← Tillbaka

Resa till politiskt instabila länder – Turistar du på andras bekostnad?

Resa till diktaturer - Turistar du på andras bekostnad?

Har du någon gång börjat planera en resa, bara för att inse landet är en etisk mardröm?

Det hetaste ämnet idag inom resebranschen är klart flygandets inverkan på miljön, vilket är ett viktigt ämne, som jag tangerat flera gånger. Ett ämne inom resebranschen som är åtminstone lika viktigt enligt mig, är resorna vi gör till ställen som styrs av diktatur, där lokalinvånarna mår dåligt eller stater som helt enkelt struntar i lokal turism och gynnar massturismen. Utan att blinka, utan att reflektera.

Väljer man att resa har man också ett ansvar att resa medvetet.

Att resa medvetet betyder för mig att sätta sig in i landets situation innan man bokar en semesterresa dit. Att fundera på om du kan stå bakom det som händer där.

För vill du resa till ett land där mänskliga rättigheter och lagar inte följs, där demokrati inte existerar? Eller ett ställe som uppmuntrar till massturism? Där inga av de pengar du spenderar i landet går till lokalbefolkningen, utan till en diktator som hela tiden blir starkare och grymmare.

Det är ändå inte alltid lätt att vara en medveten resenär. Jag har rest till flera länder jag idag inte skulle resa till. Tack vare en större medvetenhet och en pappa med starka åsikter inom ämnet, har jag möjlighet att resa mer medvetet.

Är det alltid bra att inte resa till ett land med dåliga villkor?

Är det alltid bra att inte resa till ett land med dåliga villkor?

Som turist är det lätt att besöka ett land men inte gå in på djupet i den ekonomiska, sociala eller politiska situationen. Man ser den drömmiga stranden, lockas av det exotiska resmålet och ser på landet genom vår begränsande kameralins.

Det är ändå viktigt att aktivt välja bort länder vars situation du inte kan stå bakom och som du vill ändra på. Vår närvaro i länder där lokalbefolkningen lider kan göra mycket mer skada än nytta, eftersom styrande makter då får tillstånd att fortsätta som tidigare.

Argumentet att du inte hjälper ett land i kris genom att bojkotta det, har jag ofta hört. I ett land i politisk kris vars BNP långt utgörs av turism, blir situationen antagligen inte bättre av att turismen avtar. Men samtidigt, hur annars kan vi på individnivå påverka? Hur kan vi visa att vi inte godkänner den situationen som pågår.

Genom att istället lyfta fram problemen och skriva, berätta dela med sig av det egna beslutet att inte resa till ett land kan vi rikta strålkastaren mot problemet. Kunskap och medvetenhet är det vi alla kan sprida och det kan kanske leda till en framtida förändring.

Länder jag skulle undvika att resa till

Länder där mänskliga rättigheter inte beaktas – skulle jag resa till dem?

Här är fem exempel på länder jag personligen funderar tre gånger innan jag i dagsläget reser till dem, alla av olika orsaker.

Turkiet – Ett land där massturismen florerar och som på senare år blivit så gott som en diktatur. Ett land där du inte får ha andra åsikter än presidentens, medborgarnas konton fryses så de inte kan fly landet, oppositionen är rädd för att förlora jobben och hatet mot vissa folkgrupper syns överallt.

Venezuela – Alla personer vi träffade i Sydamerika var personer som flytt hemlandet Venezuela för att det inte längre går att bo där. Personer som försöker skapa sig en ny och bättre framtid långt från det egna hemmet, med risk för att aldrig se den egna familjen igen. Svält, hög brottsstatistik, våld och misär är bara början på hur situationen ser ut i idag i Venezuela, som är så gott som en diktatur.

Myanmar – Ett land som öppnade upp för turismen några år sedan, och som tidigare i många år styrdes av militärjunta. Så sent som 2017 eskalerade våldet och mot etniska folkgrupper.

Kina – Ett av världens mäktigaste land och diktatur. Stark censur, ingen pressfrihet och stor makt globalt är en farlig och skrämmande kombination. Jag som till och med jobbat för ett kinesiskt företag, har fått en förstahandsinblick i detta märkliga land.

Förenade Arabemiraterna – Dubai är ett hett resmål för shopping, men här finns ingen yttrandefrihet eller mänskliga rättigheter.

Listan kan tyvärr göras lång. Hur är det till exempel med Thailand, Brasilien, USA eller Ryssland? Kan jag resa och turista i dessa länder utan att behöva reflektera över konsekvenserna.

Vi måste ta vårt ansvar - Min historia mot att bli en mer medveten resenär

Vi måste ta vårt ansvar – Min historia mot att bli en mer medveten resenär

Jag kan inte säga jag alltid har gjort min research om ett nytt land jag besöker så gott som jag borde. Tidigare var jag väldigt snabb på att blunda för sådant som inte passade in i min resedröm.

Jag har till exempel rest rest till både Turkiet och Kina. Valt min upptäckarglädje och spänningen, framom helhetsbilden och den globala inverkan. Eftersom jag reser mycket och vill fortsätta göra det på ett medvetet och hållbart sätt, måste jag bli bättre på att på djupet förstå ett land innan jag väljer att åka dit.

