← Tillbaka

Patagonien – resa runt Eldslandet på 20 dagar

Inlägget innehåller reklamlänk.
Patagonien - resa runt Eldslandet på 20 dagar

I Patagonien är det inte möjligt att åka kors och tvärs över Eldslandet, precis som man själv vill.

Patagonien är obyggd. Det är slätter och ödemark sekunden du sätter foten utanför en by eller svänger bort från den lilla vägen som ringlar sig genom området. Inga bussförbindelser, bensinstationer eller matbutiker.

Därför kommer de flest som reser i Patagonien åka en rätt så liknande rutt.

Trots detta behöver du inte vara rädd för att göra som alla andra. Patagonien är enormt och bara för att du bor i samma by som någon annan behöver inte betyda du går samma vandringar eller äter på samma ställe. Patagonien är till stora delar ännu orört av turism. Jag uppskattar detta väldigt mycket!

Patagonien-guide

I den här Patagonien-guiden vill jag ge dig tips på den ultimata rutten genom Eldslandet. Modifikationer går att göras i oändlig mängd, men på det stora hela är dessa platser knytpunkterna i Pataganien. Mellan dessa byar går det bussar, det finns boende och man kan till och med hyra bil om man är hugad.

Vi stannade längre än 20 dagar i Patagonien, men den här guiden är optimerad för tre veckor.

20 dagar av vandring och natur i Patagonien

För att spara tid är det första tipset att flyga ner till Patagonien. Nationella flyg är billiga, så från Chile kommer du till Punta Arenas och Argentina till Ushuaia.

– Vi flög ner till Ushuaia, där vi stannade ett par dagar och vandrade. Stället kallas världens ände och sådan känsla kan man lugnt säga vi hade där. Magisk plats som jag tipsar om här.

– Från Ushuaia tog vi bussen till Punta Arenas på den chilenska sidan, där vi såg pingviner och vandrade. Vi stannade i fyra dagar.

– Härifrån åkte vi till staden Puerto Natales, utanför vilken Patagoniens kändaste vandring Torres del Paine finns. Vi vandrade i en vecka och njöt verkligen fullt ut av dessa maffiga, orörda vyer och magiska naturupplevelser.

– Tillbaka på den argentinska sidan åkte vi till El Calafate, där vi såg den massiva glaciären och levde lite lyxliv. Calafate känns lite lyxigare än de andra platserna och här är inte bara vandring i fokus. Stannade i två dagar.

– Åkte vidare till El Chaltén där vi vandrade i fem dagar. Min favorit på hela resan. Väldigt bohemt och down to earth. Vandringarna var spektakulära.

20 dagar i Patagonien

Vi flög tillbaka till Buenos Aires från El Calafate. Många som fortsatte resan åkte här vidare mot Bariloche. Vår resa skulle ändå fortsätta åt motsatt håll, så vi lämnade Patagonien.

Vill du läsa mer om hur det är att åka buss i Sydamerika har jag skrivit om det här. Efter hundratals timmar i buss på mindre och större vägar runt om på kontinenten har jag en rätt så bra bild över hur det är att bussa i Sydamerika.

Patagonien resaPatagonien resa

Patagonien resa – jag vill återvända till det fantastiska Eldslandet

Jag vet att vi kommer återvända till Eldslandet en dag. Jag älskade allt som hade med denna resa och göra. Precis allt – vandringen, det enkla livet, tryggheten, tystnaden och den småskaliga turismen. Nästa gång vi återvänder tror jag området kommer vara väldigt annorlunda. För här händer saker och turismen växer.

Jag vågar nästan säga det är nu du ska besöka Patagonien om du vill undvika Thailand kring jul-fenomenet. Är det något mer du funderar kring att åka till världens ände är det bara att fråga!

