← Tillbaka

Patagonien FAQ – Frågor och svar om min resa till världens ände

Patagonien FAQ

Patagonien är ett ställe som fascinerar, engagerar och som framför allt väcker en massa frågor.

Då vi för ett år sedan åkte till världens ände och vandrade i Patagonien märkte vi hur lite information om Patagonien det riktigt finns att få. Har sedan vår månad där fått en massa frågor via bloggen, sociala medier och email angående att resa dit och ska idag försöka svara på alla frågor i ett stort Q&A. För jag vill dela med mig av all den kunskap jag idag besitter om detta avlägsna område i södra Sydamerika.

FAQ - 10 frågor och svar om att resa till Patagonien

FAQ – 10 frågor och svar om att resa till Patagonien

1. Hur ska man börja planera sin rutt i Patagonien?

Eftersom Patagonien är så öde kan du generellt sätt välja två rutter. Norrifrån söderut eller söderifrån norrut. Beroende på hur mycket tid man har kan man hoppa över vissa ställen eller stanna längre på andra. Här har jag skrivit om sådant du inte ska missa i Patagonien, en rundresa på 20 dagar.

2. Vilka månader är bra att vara på Eldslandet skulle du säga?

Jag skulle rekommendera att åka till Patagonien (Eldslandet) på sommaren (vinter i Norden), eftersom det är väldigt kallt i Patagonien också om somrarna. Vintern är alltså säkert kall, och om hösten kan det regna väldigt mycket, så sommar och vår är de säkraste korten.

Är det säkert i Patagonien?

3. Är det säkert i Patagonien?

Patagonien känns som Sydamerikas Norden. Folktommare än resterande världsdelen, lugnare och säkrare.

4. Flög ni från Santiago eller Buenos Aires till Patagonien?

Vi flög från Buenos Aires till Ushuaia. Nationella flyg är billiga i Sydamerika med internationella väldigt dyra. Flyger du från Santiago ska du alltså boka flyg till den chilenska sidan av Patagonien och från Buenos Aires till den argentinska. Dessa två storstäder är de närmast belägna och billigaste flyghubbarna.

Det går också att ta sig till Patagonien med buss, men det tar lite längre.

Vandring i Patagonien

5. Hade ni med eget tält och sovsäck eller hyrde ni/sov på vandrarhem?

Vi hade med allt eget under resan i Patagonien – tält, sovsäck, gaskök och så vidare. Det blir mycket billigare att ha med, för då behöver man aldrig hyra och kan även tälta i byarna man besöker vilket man sparar in på hostellbudgeten med.

Torres del Paine specifika frågor

Torres del Paine specifika frågor

6. Vi funderar på att vandra W-rundan i Torres del Paine. Kan du ge lite tips om hur man skall reservera transport, logi mm.

Självklart! W-rundan i Torres del Paine var en alldeles fenomenal vandring i Patagonien, men även en vandring som kräver mycket förberedelser. W-rundan är så pass populär att parken behöver skyddas mot massturism och därför är det bara ett visst antal människor som får övernatta i parken samtidigt. Detta är bra för vår natur, men leder också till att man måste boka transport och logi i god tid. Läs allt om Torres del Paine i detta inlägg.

7. Hur många dagar bör man reservera för Torres del Paine, räcker 5 dagar/4 nätter?

Den kortare vandringen i Torres del Paine är precis fem dagar och fyra nätter. Men till på detta kommer den obligatoriska natten före och efter i Puerto Natales. Så vill du vandra W-trecken ska du ha minst en vecka tid på dig.

Det finns även en längre version av W-rutten på sju nätter och åtta dagar och så kan man såklart göra hur många dagsvandringar som helst där själv. Parken är enorm.

Kan man köpa mat i Torres del Paine?

8. Kan man köpa mat i Torres del Paine?

Vid de största campingarna finns det kiosker och till och med restaurang. Priserna är ändå galna för allt måste bäras in för hand. Ta alltså med all mat ni kommer att vilja ha och fyll på i parken om det är måsta på.

9. Var lämnade ni er packning i Puerto Natales?

På de flesta boenden i Puerto Natales har man möjlighet att mot en lilten summa hyra ett skåp med lås eller få lämna grejerna för dagarna man är och vandrar. Fråga dock i god tid på boendet, så inte allt är uthyrt.

Fungerar på samma sätt i alla byar i Patagonien.

Pingviner i Patagonien

10. Skulle du rekommendera någon annan nationalpark istället för Torres del Paine?

Ja, älskade El Chaltén och vandringen där! För lite mindre organiserade parker rekommenderar jag Ushuaia med omnejd samt Punta Arenas.

10 frågor och lika många svar på hur det är att resa till Patagonien

10 frågor och lika många svar på hur det är att resa till Patagonien

Hoppas du fick svar på några av dina frågor om att resa till Eldslandet! Har du fler är det bara att ställa dem i kommentarerna nedan så svarar jag och uppdaterar detta inlägg med frågorna!

5 tankar om “Patagonien FAQ – Frågor och svar om min resa till världens ände

    • Så spännande! I Patagonien ger man sig verkligen ut ur sin comfort zone på bästa sättet. Älskade naturen och de vindpinade äventyren. Önskar åka dit igen snart, för har så mycket mer som jag gärna ser där.

  1. Så jättebra inlägg, Patagonien verkar hur spännande som helst, och vilken fantastisk natur! Jag antar att det är roadtrip som gäller, låter inte som att de skulle ha mycket till kollektivtrafik där.. ;)

    • Tack snälla Maria! Och ja, vill man se Patagonien gäller det antingen att ha bil eller åka buss. Vissa som har bråttom omkring flyger och överraskande många liftar!! Men ja, personligen gillar jag bussarna bäst :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.