← Tillbaka

Hur mycket ska man planera och boka inför resan?

Hur mycket ska man planera och boka inför resan?

Då jag och Patrik reser, speciellt om det är en längre resa, så älskar vi att röra på oss.

Backpacka, kunde man säga – men ibland känns det begreppet lite snävt. Som att man måste vara på ett visst sätt om man är en backpackare, typ gilla att hänga med nya personer på stränder natten lång och dricka öl. Kanske är det bara jag som definierar en backpackare så. Men eftersom jag inte känner igen mig i denna profil, så tänker jag inte använda detta begrepp.

Jag och Patrik älskar alltså att röra på oss då vi reser.

Frågor om resande

En fråga jag ofta får angående vårt resande är hur mycket av våra rutter på resorna vi planerar på förhand. Samt även, hur mycket vi bokar på förhand!

Det är intressanta frågor, som jag som resebloggare har rätt mycket erfarenhet av. Då man reser vill man att allt är så där härligt fritt och spontant, samtidigt som man förväntar sig att semestern ska vara perfekt och inget ska gå fel.

En nära på omöjlig kombination – det här är min gyllene medelväg.

Planera resan

Planera resan – hur mycket spikar vi på förhand och vad får bli som det blir

Då vi reser planerar vi nog mer än vad de flesta kanske tror. Vi planerar inte exakta tidpunkter, men vi vet oftast ganska väl vad det är vi vill göra under en resa.

Genom att prioritera olika aktiviteter och platser att besöka och dela upp dem i tre kategorier, absolut, gärna och kanske, får vi en sorts struktur för vår uppkommande resa. Med struktur är det lättare att fundera kring hur mycket tid det går att lägga på varje ställe.

Dessutom skapar det en helhetsöverblick på takten under resan. Det är alltid lättare att tänka i veckor. Så till och med då man reser i månader, går det lätt att räkna ut om takten kommer vara bra för mig. Att flytta på sig med en eller två nätters mellanrum är tungt om man reser längre än ett par veckor.

Struktur på resan skapar smidigare rutter

Struktur på resan skapar smidigare rutter

Dessutom hjälper struktur att bilda sig en uppfattning kring hur man kommer att vilja åka under resan. Vart man beger sig först och så.

Rutten är något vi nästan alltid planerar innan vi beger oss ut på äventyr. Ofta lever rutten lite, speciellt under längre resor, men på det stora hela vill vi veta vad vi kommer att göra.

Detta på grund av att inte hamna i så kallade återvändsgränder. Det drygaste är om man åkt 12 timmar till en by, bara för att inse man måste åka samma 12 timmar tillbaka för att sig till nästa ställe. Eller att man missat en buss som går en gång i veckan med några timmar.

Transport och rutter kan man göra sig bekant med innan resan, utan att för den skull behöva boka något. Det här rekommenderar jag dessutom varmt att ni gör!

Boka boende inför resa

Boka boende inför resa

Kring boende tänker jag som följande – vet du var du vill bo så ska du såklart boka det direkt! Boenden kan bli fullbokade, och blir det också ofta, så har du ett specifikt boende i tankarna är det absolut ingen idé att panta på det. Priserna kommer inte bli billigare.

Har du å andra sidan ingen klar tanke över var eller hur du vill bo, har budget för att i värsta fall måsta betala mer för boendet och har ork att promenera runt och knacka dörr på olika boenden, då behöver du inte boka nåt.

Enligt erfarenhet finns det alltid någonstans att sova för natten! Endast en gång har jag och Patrik varit med om en sådan situation att vi inte hittade annat boende och blev tvungna att ofrivilligt sova på ett flygfältsgolv. Det var i Frankfurt efter att vi missat en connection flight och enligt markpersonalen var det billigaste hotellrummet för den natten runt 500€. Vi hade inte budget för det.

boka boende medan man planerar för resan

Boka boende medan man planerar för resan

Då vi reser brukar vi inte boka boenden långa vägar i förtid, men vi bokar ändå i 9 av 10 fall. För oss passar det bäst att under resans gång planera det följande boendet. På resan har vi som sagt oftast en plan för rutten framöver, så vi bokar boendet 1-3 dagar framåt i tiden. Helst bokar vi också boende för flera dagar framåt då vi håller på, för personligen tycker jag det är lite trist att sitta och fundera för mycket på nattplats.

För mig är boendet trots allt en sovplats eller viloplats och inget ställe jag vill spendera för mycket tid på.

Ibland är det såklart kul att najsa till det med något roligt boende, som till exempel vår glamping i Panama eller denna magiska bungalow på Filippinerna. Men oftast blir det faktiskt tält för oss eller sedan något billigt boende.

Kort och gott om att planera resan

Kort och gott om att planera resan

Sammanfattningsvis rekommenderar jag att boka och planera på förhand. Om man är sådan som vill uppleva då man reser och inte reser bara för att koppla av från vardagen, så är det skönt att veta vad man kommer att göra under resan.

Planering gör resandet smidigare. På så vis kan man garantera glada miner och en härlig semester. För resandet ska vara roligt och avkopplande, ingen prestation. Så planera så mycket eller lite som passar dig!

Har du några bra planeringstips att dela med dig av?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.