← Tillbaka

Resa till solen – inte tåla sol och bad

Resa till sol och hav lockar mig ofta. Älskar att ge mig iväg till en världsdel där jag garanterat maxar min d-vitaminnivå under det annars mörka vinterhalvåret. Att vakna i Asien, känna solens värmande strålar i Centralamerika eller doften av Atlanten i Sydamerika gör mig knäsvag och lycklig.

Ofta reser jag och Patrik på vintern. Sommaren i Norden är den tiden då man vill njuta lokalt, medan vintern oftast känns som en rejäl käftsmäll. Mörkret är svårt att handskas med.

Hur som, det jag vill komma fram till idag är min och Patriks komplicerade relation till solen. Trots att vi är utomhuspersoner och resenärer som ser sol så gott som månatligen året om, är ingendera av oss ändå en soldyrkare. På olika sätt är vi båda väldigt solallergiska.

Så här fungerar vi i solen.

resebloggaren som inte tål sol

Resa till solen men välja skugga – resebloggaren som inte tål sol

Varje gång vi är i ett soligt land planerar vi in hur vi denna gång verkligen ska ta det lugnt på magiska stränder.

Ligga ner, läsa en bok, kanske ta av blusen och visa magen för första gången på år.

Då vi sedan är framme på den drömmiga stranden kommer vi varje gång fram till samma slutsats. Vi är inga sol och bad människor.

Jag bränner mig väldigt lätt. Inte armar eller ben, inte sådana kroppsdelar som alltid sett solen. Vi är ändå ute mycket, vandrar och cyklar, så bruna armar och ben har vi båda. Men det är där det tar slut. Tar jag av mig blusen på en strand i Asien bränner jag mig direkt, oberoende solskyddsfaktor.

Patrik i solen

Patrik å andra sidan, med ett pigment som gör honom solbränd efter en halvtimme i solen, klarar inte av hettan. Han svettas och får ångest av direkt solsken. Vill bara bort.

Simma och leka i vågor älskar vi båda, men strandhäng är inte vår grej. Kort och gott kan man säga att vi aldrig solar.

Då vi reser till paradisstränder brukar vi istället promenera. Upp och ner längs stranden. Med shorts och topp eller inlindad i sarong. Vi sitter i skuggan och tar det lugnt eller hittar på något annat än strandhäng under de varmaste timmarna.

De finaste timmarna att spendera på strand är ändå då solen håller på att gå ner. Under den gyllene timmen hittar du mig nästan säkert där på stranden eller i havet.

Inget solande - men vänder gärna ansiktet mot solen

Inget solande – men vänder gärna ansiktet mot solen

I min jakt på solenergi väljer jag ändå ofta att sitta i solen eller vara ute under de soligaste timmarna. Jag känner att solenergi ger mig så mycket extrakraft att jag bara vill samla på mig allt.

Hur tänker du kring solandet och vikten av att samla på sig solvitamin under vinterhalvåret?

4 tankar om “Resa till solen – inte tåla sol och bad

  1. Jag har faktiskt aldrig förr ätit D vitamin, men tänkte ge det ett försök nu i vinter. Hoppas jag blir lite piggare trots mörkret då :) Och hoppas också på att få in en solsemester – till skillnad från dig, är det absolut bästa jag vet på en resa att ligga och läsa på stranden.

    • Haha, jag försökte faktiskt med d-vitamin i fjol, men kom ihåg att ta pillren i en vecka ungefär.. Kanske skulle ge dem ett nytt försök iår. Hoppas du kommer iväg på en varm och härlig solsemester då det är som kyligast här

  2. Jag älskar solen! Men tror också att jag klarar att ligga och njuta i värmen längre än jag faktist gör haha…blir väldigt lätt otålig! Jag ser till att skydda mig ordentligt också.
    Just nu tycker jag det är perfekt så som jag spenderat senaste åren – vinterhalvåret i solen och sommaren i Finland och vår härliga natur :) Jag tror nog att man blir piggare och gladare av solljus, bevisligen behöver vi det för att orka under mörkare tider. Jag tycker också att er idé av att ligga i skuggan eller ta en promenad låter riktigt vettigt.

    • Jaa, exakt! Jag tror också så på att man behöver sol under det mörka vinterhalvåret. Därför älskar jag också att resa till alla underbara strandparadis + att det ju är så fint med vita stränder och turkost hav! Så länge man gör som man gillar på semestern tror jag det blir bra. Så kan man lite varva promenad och solande för balansens skull. Kram

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.