← Tillbaka

Budapest sevärdheter för första besöket

Budapest sevärdheter för första besöket

Budapest är en härlig stad. Gillar du också vacker arkitektur, billig mat och lugn stämning kommer du antagligen att åka tillbaka till staden en dag.

För de återbesöken har jag skrivit två inlägg som du definitivt ska kolla in. En Budapest guide till ett Budapest utanför turistattraktionerna och en cykelguide till varför du ska hyra cykel i Budapest.

Mer om det ska vi inte tala, för i detta inlägg presenterar jag de sevärdheterna i Budapest du inte ska missa då du besöker staden för första gången.

Sevärdheter i Budapest för den som besöker staden första gången

Gellérthegy - kullenGellérthegy - kullenGellérthegy - kullenGellérthegy

Gellérthegy – kulle med utsikt över hela staden

En liten kulle vid Donau på Buda-sidan. Hit upp promenerar man på tio minuter och vyerna över staden är fantastiska. Jag som alltid tycker om att börja lära känna en stad genom att se den ovanifrån sprang direkt upp hit. Superfint och en mysig plats att se solnedgången från.

Gågatan i centrum av BudapestGågatan i centrum av BudapestGågatan i centrum av Budapest

Gågatan i centrum av Budapest

På Pest-sidan finns Budapests mest kända gågatan med restauranger, butiker och människor. Váci u har många gulliga sidogator och tar en till torget Vörösmarty Mihály som är en stor mötesplats för lokala och turister.

DonauDonau - åk båt med guidad turDonau - åk båt med guidad tur

Donau – åk båt med guidad tur

En kul och informativ grej är att ta en kanaltur längs med Donau med något av de tiotals båtföretagen. I en stad som lätt blir varm och kvav om somrarna är det en lättnad att komma ut på vattnet en stund och andas lite frisk luft.

Országház - Ungerns parlamentsbyggnad

Országház – Ungerns parlamentsbyggnad

Parlamentshuset i Budapest är den kanske maffigaste byggnaden i hela staden. Huset är enormt, ett av Europas största parlamentsbyggnader, och så utsmyckat och fint.

Judiska kvarteren på Pest-sidanJudiska kvarteren på Pest-sidanJudiska kvarteren på Pest-sidan

Judiska kvarteren på Pest-sidan

De judiska kvarteren i Budapest är ett kluster av hippa restauranger, hostell och liv. Här finns streetfood i alla dess former, små butiker och billig öl. Kom på kvällen och stanna hela natten. På dagen finns här synagogor och museum som är sevärda.

Szimpla Kert - den kändaste ruinbaren i BudapestSzimpla Kert - den kändaste ruinbaren i BudapestSzimpla Kert - den kändaste ruinbaren i Budapest

Szimpla Kert – den kändaste ruinbaren i Budapest

Under tidigt 2000-tal dök de först ruinbarerna upp i Budapest och sedan dess har de blivit en väldigt ungersk grej att gå på. Det är frågan om en öde innergård som man fixat upp och där det säljs billig öl. Szimpla Kert är den först ruinbaren och ett sevärt, mysigt och coolt alternativ om man vill gå ut i Budapest.

Ha en fin första resa till Budapest

Ha en fin första resa till Budapest

Ett bra tips till din första gång i Budapest är också att inte ha för mycket planer. Staden har fina byggnader och trevliga restauranger i överflöd, så att bara strosa omkring och ta det lugnt är skönt det med.

Ha det bra i den fina ungerska huvudstaden!

5 tankar om “Budapest sevärdheter för första besöket

  1. Av ruinbarerna var zimpla kert den jag gillade allra mest, den var liksom charmigast och hade roligast folk=) Tror vi var där alla resans kvällar haha.

    • Ja den är så tokig! Alltid något kul att göra eller se på. Vi hade också svårt att hålla oss därifrån om kvällarna ;)

  2. Hej!
    Älskar också Budapest . Vilka fina bilder. Vad är det för kamera du använder?

    • Hej Helene, så roligt att höra – det är verkligen en härlig stad! Och tack så glad jag blev – använder en Fujifilm kamera, vi har två olika modeller.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.