← Tillbaka

Kaprun på hösten – vandring i Österrikes skidmecka

Kaprun på hösten - vandring i Österrikes skidmecka

Alperna om hösten är en magisk plats bortom turistströmmar och stress. Så här såg det ut då vi besökte det magiska vandringsmeckat Kaprun, Österrike och hade alla leder helt för oss själva.

Var ligger Kaprun ÖsterrikeVar ligger Kaprun Österrike

Var ligger Kaprun Österrike och varför ska man besöka byn?

Kaprun är byn bredvid Zell am See, och utan denna storebror tror jag inte Kaprun vore mycket av ett namn. Idag är den ändå en av Österrikes mest välbesökta orter för vintersport och skidåkning, samt hem till flera spännande vandringar under den snöfria delen av året.

Eftersom Zell am See och Kaprun inte ligger mer än 10 minuter ifrån varandra talar man ofta om dem som en enhet. Sommarkortet som jag snart berättar mer om är ett bra exempel på denna tvåsamhet Zell am See och Kaprun emellan.

Kaprun Österrike

Det går bra att övernatta i Kaprun om vintern och sommaren. På hösten däremot är allt stängt, vilket gör hela området väldigt ödsligt. Och härligt enligt mig!

Vad är det då som gör den lilla byn Kaprun så speciell? Här berättar jag om mina två favoriter i området – en vandring och en lift till höga höjder.

Gipfelwelt 3000 - glaciärer och höga höjderglaciärer och höga höjderGipfelwelt 3000

Med lift upp till Gipfelwelt 3000 – glaciärer och höga höjder

Den absoluta favoriten i Kaprun var att åka upp till Gipfelwelt 3000, alltså till toppen av Kitzsteinhorn som ligger på 3000 meters höjd.

Gipfelwelt 3000

Upp kommer man endast om man tar tre olika liftar. Den första etappen är magisk. Liften tar en över vegetationsgränser, genom molnen (ibland om man har tur) och upp på den första snöklädda platån. Nästa lift tar dig bara högre upp, medan den sista ger dig en panoramavy över alla de snöklädda topparna i området, glaciärerna.

toppen av världen

Högst upp finns det en fin platå som man kan gå ut på och vara som på toppen av världen. Coolt!

Brant vandring upp till Mooserboden från KaprunBrant vandring upp till Mooserboden från KaprunBrant vandring upp till Mooserboden från Kaprun

Brant vandring upp till Mooserboden från Kaprun

Den andra grejen jag vill rekommendera i Kaprun är vandringen upp till Mooserboden, en sju timmar lång strapats i vackert och ombytligt bergslandskap. Om sommaren går det en buss längs en liten bergsvägen upp till Mooserboden, eftersom en alldeles turkos damm, eller sjö, ligger belägen där högt upp i bergen.

Mooserboden från Kaprun

Om hösten går inte bussen eftersom snön redan tagit över. Det finaste var ändå vandringen upp, tycker jag, så välj gärna vandringen om du har tid.

Då man vandrar i bergen är naturen så ombytlig. Du börjar med att gå genom tät skog, som långsamt blir tunnare. När du når en kritisk gräns byts träden ut mot gräs och ännu senare sten.

Mooserboden från Kaprun

Älskar att vandra brant uppåt i bergen. Då man blir andfådd, svettig och känner hur varje steg tar en mot en ännu finare utsikt än den förra. Speciellt i Mooserboden i Kaprun kändes det så.

Besök Kaprun och Zell am See för en speciell upplevelse

Besök Kaprun och Zell am See för en speciell upplevelse

Detta område i Tirol är verkligen speciellt. Vare sig du är en erfaren bergsvandrare eller intresserad nybörjare hittar du något du gillar. Eller om du inte gillar att vandra kan du ta bilen och åka längs Österrikes finaste bilväg.

Då vi efter många dagar lämnade området kring Zell am See kände vi att vi ändå inte var klara med allt det vackra. Det finns så många vandringar att gå, restauranger att besöka och toppar att bestiga. Hit kommer vi att återvända, det vet jag!

Kaprun på hösten - vandring i Österrikes skidmecka

Kanske nästa gång på vintern till och med? Fast tror det kan vara väldigt mycket mer folk då. Och höstens folktomhet var mycket av charmen också.. Har du besökt Kaprun och vad tyckte du?

7 tankar om “Kaprun på hösten – vandring i Österrikes skidmecka

 1. Men åååh så vackert det ser ut :) Fina bilder! Det är nästan så man blir sugen att boka in en resa till Alperna nästa höst…

 2. Otroligt läckra bilder.Man sugs in i dom. Jag har varit i Zell am Zee och vandrat där, men till Kaprun kom vi aldrig, tyvärr! Alpländerna har en speciell plats i mitt hjärta!
  PS. Jag har försökt kommentera hos dig, men kommentarerna försvinner. Jag tror att det går bättre utan min bloggadress. Testar!

  • Men tack snälla Veiken! Så glad jag blir över din kommentar. Zell am See är också så otroligt vackert och håller helt med om att Alpländerna har en speciell charm. Så ombytligt beroende på årstid.

   Tack också för att du meddelade om problemet med att kommentera, ska försöka åtgärda det snarast! Men den här kommentaren kom iaf fram :)

 3. Åh, vilka härliga foton! Fick en smak av de tyska Alperna i somras, men tyvärr hade vi inte världens bästa väder och lite otur med en stängt ravin så jag längtar till mera Alper!

  • Tack snälla <3 Ja Alperna är en gamble med vädret, men så är det väl också alltid i naturen. Om hösten får man vara beredd på lite sämre, men vi hade rätt tur med bara 2-3 dagar av regn och resten soligt. Åk igen och hoppas på det bästa! ;)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.