← Tillbaka

10 tips på vad du ska och inte ska göra på Instagram

10 tips på vad du ska och inte ska göra på Instagram 2019

Okej vänner, dags att tala Instagram algoritmer. Idag delar jag med mig allt jag lärt mig om Instagram värt att noteras under 2019. Detta är inlägg kommer spräcka hål på myter och ge dig strategier som verkligen fungerar, så häng med.

Vad är instagram? Instagram är ett socialt nätverk som lanserades i oktober 2010. Det är en gratis mobilapplikation för foto- och videodelning, med både permanent innehåll och IG Stories som finns kvar i 24 timmar.

Orsaken till att jag experimenterat så mycket på Instagram 2019 och 2020

Jag blev irriterad på Instagram början av sommaren ungefär. Har hittills ändå avstått från diskussioner (och gnäll) om algoritmens fel hit och dit, mest för att jag tycker det är rätt självklart att IG har en algoritm som gynnar den och det, som gynnar Instagram.

Hur som. I början av sommaren gick jag in i en gramsvacka, där både min motivation och engagemanget på mina inlägg sjönk. Jag försökte hålla humöret uppe och köra på som jag gjort – tänkte liksom att det måste vända i nåt skede så som det alltid har gjort. Men det gjort det inte.

Så då sa jag fuck it och började experimentera hejvilt. Det är resultaten av alla mina experiment som jag vill dela med mig av med er. En liten göra och inte göra på Instagram, från mitt subjektiva perspektiv.

För detta är faktiskt också en marknadsföringsblogg, så då passar Instagram bra in.

Göra och inte göra - Instagram tips 2019

Göra och inte göra – Instagram tips

1. Posta den tid som dina följare hänger på IG – är en myt! Det har absolut ingen skillnad när du postar din bild. Vill Instagram visa bilden gör algoritmen det, annars inte. Då vi var i Argentina brukade jag posta då klockan var cirka 4 på morgonen i Norden och inte en själ var vaken. Har aldrig haft så bra engagemang som då. Så kanske posta på tider din målgrupp inte är vaken kunde vara mitt tips.

2. Engagera dig och interagera med andra 15 minuter före och efter du postar – är en myt med modifikation. Här säger jag igen – vill IG att du får likes, får du det. Annars kan du få några extra hjärtan via nån som hittar dig i ett kommentarsfält. Men seriöst – hur ofta går du in på någons profil via kommentarerna? Å andra sidan är detta ett av de få sätt för dig att sprida din profil, så något är alltid bättre än inget..

3. Få andra konton att reposta ditt material – är så sant! Detta är det absolut bästa sättet att få mer synlighet för ditt material och nya följare. Händer bara tyvärr rätt sällan här hemma, men i Sydamerika repostades det mycket.

Göra och inte göra - Instagram tips 2019

4. Posta många bilder för mer engagemang – är sant! Eftersom detta är en relativt ny feature på Instagram belönar algoritmen ännu dig för att du använder den. Dessutom kan din bild visas “en gång till”, men användandes en annan av de många bilder du postade, för en sådan följare som inte likeat första gången.

5. Stories är viktigast på Instagram – är SÅ sant! Personligen lägger jag mycket mer tid på att scrolla stories än det riktiga flödet, så varför skulle man inte som innehållsskapare lägga mest fokus där då också? Jag gör inte ännu detta, men försöker bli bättre på stories.

6. Boostade poster ger lätt nya följare – är en myt. Att boosta en post kommer att ge dig mer synlighet och likes, men inte många följare i proportion. Dessutom tror jag algoritmen straffar en tiden efter att man lagt pengar på en post, så man ska känna sig tvungen att lägga ännu mer pengar på plattformen. Jag tror inte boostandet är vägen att gå, fast det är roligt att experimentera.

7. Långa, personliga texter fungerar bäst – är en myt. Det finns så många olika sorters insta-användare, där en stor del aldrig läser texter. Jag upplever att bilden är väldigt mycket viktigare än texten, och bara en väldigt stor text som till exempel “jag är gravid” är tillräckligt stark för att väga upp en dålig bild. En bra bild klarar sig bra med eller utan text.

Instagram tips 2019

8. Hashtags behövs – är sant! Utan hashtags ger du bort din enda chans att själv kunna sprida din bild organiskt på Instagram. Att ha maximumet 30 hashtags är att ta i, men att bara köra med tre noggrant utvalda är inte bättre än 20 utvalda. Jag brukar köra på sådana hashtags där jag tror att min bild kan ha en chans att synas längre än 1 sekund. Skippar därför såna tags som #travel, men man döms inte heller av Instagram om man använder den.

9. Att vara supersnabb med att svara på kommentarer – är en myt. Jag har märkt att kommentarer av andra föder kommentarer, och tror därför detta mer är en algoritmgrej och mänsklig faktor att man vågar kommentera då någon annan gjort det. Trots det ska man alltid svara på alla kommentarer, fast det vet ni redan!

