← Tillbaka

På cykel genom Skåne – Österlen

Österlen cykel

Nordisk sommar 2018, sade jag och Patrik nickade instämmande. Det blir bra efter resan till Sydamerika tyckte han.

Sagt och gjort, vi bestämde oss för att kombinera allt som vi gillar och köra en kalassemester av det hela. Sverige, min syster, tältning och cyklande.

I en vecka trampade jag och Patrik runt i Österlen, och i det här inlägget vill jag dela med mig av våra lärdomar, samt tips för att cykla omkring i Skåne.

–> Läs mer om vår cykelfärd i Skåne här.

Bra att veta om cykling i Österlen, Skåne

Bra att veta om cykling i Österlen, Skåne

Att cykla runt i Skåne är en härlig upplevelse, ett miljövänligt val och bra för plånboken. Bor man långt från Skåne går det bra att hyra cykel då man kommer ner dit. Vi betalade 10 € / dygn (100 Kr) för våra basic damcyklar med korg.

Hårt trafikerade huvudleder i ÖsterlenHårt trafikerade huvudleder i Österlen

Hårt trafikerade huvudleder i Österlen

Utgå aldrig från de stora vägarna på kartan då du planerar din Skånecykling. Välj inte ens de näststörsta eller ens de som kommer trea. Skåne är hårt trafikerat och det är inget nöje att cykla bakom varandra med långtradare som sveper bara några centimeter förbi.

De minsta vägarna är gropigare, sandigare och går mer upp och ner, men det är värt det. Vyerna är fantastiska och det är så mysigt att cykla ensam genom en skog eller vid en strand.

Vägarna varierar i design - de små vägarna är mer cykelvänliga

Vägarna varierar i design – de små vägarna är mer cykelvänliga

Cirka hälften av de större lederna i Österlen har en skild körfil för lättrafik. Resten har ingenting, inte ens en ordentlig vägren. I Finland är den belagda vägrenen ofta cirka 0,5 – 1 meter bred och då går det till och med fint att cykla på större vägar (fast det kanske inte är så roligt). I Skåne var den belagda vägrenen oftast inte mer än 10 centimeter och därför åker man som cyklist helt och hållet på körbanan.

De flesta chaufförer kör snällt runt en med stor marginal, men det fanns såklart några idioter som trängde sig förbi riktigt, riktigt nära. Farligt och skrämmande! Därför rekommenderar jag att inte ta de stora vägarna, trots att de på flera ställen går riktigt bra.

Du är ensam som cyklist i Österlen

Du är ensam som cyklist i Österlen

Detta kom som en stor överraskning för oss – vi trodde det skulle vara gått om annan lättrafik på vägarna. Visst man ser en massa som cyklar omkring i byarna, men det är inte långfärdstrafik.

De flest cyklister är såna som har med cykel i husbilen för att kunna trampa mellan strand och camping.

Stor variation på att cykla längs med kusten vs. inlandsStor variation på att cykla längs med kusten vs. inlands

Stor variation på att cykla längs med kusten vs. inlands

Då man cyklar längs med kusten i Skåne är det mestadels platt. Riktigt platt och bra före. Urskönt med en fläkt nu och då från havet.

Direkt då man kommer in i landet blir det väldigt backigt. Inte branta backar, men långa, sega fanskap upp och ner. Inte en platt stund. Roligt med varierande terräng tycker jag!

Långt mellan byarna - ta med mycket vatten

Långt mellan byarna – ta med mycket vatten

Något som skiljer Finland från Sverige är hur man väljer att bo på landsbyggden. I Finland sprider man ut husen jämt, det finns ingen service förutom i städer och helst ska man inte kunna se sin granne. I Sverige vill man bo i små mikrobyar, och sen inte har något mellan dem.

Då vi studerade kartan och såg mängden byar i Österlen, trodde vi inte det skulle bli några som helst problem med att hitta butiker för mat och fyllande av vattenflaska. Det visade sig vara fel. Byarna är så små att det inte finns någon service i dem. Eftersom vi cyklade omkring mitt i värsta värmeböljan visade sig vattentillgången vara vårt största problem. Några gånger måste vi till och med knacka på hemma hos någon för att fylla på flaskorna.

Mängden husvagnscampingar i Skåne är galen

Mängden husvagnscampingar i Skåne är galen

Jag har aldrig tidigare i mitt liv sätt lika många husvagnscampingar eller människor som åker på husbilssemester. Dessa lyxiga rastplatser, med el, dusch, restaurang och skoj för barn och vuxna finns prick överallt! De kostar och är inte enligt mig så mysiga så vi skippade dem helt.

Skåneleden bjuder på gratis camping för vandrare och cyklister

Skåneleden bjuder på gratis camping för vandrare och cyklister

Som cyklist har man möjlighet att campa längs med den tusentals kilometer långa Skåneleden som ringlar genom Österlen. Som jag nämnde var cyklisterna i Skåne få och vandrarna ännu färre, så vi fick ha våra campingar alldeles för oss själva (förutom den vid Sandhammaren där två andra valde slå läger).

Skåneledens campingplatser finns utmärkta här, de är alla gratis och det finns ett vindskydd och en eldplats vid varje. Superhärligt, sådant gillas!

Nyttig tips och råd för Skåne och Österlen

Nyttig tips och råd för Skåne och Österlen

Hoppas du fick några matnyttigatips från detta inlägg. Framförallt hoppas jag du fann det inspirerande!

Hör av dig om du undrar över något mer angående vår upplevelse av cykling i Skåne. Svarar gärna på frågor.

2 tankar om “På cykel genom Skåne – Österlen

  1. Fina inlägg om er cykelsemester i Skåne/Österlen! Jodå, inspirerade blev jag allt och som tur är har jag en kusin i norra Tomelilla som har gård där. Nästa vår, i maj, funderar jag att dra dit några dagar och cykla runt i trakterna av Brösarp, Christinehof och Snogeholm där han bor. Just i maj när de första fina löven kommer är det helt underbart att cykla omkring i skogarna där. En speciell ljusgrön färg bildas under höga trädkronor i lövskogarna när våren är ung. Det gäller bara att se upp för vildsvinen som det finns rikligt av. ;-)

    • Tack snälla du! :) Och jag kan verkligen rekommendera att kombinera kusinträff med cykling i just det området. Så lugnt och fin natur, åker själv också gärna igen!

      Haha, var faktiskt lite rädd för vildsvin under en natt i Snogeholms skogar, då vi hörde en massa ljud utanför tältet.. Har hört där finns en massa vildsvin, men vet inte vem eller vad det var som smög omkring där i mörkret.. :D

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.