← Tillbaka

Resa till Sydamerika – 8 orsaker att besöka och återvända

Resa till Sydamerika - 8 orsaker att besöka och återvända

Som trogen och återkommande Sydamerikaresenär och fantast har jag under de senaste åren lärt mig att navigera smidigt på denna kontinent. Under de senaste fem årenhar jag gjort tre långresor till Sydamerika, som tagit mig från Costa Rica i norr till Ushuaia, Patagonien i söder.

Vägen har stundvis varit kantad av en ovisshet, men steg för steg har jag fått en djupare försåelse för den latinamerikanska kulturen och språket. Det har gjort min kärlek för denna del av världen djupare.

Så vad är det som får denna mig att återvända till Sydamerika gång efter gång? I det här inlägget delar jag med mig av 8 orsaker till att besöka Sydamerika. Och återvända om och om igen!

Du kanske också gillar denna jämförelse mellan Asien och Sydamerika.

Resa till Sydamerika

Orsaker till att besöka Sydamerika – och återvända

1. Språket – jag älskar spanska! Den första gången vi åkte till Sydamerika kunde vi noll spanska, men eftersom man på många ställen inte klarar sig utan språket lärde vi oss grunderna. Nu talar vi det så gott som flytande och ju mer man lär sig, desto mer vill man använda språket och alltså återvända till världsdelen.

2. Naturen – Det finns kanske så inte så omväxlande natur någon annanstans i världen som i Sydamerika. Höga berg, regnskog och molnskog, vackra stränder och glaciärer. En fröjd för mig som älskar naturupplevelser och vill ut och njuta.

Orsaker till att besöka Sydamerika - och återvända

3. Kulturen – här finns allt från ursprungsbefolkningens historia till européernas ankomst och inbördeskrig. I alla de olika länderna finns kultur och historia ständigt närvarande. Det är intressant att lära sig mer om hur de olika ländernas dåtid flätas samman.

4. Hett temperament – jag som är rätt hetlevrad, älskar att prata och känna stort och starkt, känner mig väldigt hemma i världsdelen. Känner igen mig i glädjen, sorgen, väntan och festen.

Lätt att backpacka i Sydmaerika

5. Lätt att backpacka – Sydamerika är på det stora hela en lätt destination som backpackare. Det finns mycket boende, billig mat och många likasinnade resenärer. Här finns det folk on the road i alla åldrar. Trots det är det bra att hålla på minnet att avstånden är långa, så försök inte resa igenom hela Sydamerika på ett halvt år!

6. Inte sönderturistat – Trots många idag väljer att besöka Sydamerika är det få platser som lider av överturism. Det är oftast spännande och roligt att besöka sevärdheter. Undantag är ställen som Iguazúfallen, men helt ärligt, det förstår jag! Ett så fantastiskt fit ställe att det är mer än värt att besöka.

Orsaker till att besöka Sydamerika - och återvända

7. Olika typers städer – Städerna är väldigt olika varandra i Sydamerika. Här finns lugna städer som Montevideo och osäkra städer som Tucumán, turistiska som Cusco och oturistiska som Asunción. Något nytt var gång.

8. Gigantisk kontinent – Sist men inte minst, Sydamerika är en gigantisk kontinent och fast jag sammanlagt spenderat över ett års tid där har jag verkligen inte sett tillräckligt.

Ta det lugnt och besök Sydamerika

Ta det lugnt och besök Sydamerika

Mitt bästa tips till dig oberoende om du är förstagångs besökare eller van resenär i Sydamerika, är att ta det lugnt. Kontinenten har för mycket att erbjuda för att springa igen länder och bocka av dem på en bucket lista.

Ta det lugnt och upptäck i din egen takt. Tala med lokalbefolkningen och försök förstå hur det verkligen är att leva i ett sydamerikanskt land. Det är ännu idag en väldigt unik och oförstörd världsdel och vi kan hålla den så genom att anpassa vårt resande till livet där.

Njut av resan!

7 tankar om “Resa till Sydamerika – 8 orsaker att besöka och återvända

  • Tack Helena, du vet inte hur glad din fina kommentar gjorde mig! Sydamerika är en underbar kontinent som jag inte kan få nog av. Hoppas du får resa dit snart!

 1. Jag är 100% övertalad om att åka dit – snart hoppas jag! Hade tänkt nästa vinter, men sen bestämde jag mig för att börja plugga så lite osäkert om jag lyckas skramla ihop 50 papp i äventyrspengar ;) Gillade alla länderna i Centralamerika skarpt, Belize och Guatemala lite extra mycket.

  Svar: Men Helsingfors borde väl ha ett gäng finska resebloggare som fixar event och sånt? Jag håller på att slå mig in på den norska marknaden nu…men det går lite trögt. Men har lokaliserat ett 10-tal iaf. Blir Oslobo i april.

  • Jaa, hoppas du kommer iväg nästa vinter. Priserna inom Sydamerika varierar stort så i vissa länder klarar man sig bra på en liten resekassa. Men flygen tenderar ändå vara rätt dyra. Centralamerika känner jag också starkt för, som en laid back version av många sydamerikanska ställen ;)

   Angående bloggare i Finland – så ja, visst finns här många och bra nätverk. Grejen är ändå den att de alla är finska och trots att vi har kul ihop är det ingen av dem som ens vet vad min blogg handlar om, haha. Så man får kanske inte samma utbyte som man får i en bloggkrets där man “känner” personen bakom bloggen. Har ändå min härliga lilla svenskspråkiga bloggisring här i Helsingfors med tre andra svenskspråkiga. Hej för att du hittar en bra gemenskap i Oslo och så spännande med flytt!!

 2. Väldigt bra argument där! Har länge varit lockad av Sydamerika men inser ju att jag helst ska reservera några månader för att hinna se lite grann av ett par-tre länder..? Och det funkar inte just nu. Men en vacker dag hoppas jag!

  • Roligt att du uppskattar dem Maria! Ja, Sydamerika är så pass lång bort att man inte hinner se mycket på ett par veckor. Men en absolut underbar kontinent då man har mer tid. Hoppas du åker iväg dit en vacker dag.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.