10. Vara sig själv på Instagram – är det mest sanna och den största myten! Idag måste du vara mer än flickan i gul regnjacka i ett perfekt landskap. Fast du får ändå inte vara för mycket av dig själv, för då blir det bara konstigt. Liksom största delen av mina kvällar sitter jag på soffan och slösurfar, men sådana bilder lägger jag inte upp. Dels för att jag inte gillar att se på andras “vardagsbilder” på ingenting och dels för att jag inte vill lägga upp en sådan bild på mig. Fast detta är också bara min personliga åsikt!

Den stora listan om Instagram

Den stora listan om Instagram

Med andra ord – vill ni göra mig eller någon annan riktigt glad på IG så kommenterar ni på mina bilder alternativt repostar dem! Eller följer mig såklart, jag heter @malinlundsten på the gram.

Kände ni igen er i dessa tips eller kom insikterna som nyheter? Jag älskar att snacka (och trash talka) Instagram, så dela gärna med dig av dina bästa IG tankar med mig.

Är du intresserad av att lära dig mer om marknadsföring och sociala medier rekommenderar jag att du laddar ner av mina gratis marknadsföringsguider!

27 tankar om “10 tips på vad du ska och inte ska göra på Instagram

 1. Intressant! Är ingen stjärna på instagram, men har en klar bild av att om man är mera aktiv så blir det flera likes, kommentarer och följare av det! @reiselinda är nytt för i år, men har ett till konto sen tidigare och har sett samma tendens där.

  • Tack snälla, roligt att du tycker det! Ja aktivitet lönar sig, men har ibland känt att man borde vara så otroligt aktiv för att det ska vara lönsamt, att jag inte riktigt har tid för andra än dem jag följer och bryr mig om men bra tips!

  • Tack gillar och hatar insta lite om bland annat, men håller alltid på med att utveckla både mina bilder och stories

 2. Har läst den här listan flera gånger om nu – den är så himla bra! Lär mig något nytt varje gång. :-)

  • Ååh så glad jag blir – tack Sanna! <3 Hur är din relation med Instagram, bara rosigt eller har du också stunder då du funderar på att radera hela skitet?

 3. Hej Malin,
  Intressant läsning och bra tips! Gällande tider när man postar sina inlägg så har jag däremot helt andra erfarenheter. Jag har testat att posta dygnets alla timmar men får stor skillnad på vilken tid jag gör det och jag får mycket fler likes och följare på eftermiddag och kväll svensk tid. När du skriver ”posta många bilder ger mer engagemang” menar du då fler bilder i samma inlägg eller menar du att man ska göra fler inlägg efter varann?
  Ha det gott!

  • Hej Christian och tusen tack för dina vänliga ord! Personligen tycker jag det är mycket annat än tid som spelar in om en bild får synlighet eller inte, men kan såklart finnas skillnader konton emellan och också enbart tider emellan. Bra poäng! Men att posta många bilder menar jag flera i samma inlägg så man swajpar för att se mer. Det fungerar oftast väldigt bra på IG! Ha det bra och hör gärna av dig om du har fler frågor

 4. Hej! Tack för dessa tips! som helt nybörjare på Instagram undrar jag dock en sak..vad menar du med stories?
  Är det att jag skriver en personlig text till bilden eller hur menar du?

  • Hej Linda, så roligt du gillar tipsen och finner dem användbara! :) Stories är Instagrams tillfälliga innehåll, de historierna du hittar högst upp i IG appen som försvinner efter 24 timmar. Hoppas detta hjälper dig och hör av dig om du har fler frågor. Malin

 5. Hej Malin!
  Flera bra tips av dig!
  Jag bryr mig inte om hur många likes jag får på mina bilder men det skulle vara så kul med flera följare.
  Får nya följare men desto fler som avföljer. Vet ej vad jag gör för fel? Fel# eller något annat? Har du möjligen något tips? Hälsn Lotta
  @lottalinderssons

  • Hej Lotta, tack snälla för din fina kommentar ofta då någon avföljer beror det på att innehållet inte motsvarar exakt det som utlovats. Kolla att profilbeskrivning, hashtags, bildmotiv och copytext alla handlar om relaterade ämnen. Det tar tid att bygga upp en stark följarbas, så tappa inte hoppet utan fortsätt kämpa! Lycka till, Malin

 6. Behövde veta lite mer om vad IG är för något och om det är något för mitt företag. Enkelt, kort och tydligt, fick jag svar på mina frågor. Flera av dina tips som du generöst delar med dig av
  hjälpte mig en bit på vägen.
  Tack !

 7. Hej, tack för fina tips!
  Mitt konto är privat.. vad händer när jag lägger till #’s på inläggen? Är det fortfarande bara ‘mina’ vänner som ser eller kan alla som följer #-en se bilderna?

  och en väldigt irriterande sak.. hur slipper jag alla följförfrågningar från “personer” som typ nesse_blablaa_0952157, som jag misstänker är spam och 7minus1-profiler :(

  • Hej, tusen tack för din kommentar! Har du ett privat konto kommer bara dina vänner se din bild, oberoende av hur många öppna hashtags du lägger till.

