← Tillbaka

Dricker du kranvatten i hela världen?

Dricker du kranvatten i hela världen?

Jag är en kranvattensperson. Hela livet har jag fyllt på egen vattenflaska i länder där kranvattnet går att dricka utan att vara hälsovådligt. Ibland till och med i länder man inte borde dricka det i.

Redan på 90-talet då vi reste till Grekland med min familj drack vi oftast kranvatten. Det var ingen stor grej liksom. För mig hörde det utlandsresorna till att vattnet smakade lite annorlunda och kanske hade mörkare färg än hemma. Jag är uppvuxen med att dricka kranvatten där det är möjligt.

Sedan barndomen har jag fortsatt med det. Egentligen i alla länder det är möjligt, vilket är de flesta länder i Europa, Nordamerika och flera länder i Sydamerika.

kranvatten Ryssland

Att dricka kranvatten i västerländska länder, är för mig en sådan självklarhet att jag alltid inte inser jag borde ifrågasätta om det är drickbart. Vi tar Ryssland och St. Petersburg som exempel. Jag och Patrik reste omkring där år 2013 och i tre dagar drack vi bara kranvatten. Då den fjärde dagen började vi av någon orsak tala om Rysslands vatten och insåg att man kanske inte alls ska dricka vattnet där. Och nej, det ska man inte! Vattnet kan innehålla parasiter som man sedan dras med resten av livet. Vi klarade oss som tur utan några konsekvenser.

Misstag har även skett då jag bodde i Indonesien och ibland glömde kranvattnet inte var drickbart.. Fast å andra sidan, jag är också en person som ofta oberoende landet tar is i min dryck, så kanske det inte är så stor skillnad på att ta ett glas vatten nu och då eller att dricka samma vatten i isform.

drickbart kranvatten

Hur jag tänker kring drickbart kranvatten och min användning av det

Idag, då medvetenheten kring användning av plast, och där genom köpandet av vatten på flaska, blivit ett stort samtalsämne har även min övertygelse om att bara dricka kranvatten förstärkts.

Ännu idag borstar jag tänderna och tvättar grönsaker också i sådant kranvatten som inte skulle vara drickbart. Jag tänker som med städningen – lite skit i hörnen är bättre än ett rent helvete. Tror liksom man mår bra av att få lite baciller, lite smuts i sig också. Så hålls man friskare!

Jag har sällan problem med magen och få allergier. Till viss del tror jag att det beror på att jag hela livet i små doser blivit utsatt för vatten som många skulle valt att inte dricka. Det har gjort att min mage är stark. Trots det har jag såklart haft matförgiftningar, som kanske ibland kan ha berott på orent vatten?

kranvatten

Obs! Kolla alltid om kranvattnet är drickbart i landet du reser till

Trots att jag här både från ett miljö- och hälsoperspektiv förespråkar drickandet av kranvatten, så ska du ändå kolla upp om vattnet är drickbart i landet du ska åka till. För det är trots allt inte det i alla länder.

I vissa länder innehåller vattnet metaller, mineraler, parasiter och annat som kan göra dig väldigt, väldigt sjuk! Bland annat diarré, illamående och huvudvärk är symptom du kan få, och sjukdomar som hepatit och salmonella är också vattenburna. Det är inte värt att förstöra semestern så.

Googla på landet du åker till för att kolla upp om vattnet är drickbart dit du ska. Och ha en härlig resa!

4 tankar om “Dricker du kranvatten i hela världen?

  1. Ibland kan det ju ta lite tid att ställa om sig till kranvattnet i ett annat land, så om man bara är på en veckas/en weekendresa är det kanske inte värt att göra det. Men under en längre resa absolut. I Indien dricker man ju inte kranvattnet, men filtrerat vatten. Kanske inte som turist, men när jag bodde där så gjorde jag det jämt och hade inga problem. + borstade tänderna i kranvattnet. ;)

    • Ja det är väldigt individuellt hur mycket främmande kranvatten man tål. Jag har aldrig känt av problem ens under en weekendresa, så är idag väldigt oförsiktig. Min kompis fick dock värre magsmärtor redan av att dricka kranvatten i Tallinn, så det är såklart efter egen kropp man ska gå. Håller med om att det är en bra tumregel att försöka leva som de lokala om man bor utomlands och annars ta det som känns bäst för egen del. :)

  2. Jag kör alltid kranvatten där det inte är potentiellt skadligt att dricka, även fast det inte alltid smakar gott. Blev chockad av människor som inte ens vågade dricka kranvatten i Tyskland

    • Jag tänker precis som du! Det är, precis som du sade på Facebook, både miljövänligare än flaskvatten och dessutom billigare! Tycker det är lite märkligt hur det finns folk som är så rädda för drickbart kranvatten..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.