← Tillbaka

Auschwitz – en dag som inte går att med ord beskrivas

Krakow Polen

Polen är ett väldigt trevligt land att besöka, med billiga priser, god öl och mat, fina och sevärda städer samt relativt nära från oss i Norden.

Många åker även till Polen för det rika kulturlivet, och historien.

Då vi besökte Krakow åkte vi en ut till koncentrationslägret Auschwitz. En väldigt tung dag som jag sent kommer att glömma. Och det är det viktigaste. Att vi aldrig glömmer det hemska som händer under andra världskriget och alla som mördades i onödan.

I det här inlägget tar jag upp praktiska detaljer om Auschwitz. För det är svårt att beskriva hur det kändes att vara på ett ställe där så mycket hemskt har hänt. Därför uppmanar jag dig bara att åka dit. Det ger perspektiv att försöka förstå vad som verkligen hände under andra världskriget.

Auschwitz med buss från Krakow

Att ta sig till Auschwitz med buss från Krakow

Koncentrationslägret Auschwitz ligger alldeles intill den polska staden Oświęcim, 66 kilometer väster om Krakow. Det lättaste sättet att ta sig dit ut, eller det som kräver minst gående för det kommer man ändå gör mycket vid Auschwitz, är att åka buss. Bussen tar ungefär 90 minuter och avgår bakom järnvägsstationen i Krakow, Dworzec MDA.

Bussarna går med runt 30-minuters mellanrum och biljett kan köpas på bussen bara den inte är full. DU kan också köpa biljett på förhand om du måste hinna med en viss buss.

Av stiger du där alla andra stiger av.

Koncentrationslägret Auschwitz

Hur man kommer in till området Auschwitz då man väl är där

För att komma in på området Auschwitz måste du förboka din biljett. Detta hade vi nästan missat, men som tur hade min syster Sofia bokat några av den dagens sista biljetter ett par dagar tidigare. Alla guidade turer var redan slutsålda sedan månader tillbaka, var ute i god tid under högsäsong.

Vår inträdestid var redan klockan 8 på morgonen.Där vi sex på morgonen kändes det lagom kul, men väl framme visade det sig vara bra att vara tidigt ute. Redan före 8 på morgonen kryllade det av människor och vi måste köa en stund för att komma in.

Väl inne på området är du ändå ensam. Så försjunken i egna tankar.

Auschwitz

Områdesuppdelningen på Auschwitz – Auschwitz 1 och Birkenau

Det första området du kommer in på är Auschwitz 1. Området med gaskammare, hus där människor blev torterade och baracker där de bodde. Området där det idag finns nästan 20 olika museum.

För oss visade sig det vara en bra sak att vi inte hade guide.

De guidade turerna gick igenom runt en fjärdedel av alla museum som finns i Auschwitz 1. Vi ville veta mer och gick till nästan alla de tjugo museum. Ett av museerna var ett av de bäst gjorda museum jag någonsin varit på.

Efter Auschwitz ettan och många timmar var vi alla psykiskt slut. Vi satte oss under ett träd, vilade benen och åt vår medhavda picnic. Allt under tystnad, tankarna snurrande och inget att säga.

Koncentrationslägret Auschwitz

Följande område som besökare får se ännu Auschwitz 2 – Birkenau. Förutom psykiskt tungt, kom Birkenau att visa sig vara fysiskt tungt.

På området finns inga museum, bara ett stort öppet område där många av de runt 1,3 miljoner personer som deporterades till Auschwitz har trängts in i runt 600 baracker. På området, som nu låg öde, promenerade vi den fem kilometer långa vandringen runt området. Ingen skugga och gassande sol i över 30 grader.

Tillbaka till Krakow från Auschwitz

Tillbaka till Krakow från Auschwitz

Bussen tillbaka till Krakow går utanför Auschwitz 1. Ställ dig i kön direkt då du är färdig, det kan råka sig så att du måste köa några bussar innan du ryms med.

Efter denna psykiskt tunga dag kom det inte som en överraskning att vi alla somnade i bussen påväg tillbaka till Krakow.

Besök Auschwitz om du är i Krakow.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.