8 tankar om “Patagonien – resa runt Eldslandet på 20 dagar

 1. Hej Malin,
  läste med glädje om din resa ovan.
  Vi ska dit i februari 2019 som en del av en lång resa. Vi flyger ner till Ushuaia och har sedan bara en vecka på oss innan vi ska vidare till Santiago. Hur skulle du lägga upp en vecka där nere?
  Mvh
  Tom

  • Hej Tom, tack snälla för din fina kommentar! Och vilken resa ni har framför er, Patagonien är väldigt speciellt på så många sätt.

   Kommer ni alltså att flyga till Santiago efter veckan – och varifrån då? Rekommenderar verkligen inte att missa Torres del Paine (men boka boende i god tid om ni vill övernatta i parken!), samt El Chaltén för fantastisk vandring.

   Vad på ett ungefär är det som ni vill uppleva i Patagonien? Malin

 2. Hej Malin
  Tack för dina beskrivningar här ovan.
  Vi sitter här ett gäng o har precis börjat planera Patagonien 3 veckor. Vilka månader är bra att vara på Eldslandet skulle du säga?

  • Hej Olov, tack snälla för din fina kommentar! Ni kommer säkert ha det alldeles fantastiskt. Jag skulle rekommendera att fara dit då där är sommar (här i Norden vinter), eftersom det blir väldigt kallt där om vintrarna. I januari då vi var där var det till och med stundvis väldigt kyligt. Om hösten kan det regna väldigt mycket så sommar och vår är de säkraste korten. Ha en underbar resa!

 3. Hej Malin vi är två stycken som kommer till El calafaten den 22/2 samt åker från Ushuaia den 3/3. De ställen vi vill besöka är El Chalten, Torre del paine och Ushuaia men vi är lite osäkra om vi får ihop allt. Hur skulle du planera det bäst? vi är lite osäkra med tanke på att det verkar lite knepigt att resa med buss (då vi inte vet när och hur bussar mellan ställarna går). Vi kommer inte resa med tält utan främst göra dagsutflykter. Vad skulle du säga att vi prioriterar? Tacksam för hjälp. Med vänlig hälsning Rosalie och Katarina

  • Hej Rosalie och Katarina, så roligt att höra från er och vilket äventyr ni har framför er! :) Det ni ska vara förberedda på är att avstånden i Patagonien är långa. Jag skulle rekommendera att ni funderar över hur många långa bussresor ni är färdiga att göra under era 10 dagar. Då man åker mellan större städer sitter man lätt en hel dag i buss, så skulle rekommendera att ni funderar på vilka ställen ni verkligen vill besöka och spikar destinationer därefter. Antar att ni ändå vill hinna vandra och se natur, trots att ni inte reser med tält! Jag tror inte ni hinner med El Chalten, Torres del Paine och Ushuaia på 10 dagar. Om ni inte bokat flyg än skulle jag kanske skippa Ushuaia eftersom vägen dit är väldigt lång. På så vis skulle ni ha fem dagar per ställe och hinna vandra, samt se lite olika ställen på respektive destinationer. Hör av er om ni behöver mer tips! Hjälper gärna till och ha en härlig resa! Kram, Malin

 4. Hej Malin!
  Tack för en inspirerande blogg! :)
  Jag och några vänner funderar på att göra några dagar i el Chalten och sen en vecka i Torres del Paine i mars. När jag söker efter flyg (från Sthlm) är det mesta väldigt dyrt och det är svårt att veta på vilka flygplatser jag söka. Har du något tips på flygrutt?

  • Hej Linda, så roligt att du gillar bloggen och tack för din kommentar! :) Härligt med El Chalten och Torres – ni kommer säkert älska vandringen. Angående flygpriser rekommenderar jag att antingen flyga via Chiles huvudstad Santiago eller Argentinas huvudstad Buenos Aires. I Sydamerika är det alltid väldigt mycket billigare att flyga inrikes än till ett annat land, vilket betyder ni kommer kunna ta er billigt ner till Patagonien via någondera av dessa storstäder. Lycka till och hoppas mitt tips hjälper!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.