← Tillbaka

Elaka backpackers i Bolivia – Minnen från världen

Minnen från världen

En förmiddag i La Paz, Boliviens huvudstad, och jag strosar ensam omkring i staden. Det är höst i luften, men jag går ändå klädd i kjol med en lite tjockare tröja. De finaste kläderna jag äger då när jag och Patrik är i La Paz. Jag är nyduschad och känner mig fräsch och fin mitt i vårt sydamerikanska äventyr.

På dagens agenda har jag lite smått fix, som till exempel att gå och handla mat samt konsultera en resebyrå om när måntro trafiken ut ur La Paz kunde tänkas börja gå igen. I flera dagar har alla vägar ut ur staden varit blockerade för bussar och bilar på grund av arbetarstrejk. Ända vägen ut ur staden i sänkan med de höga bergen runtomkring, är att flyga.

Hur som, jag och Patrik har inte bråttom någonstans.

La Paz Bolivia

Elaka backpackers som talar illa om andra

Jag kommer fram till resebyrån som inte ännu har öppnat för dagen. Ställer mig en bit ifrån dörren och njuter av solen som värmer. Efter kanske 10 minuter kommer tre andra personer dit, backpackers. Två killar och en tjej kanske något äldre än jag, som ser ut som att de rest runt en längre tid redan.

Jag hör dem tala finska – de första finnarna jag träffat på flera månader! Men före jag hinner säga något, hör jag att det är mig de talar om. Jag hörde dem kritisera mina kläder och hur jag inte ser ut som en riktig resenär, en riktig backpacker.

Jag blev så paff att jag bara står där.

Elaka backpackers som talar illa om andra

För det första, måste man se ut på ett visst sätt för att vara backpacker? Det andra, varför antar de jag är backpacker överhuvudtaget, om jag inte ser ut så? Det tredje, är det inte snyggt att vara fräsch? Och fjärde, hur fan kan man tala illa om någon och till på köpet vara så dum, att inte ens tänka att personen kan förstå vad man säger!

Det är inte så att jag smälter så bra in bland alla bolivianer.

Elaka backpackers

Det fortsätter tala om mig och mina kläder, tills de övergår till att stressa över att resebyrån är stängd, trots den borde ha öppnat redan. 30 minuter senare kommer han som öppnar byrån gående i sakta mak.

Gänget på tre rusar direkt fram till mig och frågar på knagglig engelska, kan vi gå före dig i kön, vi har bråttom.

Lugnt svarade jag dem på finska, varsågoda, gå bara före. Jag är i Bolivia och har inte bråttom!

Ni skulle ha sett deras miner! Och jag, jag kände mig cool hela resten av dagen.

17 tankar om “Elaka backpackers i Bolivia – Minnen från världen

 1. Herregud, tänk att man på semester i Guatemala orkar gnälla och tänka på hur andra resenärer klär sig? Såååå bra svarat av dig, hoppas de lärde sig något!

 2. Vad härligt att du svarade dem på finska, skulle gärna ha velat sett deras miner när de insåg att du hade förstått allt de sa. :-)

  • Haha, ja det försvann nog från platsen så snabbt de kunde.. Hoppas de lärde sig nåt och inte igen kommenterar andra personers kläder eller utseende.

 3. Vilket klockrent svar på tal du hade!! Jag fick också höra av en annan backpacker i Australien att jag inte är en riktig resenär…??? Samma person påstod att jag har psykiska problem för att jag inte vill dricka mig full och tappa kontrollen Undrar egentligen vem av oss två som hade behövt en psykologtid

  • Men vah?!? Så galet!! Låter nog som att den personen var verkligen borttappad i sig själv eller extremt omogen? Fy för mänskor som beteer sig som svin. Helt tydligt finns de bland oss resenärer också.. Tack för din story❤️

  • Ja jag med. Finns dummisar överallt, men som tur finns det mycket fler härliga personer! Oftast kommer man inte i stunden på vad man ska svara, men här satt den rätt

 4. Haha bästa svaret. Men urk vilka idioter! Andra människors utseende borde aldrig spela nån roll, suck! Jag skulle antagligen ha sneglat avundsjukt på dig, för jag var sunkig 99 procent av min resa 2009. Haha!

  • Ja alltså man blir så trött.. Oftast brukar resenärer vara så trevliga, man är ju liksom aldrig så relaxed och glad som då man reser, tänker jag. Men haha, sunkig var jag också 90 procent av tiden, så right there with you

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.