← Tillbaka

Alpbyar i Österrike – Kirchberg in Tirol och Kitzbühel

Kirchberg in Tirol Kitzbühel

Efter att vi återhämtat oss från resans första dag satte vi kurs mot den österrikiska gränsen och byarna Kirchberg in Tirol och Kitzbühel. De ligger på tio minuters köravstånd från varandra och ungefär mitt emellan storstäderna Innsbruck och Salzburg.

Ett perfekt och öde läge för en autentisk österrikisk alpupplevelse. Det var vad vi önskade oss – och också exakt det vi fick!

Kirchberg in Tirol och Kitzbühel - skillnader mellan byarna?

Kirchberg in Tirol och Kitzbühel – skillnader mellan byarna?

Vi klurade länge på var vi egentligen ville bo. Kitzbühel är en av de kändare bergsbyarna i denna trakt, medan ingen åker till Kirchberg in Tirol.

Vi valde att bo i Kirchberg in Tirol eftersom vi önskade oss byliv och lugn. Vårt beslut visade sig ändå i slutändan inte ha så stor skillnad eftersom de två ställena ligger alldeles invid varandra, och med bil kommer man lätt från den ena till de andra.

Kirchberg in Tirol och Kitzbühel

Egentligen är Kirchberg in Tirol del av den större helheten Kitzbühel, trots att det är en egen by sex kilometer väster om staden Kitzbühel. Det viktigaste då du väljer var du bor, är att välja vad du vill göra på kvällen. Om du vill ha lugn eller ett stort urval av restauranger.

Här nedan berättar jag närmare hur Kirchberg in Tirol och Kitzbühel skiljer sig från varandra, samt vad jag gillade och inte gillade.

Kirchberg in TirolKirchberg in TirolKirchberg in Tirol

Besök Kirchberg in Tirol – en lugn by för den som längtar efter det äkta Österrike

Då vi kom till Kirchberg in Tirol började vi med en vandring runt hela byn.

Det är inget konstigt att vandra runt hela den och tar kanske inte mer än en timme. Byn är liten och gullig, prick sådan jag drömt om. En liten by, i en dal mellan höga berg. En kyrka som centrum, några ölgubbar med lokal mat och en lugn stämning över hela byn.

Från Kirchberg in Tirol finns det möjligheter att komma ut i naturen vartåt man än vänder sig. Byn har tre skidliftar som tar en upp i bergen och vartåt man än går kommer stigen att ta en upp i bergen.

Det är verkligen en drömmig by för naturälskaren.

Restauranger Kirchberg in TirolRestauranger Kirchberg in Tirol

I byn finns det ett antal restauranger, men under hösten som är lågsäsong är det väldigt lugnt. Här äter man middag runt sex och vid sju är man redan hemma på boendet.

I Kirchberg in Tirol bor man på gästhus. Familjeägda hus där man sover på andra våningen och värdfamiljen bor och serverar frukost på första. Är man bättre på tyska än vad vi är finns det alltid någon att småprata med.

Väldigt mysigt och personligt sätt att bo på.

KitzbühelKitzbühel

Söta Kitzbühel – stad med bekvämligheter och turister

Kitzbühel är den största och kändaste staden, byn, i detta område. Och inte utan orsak. Där Kirchberg var lugnt, traditionellt och mysigt, är Kitzbühel fräscht, livligt och fint.

Hus i staden är bland de sötaste jag sett, med färggranna hus sida vid sida. Hela innerstan var en enda stor labyrint av gågator, caféer och restauranger. Det finns även turism här, och på gatorna ser man guidade rundturer och turistbussar. Märkligt nog verkade alla turistgrupper vara pensionärer? Fast kanske det blir så då man reser i oktober.

Kitzbühel

Kitzbühel är ditt val om du söker lite mer action och österrikiskt stadsliv, med naturen på en armlängds avstånd.

Underbar del av Österrike

Underbar del av Österrike

Både Kirchberg in Tirol och Kitzbühel var fina platser att besöka – så har du som vi tid, rekommenderar jag att besöka båda två! Det här är den autentiska österrikiska landsbygden och den är värd att upplevas.

Som den vandringsälskaren jag är var Kirchberg ett bra val för oss. Vilketdera ställe skulle du välja?

4 tankar om “Alpbyar i Österrike – Kirchberg in Tirol och Kitzbühel

    • Så otroligt fint och mysigt där! Ja Kitzbühel var lite andra grejer än övriga byar. Inte kanske den personliga favoriten, men visst var där fint och färggrannt. Tänk att flytta till en liten österrikisk by och driva pensionat, drömmer om det nuförtiden <3

  1. Ni verkar ha haft det helt fantastiskt! Och ovanligt fint väder – även om det verkar ha regnat lite! Vi har försökt att vandra i Österrike två somrar, men båda två har regnat bort. Ena gången gav vi helt upp och tryckte plattan i mattan och drog till solen i Italien istället. Men en dag ska nog Österrikes berg bjuda även mig på sol :)

    • Ja en verkligt fantastisk resa! Och visst, tyvärr regnade det också några dagar – så då låg vi mest inne och läste bok. Vilket i och för sig också är väldigt skönt på semester, men är man inställd på vandring känns det inte superkul. De flesta dagar hade vi ändå tur med vädret och fin njuta av underbara Alpinvyer. Hoppas ni får vandra i vackert väder någon dag ännu – annars är inte Italien helt fel heller ;)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.