att ställa dem i kommentarerna nedan. Hoppas ni gillade inlägget och vi hörs!

11 tankar om “SEO misstag och snabba fix för din blogg

 1. Jag hade ingen koll på det till för ett tag sen. Men fick googla en hel del för att få koll på det. Tycker dock fortfarande det är svårt att få till. Laddade ner Yoast som ju hjälper en varje gång man skriver ett nytt inlägg, men tar tid att gå tillbaka och fixa alla gamla inlägg.
  Jag har ett annat problem som heter Bloglovin har några följare där, men lyckas inte få till att Bloglovin uppdateras. Känns riktigt trist för då når ju inte inläggen ens de som redan är intresserade. Har slitit mitt hår med det där! :( haha

  • Ja alltså i början kan SEO kännas väldigt överväldigande, men sist och slutligen är det inte så komplicerat! :) Om det är något du ännu undrar över med SEO är det bara att fråga, hjälper gärna till. Och ja, det låter lite märkligt med Bloglovin. Tänker liksom att det är så plug and play som nåt kan vara. Därför är det säkert också svårt att få fungera om något strular. Hoppas det löser sig snart!

 2. Väldigt bra tips! Många punkter kan man ju följa oavsett om man använder wordpress eller ej :) Det där med alt-text och dylikt försöker jag sätta ner rätt mycket tid på, men har inte hunnit/orka fördjupa mig så mycket i andra saker än.

  • Tack snälla Maria! Och du har så rätt, är bara alltid lite svårt att uttala sig om plattformer man inte är så bekant med. Därför är WordPress ett säkert alternativ ;) Och du har så rätt, det är rätt arbetsdrygt med SEO – men också så värt det. Bara att fråga om det är nåt du vill ha hjälp med eller undrar över angående SEO!

 3. Tack! Intressant läsning. Jag har fått hjälp med att installera SEO och har haft detta i ett år och ser det som en bra hjälp. Jag har en “hobbyblogg” och marknadsför egentligen inget annat än tips om resor, långa och korta och så skriver jag en hel del om Stockholm. Men visst är det trevligt med fler besökare till bloggen.
  Ha det gott!

  • Så roligt du gillar inlägget Ditte! Både hobbybloggar och sådana man skapar med en lite mer professionell inriktning är värda SEO kärlek. Hoppas du når de målsättningar för din blogg med ditt SEO arbete. Bara att fråga om du undrar över nåt.

 4. Bra genomgång! Den enda lilla kommentaren jag har är att det inte är h1:an som ska vara ett visst antal tecken och klickvänlig, det är title-taggen. Hoppas du förstår hur jag menar, kan förtydliga annars.

  • Tack Mikael, kul att du gillade! :) Ja det är klart, men då vi snackar enskilda bloggposts är det H1, samt underliggande rubriker, som främst kategoriserar innehållet för sökmotorer. Title-taggen är övergripande och viktig för hela sajten.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.