← Tillbaka

Finlands självständighetsdag – därför är detta land så fantastiskt!

Finlands självständighetsdag

Idag är det helgdag i hela Finland, det är självständighetsdag. Kanske en av de dagar om året då det mesta fortsättningsvis är stängt och alla vill visa sin uppskattning för vår kultur, frihet och vårt, trots allt, underbara, lilla land här i Europas nordöstra hörn.

I år fyller Finland 101 år. Jubileumsåret kom och gick och i år firar vi att det är ännu ett år sedan Finland blev självständigt från Sovjetunionen, som Finland var del av från 1809 till 1917.

Innan dess, från 1100-talet tills 1809 var Finland en del av Sverige. Att Finland och Sverige har en 600 år gemensam historia är också en stor orsak till att svenskan än idag är ett officiellt språk i Finland. Och att jag är finlandssvensk.

Så hurra för Finlands självständighet och att vi finlandssvenskar får vara en skön mix av svenska och finska!

För er som inte är så bekanta med Finland tänkte jag dagen till är dela med mig av lite härliga resetips till Finland, och främst Helsingfors. Orsaker att komma hit på besök och sådant du inte ska missa då du en gång är här.

Det bästa med Finland

Det bästa med Finland – 5 tips om mysiga platser och grejer att göra i Helsingfors (med omnejd)

Mysiga öar utanför Helsingfors kust – Det finns en massa fina öar, kobbar och skär utanför Helsingfors kust som man lätt kan nå med förbindelsebåt. Till exempel Sveaborg, Skanslandet och Rönnskär är fina dagsäventyr.

Det går att cykla överallt i Helsingfors – Ta stadscykeln eller din egna hoj och åk runt i hela stan. Om sommaren finns det en massa härliga parker för picnic.

Helsingfors, Finland

Naturnära Helsingfors – Även i Helsingfors är du nära naturen hela tiden. Vandra i skog och mark, i nationalparken Noux eller Storskogen i Sibbo.

Besök närliggande städer – få en större dos av svenska och åk till den mysig staden Borgå en timme öster om Helsingfors eller min favoritstad Ekenäs 1,5 timmar väster om Helsingfors. Har du en mer tid kanske en resa upp till Vasa eller ett besök i Åbo eller till och med Åland kunde vara på sin plats?

Gå på evenemang i Finland – Det ordnas en himla massa bra evenemang och program i Finland, både på finska, svenska och engelska. Till exempel det stora influencerevenemanget PING är värt att nämnas.

fantastiska grejer med Finland

En massa fler fantastiska grejer med Finland på FInlnads självständighetsdag

Listan över varför Finland är ett fantastiskt land kunde göras hur lång som helst. Vi har ett fantastiskt skolsystem, det är säkert och rent att leva här, det finns jobb och så vidare. Många gånger längtar jag bort och ut i stora världen, men samtidigt har jag det så bra här att det är skönt att bara leva.

Hoppas detta inlägg inspirerade dig att besöka Finland snart. Kanske redan nu under vintern?

2 tankar om “Finlands självständighetsdag – därför är detta land så fantastiskt!

    • Ja verkligen <3 Håller helt med om det - jag har främst sett det svenskspråkiga Finland och norrut, men önskar resa mer omkring i insjöfinland och mot den ryska gränsen!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.