← Tillbaka

Därför borde ditt företag fokusera på marknadsföring – också småföretag och frilansare

fokusera på marknadsföring

“Du kommer inte sälja nåt om ingen vet att ditt företag existerar”. Självklart, för så gott som alla, men ändå är det få företagare som verkligen satsar på marknadsföring direkt från start.

Speciellt på små och enpersonsföretag (frilansare och konsulter) är det vanligt att marknadsföringen släpar efter. Man tenderar se på marknadsföringen som det onda måstet som man fixar med vänstra handen så länge som möjligt. I de flesta enmansföretag ses försäljning, produktutveckling och administrativa uppgifter som de främsta fokuspunkterna, medan marknadsföringen ges den energi som finns över.

Marknadsföringens vikt i små företag och för egenföretagare

Det är inte en eller två gånger jag sett ett litet företag med 10-20 anställda och en person i marknadsföringen, en marknadsföringsassistent.

I det här inlägget vill jag lyfta fram fem orsaker till varför jag tycker detta är ett absolut absurt tankesätt. Varför jag tycker att marknadsföring inom företag är värd så mycket mer kärlek än den oftast får. Helst redan från början, fast du jobbar ensam.

Marknadsföringens vikt i små företag och för egenföretagare

Marknadsföring spelar en viktig roll ändå från företagets start. Här är några viktiga roller som marknadsföringen spelar i ditt företag.

1. Informerar – Få ut ditt budskap på marknaden

Den första orsaken varför du ska fokusera på din marknadsföring direkt från början är för att all synlighet hjälper dig nå ut med ditt budskap. Utan marknadsföring vet ingen vad du håller på med, varför eller hur och mycket av den tid du annars kunde lägga på annat, går åt till att utbilda marknaden i vad din produkt eller service gör.

2. Sparar tid – Små resurser kräver mer kvalificerade leads

Speciellt i små företag där alla resurser, som till exempel inom försäljningen är små är lead kategorisering av yttersta vikt.

Nästan all kontakt sker idag över nätet. Då är det genom välgjord marknadsföring möjligt att a) få in leads till marknadsföringen och b) prioritera vissa leads framför andra. Då försäljningen tar över varma leads som redan har viss information om företaget, är dessa redan många steg närmare att bli kunder än någon som tagit kontakt för att endast höra mer om företaget.

Marknadsföring sparar tid och resurser i små företag.

Marknadsföringens vikt

3. Jämställer – Marknadsföring ger dig en möjlighet att tävla med större företag

På nätet är alla lika – eller så gott som i alla fall. Sköter du din marknadsföring väl, med kvalitativt material och synlighet som tilltalar din målgrupp, kan du vara med och tävla om potentiella kunder mot väldigt mycket större företag än ditt eget.

Men utan marknadsföring och synlighet kommer du inte att bli hittad. Då vinner de större företagen redan innan tävlingen kommit igång.

Som litet företag har du dessutom fördelen att kunna ge den potentiella kunden mer personligt fokus då det är dags att gå från potentiell kund till samarbete.

4. Utvecklar – Det fungerar som automatisk produktverifiering

I små eller nya företag har man ofta tusen idéer utan att nödvändigtvis vet vilka som är värda att följa upp. Här kan man se på marknadsföring som en viss produktverifiering, en analys över vad kunderna egentligen vill ha och åt vilket håll det egna företaget borde utvecklas.

Utan nämnvärd marknadsföring måste dessa analyser göras separat genom frågeformulär eller egen analys. Här vinner man denna tid som bonus.

5. Upprätthåller – Marknadsföring hjälper dig att få en jämn ström av kunder

Sist men inte minst hjälper marknadsföringen dig att skapa en jämnare ström av kunder.

Det känns ofta som att man antingen har alldeles för mycket jobb eller så inget alls. Med en fungerande marknadsföring “letar” man passivt kunder också under de perioderna då man har mycket jobb. Detta kan leda till fler kunder också under de perioder som följer efter en bråd tid.

Marknadsföring lönar sig alltid - också för små företag

Marknadsföring lönar sig alltid – också för små företag

I slutändan kommer ditt företag att gynnas av marknadsföring. Gör du din marknadsföring rätt kommer din försäljning på sikt öka och företaget växa.

Vill du läsa mer om hur du ska börja tackla din egen marknadsföring? Jag har skrivit mer om till exempel hur man skapar en marknadsföringsstrategi, vilka misstag inom marknadsföring man ska se upp för samt vilka digitala verktyg jag som marknadsförare använder.

Har du några övriga frågor är det bara att ställa dem i kommentarerna nedan.

2 tankar om “Därför borde ditt företag fokusera på marknadsföring – också småföretag och frilansare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.