← Tillbaka

Bila i Österrike – hur är det och vilken är den finaste vägen?

I stolt samarbete med Auto Europe.

Bila i Österrike

Att ha bil är ett måste då man vill uppleva Österrike! De flesta städer och byar är belägna långt ifrån varandra, men med bil kan man göra vägen till äventyret!

I samarbete med Auto Europe roadtrippade vi runt i Tirol, Österrike och upptäckte bergsbyar, serpentinvägar och höga höjder. Upplevde alldeles magiska platser och njöt av friheten en bil ger. För denna frihet är jag som billös definitivt inte van med.

På de platser vi besökte i Alperna lade vi märke till några grejer som är bra att vet före man ger sig ut på de österrikiska vägarna.

Mina bästa tips för roadtrip i Alperna

Mina bästa tips för roadtrip i Alperna

Här kommer mina bästa tips för en bra roadtrip i Alperna.

1. Rusningar förekommer – ta med ditt bästa semesterhumör

Liksom i andra europeiska länder är rusningar och trafikstockningar mer allmänt förekommande i Österrike än i Norden. Ger du dig ut på vägarna under morgontimmarna eller eftermiddagen då alla är påväg hem, kommer du säkert snigla fram i något skede av resan.

Planera in det och ta på dig ditt bästa semesterhumör då du sätter dig i bilen. Bonus, kolla på Google efter röda och orange linjer, trafikstockningar, då du navigerar och försök undvika dessa flaskhalsar.

Alla har fina bilar - också du

2. Alla kör svinfort – du behöver inte

I Österrike kör många svinfort på sådan vägar som skulle ha 40 eller 50 som begränsning i Finland och Sverige. Många turister från bland annat Tyskland kommer till bergen för att köra rally och ibland kan den snabba trafiken kännas lite överväldigande.

Kom ihåg att du inte behöver köra fort bara för att andra gör det. Det är okej att ta det lugnt och njuta av vyerna. Dessutom är det säkrare, både för dig själv och andra runtom dig!

Alla kör svinfort - du behöver inte

3. Alla har fina bilar – också du

I Österrike har alla fina bilar. Nya, svarta glänsande. Våra miner då vi hämtade ut vår hyrbil skulle antagligen varit roliga att ha på foto, för vi blev överväldigade av vår sprillans nya bil! Det är roligt att åka nytt och fint. I det här landet satsar man verkligen på bilarna.

Lätt att köra med navigator

4. Lätt att köra med navigator – förutom då du åker fel

Det är väldigt lätt att köra och navigera i Österrike. Alla håller sig till satta trafikregler och all teknologi fungerar. Förutom då man kör fel. Det kändes som att navigatorn alltid ville vi skulle göra u-sväng och vända om ifall vi tog fel rutt. Man blev liksom aldrig omdirigerad en annan väg. Fast såklart, i bergen finns det sällan en alternativ rutt.

Alla har bil i Österrike

5. Alla har bil här – både turister och lokala

Nummer fem är en påminnelse om att alla faktiskt har bil i detta område. Det går bussar och annan transport, men det främsta resesättet är att köra själv. Både lokala och turister gör det, och jag kan garantera att det är det smidigaste sättet att ta sig runt i Alperna.

Grosslockner High Alpine Road

Grosslockner High Alpine Road – den finaste vägen i Österrike

Avslutningsvis vill jag tipsa om den allra finaste vägen vi körde i Österrike, Grosslockner High Alpine Road.

Detta är ingen vanlig väg utan en betalrutt som startar lite söder om Zell am See och tar dig 48 km längs serpentinväg söderut genom Tauern National Park. Detta kan möjligtvis vara den allra finaste vägen jag någonsin kört. Mycket snöbeklädda toppar, bland annat en fantastisk utsikt över Österrikes högsta topp Grosslockner, och gröna skogar så här års.

den finaste vägen i Österrike

Jag tror faktiskt inte denna väg är öppen mycket längre än till oktober. Nu i oktober, då vi körde in genom portarna varnade biljettförsäljaren oss för att de kanske skulle stänga av vägen på grund av snöfall. Det är så i bergen, man vet aldrig vad som händer näst.

Oberoende, var denna väg alldeles spektakulär. Vi åkte den fram och tillbaka, eftersom vi bodde i Zell am See, och med alla fotopauser tog resan oss ungefär tre timmar allt som allt. Då stannade vi inte för att äta eller dricka, utan njöt bara av vyerna.

Vägen öppnar på morgonen och stänger då det blir mörkt, så kom i tid!

Hyra bil med Auto Europe

Hyra bil med Auto Europe

Rekommenderar verkligen att hyra bil om du planerar att besöka Tirol i Österrike under hösten. Med Auto Europe kan du jämföra en massa hyrbilsföretags priser och boka den bil som passar dig bäst till bästa möjliga pris.

Servicen och hyrandet gick väldigt smidigt med Auto Europe och jag är så glad över denna möjlighet att upptäcka Österrike med bil!

2 tankar om “Bila i Österrike – hur är det och vilken är den finaste vägen?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.