Mitt ansvar som resenär och resebloggare är att sätta mig in i mitt resmål och försöka förstå, före jag åker dit och beundrar naturen medan ortsbefolkningen lider.

Jag tror inte det hjälper lokalbefolkningen att vi blundar för vad som händer. Att vi reser till länder där mänskliga rättigheter försummas och argumenterar för det “för att turismen får pengar”. Jag tror vi i längden gör dessa stater en björntjänst och att ta vårt ansvar direkt är bättre.


Hur tänker du kring att resa till länder som är diktaturer eller där mänskliga rättigheter inte respekteras?

8 tankar om “Resa till politiskt instabila länder – Turistar du på andras bekostnad?

 1. Det var mycket tankar i mitt huvud före, under och efter Israel-Palestina-resan. Men jag lärde mig en del och jag blev så intresserad efteråt att fördjupa mig i områdets historia, kultur och situation (kollat mycket filmer och serier på netflix bl.a., finns rätt mycket israelrelaterat där), så jag känner att det fanns ett stort mervärde i att besöka stället :) Jag är heller inte i en position där jag kan demonisera någondera sida, för hela grejen är inte riktigt så simpel eller svartvit. Om en av de större anledningarna till resan är just det att bekanta sig med och försöka förstå situationen på resmålet kanske det är ok på ett annat sätt än om det bara är en ren nöjesresa där man inte alls reflekterar kring problemen?

  • Ja det förstår jag! Det tycker jag det betyder att resa medvetet – att man verkligen sätter sig in i landet man är påväg till. Som resebloggare har man även ett ansvar att inte bara kommunicera om resan som ett sol/bad paradis, berätta om nöjesresan, utan också lyfta fram det som är svårt och skaver. Och nej håller med, vi kan inte döma, men vi kan utifrån våra egna värderingar fundera på om vi som individer vill stöda ett land genom att åka dit. För visst, resandet öppnar alltid ögonen och förståelsen för ett land bara man är mottaglig för det!

 2. Jag tänker ungefär så här
  1. Det viktiga är att vara medveten om vilket land man åker till och inse att det du som turist kommer möta är långt ifrån så som befolkningen bor eller har det
  2. Du kan inte påverka/bojkotta dig fram till skillnad. Vill du göra skillnad för dessa länder ska du sänka pengar till demokratibyggande civilsamhällesorganisationer som jobbar direkt i landet. Det är mer effektivt än att bara låta bli att åka dit.
  3. De länder du nämner är bara en bråkdel av det du i så fall inte “borde åka till”, så som du själv skriver, alltså väljer jag inte bort några länder för jag kan aldrig vara tillräckligt insatt i varje enskilt land har det
  4. Det är svinbra att fler vill resa medvetet – heja dig och kul att du tar upp ämnet!

  • Superstort tack för din kommentar! Så intressant att läsa hur du tänker :) ska försöka förklara hur jag tänker kring dina kommentarer.
   1. Ja men eller hur! Ofta vill man ändå som resebloggare komma så nära det autentiska i ett land som möjligt, och kunna återspegla det landets kultur och leverne. Är alltså kanske det inte alltid det bästa alternativet att resa till ett land där du vet du kommer bli serverad en illusion.
   2. Det är klart, men man behöver inte stödja sådant man inte står för heller. Och att tala öppet om sin ståndpunkt samt hjälpa öppna ögonen för andra medresenärer kan göra skillnad. Om var man vill spendera sina pengar är också ett val, man kanske hellre reser till ett land som man gärna ser pengarna gå till. Att donera pengar till välgörenhet är självklart bra, men inte kanske relevant ur ett resa/inte resa perspektiv?
   3. Eller hur, det är som sagt en bråkdel och har också själv besökt flera av de länderna. Kommer också säkert göra det igen, men finns också många andra länder jag vill besöka, så utan en orsak (som till exempel vänner eller familj i Ryssland) skulle jag kanske välja att semestra annanstans.
   4. Håller med till hundra procent! Medvetenhet är nyckeln och det talas väldigt lite om detta! :)

 3. Intressant att ta del av dina synpunkter i bloggen. Vi tänker också på vart vi åker, men har inte så mycket erfarenhet av denna typ av ryggsäcks-luffande ännu. Vi är just nu ute och reser i Asien och har ändå lärt oss mycket om att resa i Syd-Ost-Asien (tycker vi). Alltså bara börjat resan via Singapore-Malaysia-Cambodia-Vietnam ännu. Vi har fokuserat på kulturella upplevelser med återhämtning på någon enstaka strand. Intressant och det ger mersmak helt klart. Hoppas att locka ned några kompisar till Indonesien framåt Mars. Har bara enkelbiljett, så oklart när vi återvänder.

  Vietnam ost-kust nu som du ser på kartan…
  Har samlat lite bilder på http://resa.look.nu/
  Äventyret fortsätter…

  • Hej Joen, låter som ett härligt äventyr! Och ja, att lära känna kulturen och hur livet är i det landet är verkligen att resa medvetet! Låter som ett drömäventyr att åka med enkelbiljett. Ha en fin resa och hjälper gärna till med tips till Sydostasien om ni är ute efter sådana!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.