← Tillbaka

Hur gör du ett bra säljmaterial som marknadsföringskonsult

Hur gör du ett bra säljmaterial som marknadsföringskonsult

Jag jobbar på marknadsföringsbyrå som konsult med säljansvar. Säljansvaret var inget jag planerat då jag började på byrån, men jag fick ganska snabbt möjligheten att flytta över till konsultteamet med säljmål och eftersom jag alltid är redo för en utmaning, är det idag det jag jobbar med. Och jag älskar det!

Som konsult med säljmål ansvarar jag inte endast för min kundportfölj som sådan, utan jag har även ansvar att antingen öka de jobb vi gör för existerande kunder, eller så skaffa nya.

Därför kommer det sig att jag skapar offerter och pitchar idéer mest hela tiden! Att skapa dessa material är som små projekt i sig, med ett problem och en lösning som du tar fram för kunden.

Jag tänkte dela med mig av mina bästa tips för att skapa bättre säljmaterial, som kan vara till nytta och intresse för dig som vill sälja mer projektbaserade arbeten. Konsultjobb vill säga, och speciellt för marknadsföringsjobb passar denna struktur väldigt bra.

Obs! Kom också ihåg att inte bara skapa säljmaterial som du skickar iväg över mejl till kunden. Att själv vara på plats och pitcha din idé är alltid 10 gånger bättre!

marknadsföringspitch

De här grejerna ska du ha med i en bra marknadsföringspitch

Strukturen på ditt säljmaterial inom marknadsföringsjobb är till långt och mycket densamma. Själva ordningen kan ändå variera beroende på hur väl du känner din kund och vad kunden gillar! Hur som, det här ska du ha med i en bra marknadsföringspitch.

1. Bakgrunden till pitchen, problem och målsättning

Börja alltid din presentation med en kort bakgrund till varför du står där. En kort sammanfattning kring vad du och kunden tidigare har talat om.

Ha även med det problemet du står där och ska lösa. Desto mer detaljerad kunskap du har om kundens företag och hela branschen desto bättre. Kom ändå ihåg att vara ödmjuk och aldrig direkt säga att kunden gör något fel i sin business, även om hen skulle det.

Målsättning är dit ni vill nå tillsammans. Resultatet efter att du utfört arbetet i fråga.

säljmaterial

2. Din lösning på problem i korthet

Därefter kan du hoppa över till din lösning på problemet. Beskriv i korthet hur du tycker projektet kunde lösas och i vilka mindre bitar det kunde spjälkas upp. Skapa en överskådlig helhet, ett lätt projekt som samtidigt känns inspirerande att köra igång med.

Inspiration är nyckeln till framgång!

3. Beskriv projektet i detalj – inkludera problem, lösning och resultat

Efter den överskådliga briefen kan du hoppa in på detaljnivå. Nu är det din tur att skina med din kunskap.

En effektiv approach är att ta upp ett delproblem, i detalj berätta hur du planerat lösa det (kanske workshop med kunden, månatliga rapporter, verktyg att använda). Visa hur du kan tillföra värde. Avsluta varje dellösning med att konkret peka ut vad kunden får av ditt arbete. Kan vara en strategi, en roadmap eller till exempel tre blogginlägg.

I denna fas är det viktigt att få med allting, eftersom projektspecifikation är superviktigt också för att skydda sig själv. Har både du och kunden samma uppfattning om projektets storlek och målsättning uppstår det färre missförstånd och gladare kunder.

Kom ändå ihåg att du inte behöver gå igenom denna punkt i detalj under ett kundmöte, men ha med det i ditt säljmaterial.

marknadsförings Malin

4. Tidtabell, team och budget

Ta därefter upp tidtabellen du tänkt och markera var och när något förväntas av kunden. Berätta om teamet, är det bara du eller finns det fler som ska jobba på projektet? Mänsklighet är viktigt så hoppa inte över denna punkt.

Till sist är det dags för budgeten! I det här skedet borde din kund redan vara övertygad om att hen behöver dina tjänster, så prislappen borde inte vara ett problem. Kom därför ihåg att ta tillräckligt betalt, även om du är ny som företagare.

5. Avsluta med referenser och next steps

Avsluta din presentation med referenser. En massa lyckade arbeten du tidigare gjort som är relevanta för detta projekt. Kom ihåg att be om lov att använda referenserna!

Till sist brukar jag ha next steps. Detta är det perfekta mjuka sättet av avsluta en presentation med – vad händer sen? Kom tillsammans överens om när ni rings igen och gå nöjd därifrån!

Always be closing - säljmaterial och marknadsföringspitch

Always be closing – säljmaterial och marknadsföringspitch

Några rundor till av möten och emails och sedan har du förhoppningsvis rott iland din deal. Det är inte svårare än så att skapa ett bra säljmaterial, även om också den här konsten tar en tid att bemästra.

Att lära sig sälja, och lära sig tycka om det, tror jag ändå gynnar en många gånger om i karriären, så det är värt att kämpa lite här.

Hoppas du lärde dig något nytt, och som vanligt är det bara att fråga om det är något du undrar över!

2 tankar om “Hur gör du ett bra säljmaterial som marknadsföringskonsult

  1. Tack så jättemycket för dina råd!!
    Jag har precis börjat min karriär som konsult och visste inte hur jag skulle göra detta.
    Tack igen!!

    • Men tack Jonathan för din fina kommentar, blev så glad! Lycka till med karriären som konsult och så fint att inlägget hjälper dig på vägen!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.