← Tillbaka

Superturistiskt eller ingen turism alls – St Anton vs. Füssen

Superturistiskt eller ingen turism alls - St Anton vs. Füssen

Under vår roadtrip i Österrike hann vi se och uppleva en hel del olika miljöer, byar, vandringar och middagar.

Att Österrike i oktober överlag är rätt lugnt har jag skrivit mer om här, men att det verkligen kan vara superdött i en by och överdrivet turistiskt i en annan övergår nästam mitt förstånd.

Vi tar en titt på två byar vi besökte, en på den österrikiska sidan, Sankt Anton am Arlberg, och den andra på den tyska sidan, Füssen.

St Anton am ArlbergSt Anton am Arlberg

St Anton am Arlberg – ett stället så dött vi inte ens fick middag

På Österrikes sida, strax väster om Innsbruck ligger Sankt Anton am Arlberg. En liten by som vi mest stannade i för att vi behövde ett pitstop mellan Zell am See och Liechtenstein. Vi hade gjort research och lagt märke till att Sankt Anton var en av de populärare orterna i regionen.

Ja, kanske på vinter eller sommar? Nu på hösten fanns det ett finhotell och ett bed and breakfast som höll öppet. Lika många var restaurangerna, och den ena hade inga vegetariska alternativ. Inga turister och ett fåtal ortsbor var ute på gatorna den dagen vi var där.

ingen turism alls

Jag har kanske aldrig besökt ett så dött ställe som St Anton – och detta säger jag inte ur ett positiv perspektiv.

Vi som reser och resebloggar, letar ofta efter de oturistiska ställena. Platser off the beaten track. Men jag kan med handen på hjärtat och med en sådan oturistisk erfarenhet i bagaget säga att det inte var värt det!

Vi gick på en liten vandring, men då till och med matbutiken var stängd då vi hann till byn vid sju, var valmöjligheterna för en härlig kväll för få.

Det var inte roligt! Vi spenderade vår kväll på vårt bed and breakfast, med att prata och kolla Netflix. Som hemma alltså. Men då jag är på semester brukar jag söka något annat utöver det hemmalivet.

Som att komma till Disneyland - Füssen, TysklandSom att komma till Disneyland - Füssen, Tyskland

Som att komma till Disneyland – Füssen, Tyskland

Att komma till Füssen som ligger precis på den norra sidan om den tysk-österrikiska gränsen, var ett helt annat kapitel.

slottet Neuschwanstein

Vi började med att besöka det underbart vackra slottet Neuschwanstein och det kändes som att anlända till Disneyland. Vet faktiskt inte om jag sett en lika besökt turistattraktion utanför städer i Europa?

Det var människor överallt, parkering 1, 2, 3, 4, osv. Köer hit och köer dit. Galenskap som gjorde att vi verkligen inte kunde njuta av det vackra slottet, utan som fick oss att beundra det utifrån och sedan smita iväg illa kvickt.

Füssen

Vi bodde i byn Füssen som ligger alldeles intill Schloss Neuschwanstein. Byn i sig var supersöt, med en vacker flod som flöt igenom staden och många restauranger i gamla stan. Här var inte fullt lika mycket folk eftersom många besöker slottet som dagstur från München.

Den turistångesten jag kände vid Schloss Neuschwanstein överskuggar tyvärr ändå hela upplevelsen.

Två exempel på turism - som båda saknade något?

Två exempel på turism – som båda saknade något?

Det jag vill få fram med detta inlägg, är att turism är bra i rätt mängder. Turism betyder service och valmöjligheter, medan för mycket av det goda förstör kultur och autencitet. Det är en fin balansgång mellan för lite och för mycket.

Oftast brukar jag inte reagera negativt på någondera. Mer konstatera att här var det lite eller mycket turister. Om så är fallet, tror jag att mängderna är okej och inom normala mått. Blir det alldeles för mycket eller för lite är man så medveten om det att det inte går att funktioner som man gör normalt.

Att stads- eller bysemestra skiljer sig självfallet från att åka ut och campa. Men då man åker omkring i Europa, med avsikt att bo inomhus, tror jag att det finns ett för mycket och ett för lite.


Hur känner du? Har du några exempel på när du turistat på ett ställe med för mycket eller för lite turister?

2 tankar om “Superturistiskt eller ingen turism alls – St Anton vs. Füssen

  1. Füssen är ju ett drömresemål, synd att alla tänker som jag då! Annars fann jag att Vatikanen var helt vidrigt när jag var där och att vi gav upp Sixtinska Kapellet när vi var snubblande nära.

    • Ja men det var verkligen drömmigt! Och åker man dit då det inte är högsäsong är det lite rimligare folkmängder. Håller helt med om att platser som Vatikanen och Venedig kan vara riktigt jobbiga med sina galna folkmängder. Men, man kan alltid hitta folktommare gator och göra sig en mysig upplevelse ändå! Ha en fin resa till Füssen då du åker dit en dag :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.