   Tror tyvärr inte det är möjligt att slippa denna typ av spam. Men du kan putsa upp dina följare med olika cleaner apps och där automatiskt ta bort allt spam! Bra att göra nu och då lycka till med Instagram!

 8. Hej och tack för bra tips! En sak bland dina tips har jag precis råkat ut för och det var den anledningen till att jag hittade din blogg.

  Jag kör ett konto på IG som heter Humorjakten där jag dagligen lägger ut roliga bilder och klipp. Förra veckan så tänkte jag för första gången prova at boosta ett populärt inlägg för att dra mer följare till kontot. Den skulle gå i 6 dagar men efter en dag avbröt jag annonseringen för att jag inte tyckte att det gav något.

  Efter det föll den naturliga tillväxten med följare från ca. 200 per dag ner till 10-20. Så det MÅSTE finnas en koppling som du är inne på. Vad händer för dig, fick du tillbaka inflödet av nya följare sen och hur lång tid tog det?

  • Hej, tack för ditt meddelande! Hoppas att inflödet av nya följare växt till sig igen. Det är verkligen trist hur bestraffad man kan bli för att annonsera och sluta med det. Följarna kommer tillbaka, men som tips rekommenderar jag att prova på en ny vinkling av din ig strategi, liksom för att förvirra algoritmen en smula. Lycka till!

 9. Hej! Jag har en fråga jag har marknadsfört ett inlägg på instragram fast via fb. Fått sjuuukt mkt likes vilket är roligt. Men. Det är bara jag som ser dessa..så mitt ursprungliga inlägg har 100 likes men då jag marknadsförde via fb fick jag på det inlägget 960 likes. Men det syns inte liksom..

  • Hej Emma, kul att marknadsförandet går bra! Är det så att du boostat originalinlägget eller har du skapat ett nytt via FB? Har du skapat en ny kopia av ditt existerande inlägg lever det bara som betalmaterial och syns tyvärr inte i flödet. Men de likes du fått organiskt finns kvar. Lycka till i fortsättningen!

 10. Jag blev så trasig utan hjälp av den psykiska Dr. Ola. Han tog tillbaka min man efter separationen! Går du igenom någon relation / ekonomisk fråga? Titta inte längre eftersom Dr. Ola är bäst på alla trollformler. Kolla in hans sida på IG: @olatemple_spells för kärleksåterförening, lotterivinnande nummer, ängels vägledning och läsning, vinn EX tillbaka, stoppa uppbrytningar och utrota negativitet. Du kan kontakta honom via e-post: drolaspell@gmail .com, telefonnummer: +14094491764

 11. Tack Malin! Superbra info och generöst du delar med dig av tips. Jag har en mission framöver, en häftig sådan. Min romankaraktär Vanja_romankvinnan har drivit på mig som författare att hjälpa henne skapa ett eget insta INNAN romanen är klar. Hon har som – vad jag vet – första romankaraktär egen kontakt med kommande läsare. Och nu närmar vi oss lansering av första boken om henne. Så jag vill verkligen lära mig massor mer om hur jag på bästa sätt ska hjälpa henne på hennes insta. Nu ska jag läsa dina tips! Allt the best, – och följ gärna Vanja. Hon har skickat en förfrågan om att följa dig <3 Happy day, Lena Gennerud, författare

 12. DET HÄR ÄR INTE ETT SKÄMT. LITA PÅ STORA DR ISIKOLO ATT HJÄLPA DIG MED DINA PROBLEM.
  Jag heter Senna Rayan. Fantastisk DR ISIKOLO är verkligen kraftfull och vet hur man gör sitt jobb perfekt. Om inte för honom kunde jag inte föreställa mig vad som skulle ha hänt. Min före detta man bråkade alltid med mig och misshandlade mig alltid. Han började bete sig konstigt och roligt och lämnade mig utan anledning för en annan kvinna. Jag trodde att allt hopp var ute. Jag sökte efter hjälp på internet och jag stötte på DR ISIKOLO. Jag såg så många vittnesmål om honom. Jag blev glad och jag kontaktade honom på hans e-post och berättade för honom vad som pågick. Han skrattade och försäkrade att jag skulle lugna mig att han kommer att hjälpa mig och att mitt ex kommer tillbaka och tigger mig. Han gjorde sitt arbete och förtrollade mig och efter två dagar kom min ex man och bad om ursäkt precis som han sa till mig. Idag bor vi båda tillsammans och vi är ännu mer kära än hur vi brukade vara innan han gick. Kontakta den stora DR ISIKOLO för din egen hjälp. Du kan kontakta honom på WhatsApp/Viber honom på +23481333261196.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.