← Tillbaka

Ingen cykelstad – men också i Budapest går det bra att cykla!

På stadscykel genom Budapests gator

Vi hade bokat hotell en bit utanför Pest-sidans centrum i Budapest. I utkanten av det åttonde distriktet hade vi valt att bo så vi skulle få uppleva ett nytt område och samtidigt inte behöva bo mitt i turistmassorna.

Bra beslut – men då du är två kilometer utanför centrum och har upp till fem kilometer till många ställen du vill besöka, blir det ganska långt att ta sig runt.

Då vi den första dagen satte oss ner på en uteservering för att äta lunch, lade vi märke till de gröna stadscyklarna alldeles bredvid oss. En hel massa cyklar och vi slog till.

Cykel i Budapest

På stadscykel genom Budapests gator – Cykelkulturen i Ungern

Stadscyklarna i Budapest heter Mol Bubi och finns så gott som i hela centrumet. Det är ändå väldigt lätt att missa cyklarna eftersom Budapest är en extremt ocyklande stad. Här finns näst intill noll cyklister i gatubilden och cykelfiler är gjorda därefter.

Lägger du ändå märke till dem och vill prova att ta dig fram på cykel rekommenderar jag det varmt. För det första är detta trots, eller tack vare, avsaknandet av cyklister, väldigt cyklingsvänligt.

Cykelkulturen i Ungern

Vi började med att cykla långsamt, långsamt längs trottoarerna och alla människor väjde frivilligt, log eller tog ett steg åt sidan. Alltså hallå vad?! Då man oftast får ett mittfinger och några mindre vackra ord efter sig om man cyklar på trottoaren kändes det här väldigt fint.

Vi slutade ändå efter de första kilometrarna att cykla längs trottoaren. Fyllda med mod inför denna staden begav vi oss ut på huvudleder och mindre gator. Och här hände samma sak! Bilarna väjde snällt för oss, åkte långsamt bakom oss på små gator eller lät oss cykla om.

På de få ställen där det fanns cykelfiler var cyklandet mer än perfekt. En alldeles egen körbana för oss! Ja vet ni, rekommenderar att prova cykla i den här staden.

Mol Bubi applikationen

Mol Bubi applikationen – så här fungerar citycyklarna i Budapest

Att använda citycyklarna är smidigt efter lite trixande. Om du nu får lust att prova hur det är att cykla i Ungern har jag samlat allt du egentligen behöver veta här.

– Ladda ner appen Mol Bubi, öppna den och välj vilket paket du vill ha. Vi valde en 72 timmars biljett som kostar 1000 HUF (3 euro eller 30 kronor). Galet billigt!
– Då du klickar nästa ska du registrera dig och betala med nätbankskoderna. En pant på 25.000 HUF (75 euro eller 750 kronor) kommer att tas. Den får du automatiskt tillbaka då din beställning upphör.
– Sen är det bara att cykla och det är sällan som en cykelställning är tom. Cykeln får du ut genom att använda QR-scannaren i appen, tar typ två sekunder. Cykeln får du ha i 30 minuter per gång. Har du den längre per gång bötar du en liten summa.
– Du lämnar tillbaka cykeln genom att hålla den inpressad i ställningen tills den gröna lampan på pakethållaren blinkar.

Cykel Budapest

Alltså fy vad praktiskt det var med dessa! Vi cyklade runt vad som kändes som hela staden. Är så galet nöjd över att vi tog cyklarna.

Brukar du hyra cykel i städer du besöker? Varför eller varför inte?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.