← Tillbaka

Starta eget företag – Hur hittar jag kunder?

Hur hittar jag kunder?

Att vara entreprenör är för många drömmen – så också för mig.

Då jag sade upp mig från min fasta tjänst som marknadsföringschef på vår europeiska avdelning i ett globalt bolag var det inte något jag gjorde i en handvändning.

Det var så galet skrämmande! Och samtidigt så lockande.

Den vanligaste frågan jag fått under året som gått har att göra med mina kunder. Hur många projekt jag har och framför allt var och hur jag hittar nya uppdrag.

Eftersom jag älskar att dela med mig av det jag lärt mig som entreprenör, berättar jag gärna hur jag gör för att hitta kunder.

Det bör ändå nämnas att jag hela tiden haft en skön situation med några kunder sedan år tillbaka. Jag och min sambo har drivit företag vid sidan om våra heltidsjobb i över fem år.

Jag har ändå fått en himla massa nya, härliga kunder under året – så vi tar en titt på hur det riktigt gått till.

Tips på var du kan hitta kunders

Tips på var du kan hitta kunder

Att få de första kunderna är inte alltid lätt. Ditt säljmaterialet har aldrig blivit provat på riktig kund, du är inte varm i kläderna och företagen vill se referensarbeten du inte har. Är ändå ingen omöjlighet att komma vidare från detta steg. Tvärtom. Med några enkla tips lyckades jag bygga mig en trevlig grund för mitt företagande.

Här är tips på var du kan hitta nya kunder

Här är tips på var du kan hitta nya kunder:

Kontakta ditt existerande nätverk. Före detta arbetskontakter eller kollegor som du jobbat med är den absolut bästa vägen att gå enligt mig. De känner redan dig och vet hur du jobbar, vilket såklart är en värdefull inkörsport.

Kontakta familj och vänner. Denna målgrupp innehåller också perfekta förstakunder. Trots det kommer dessa antagligen inte i det långa loppet att vara de mest lönsamma kunderna för dig. Kompisrabatter tenderar alltid existera. I alla fall i min värld.

Kolla på öppna arbetsplatser i din bransch. Dessa företag har helt klart behov av någon som du och alltid hittar man inte någon lämplig att anställa. Då kan dina services komma till nytta.

Kolla på öppna finansieringsrundor. Företag som söker och får finansiering har både pengar och ett driv att komma vidare. Perfekta potentiella kunder för dig.

Gå med i företagargrupper på Facebook och Linkedin. Det finns en hel massa grupper där entreprenörer kan träffas och snacka på både Facebook och Linkedin. Gå med i dem. Tala med andra och berätta att du söker uppdrag inom branchen XX.

Starta eget företag

Gå över till företagen i ditt grannskap. Att träffa någon personligen är oftast det bästa sättet att ta första kontakt. Det går liksom inte att undvika en på samma sätt som man förbiser ett email.

Kontakta mindre företag. Små företag har kanske inte har resurser att anställa någon på heltid och detta kan vara din sweet spot. Eller så bara en dåligt betalande kund. Risk!

Jobba på co-working spaces. Att jobba från olika startup hubs har enligt mig visat sig vara det allra enklaste sättet att få nya kunder. På en co-working space är varannan person entreprenör på ett växande företag och du kommer lätt i kontakt med beslutsfattande.

Börja med ett lägre pris. Kan kännas jobbigt att starta lågt då man inte har många små bäckar som addar upp. De flesta företagare gillar ändå en sjysst rabatt, så ge dem det och vips har du fått din första kund.

Gör det lätt att hitta dig. Gör det lätt för potentiella kunder att hitta dig. Satsa på en snygg och informativ sida, Linkedin synlighet och SEO:a väl. Med marknadsföringsautomation kan du automatisera återkommande uppgifter.

Ha en bra portfolio. Trots att du inte ännu har gjort kundarbete kan du ändå ha en bra och klar portfolio. Beskriv vad du kan erbjuda, vad det är du har som gör dig speciell och varför du är det bästa valet.

Det viktigaste - behåll de kunder du har!

Det viktigaste – behåll de kunder du har!

Det viktigaste jag lärt mig är ändå att sedan behålla de kunder du har! Att göra ett så svinbra jobb att de aldrig vill lämna dig. Fast hur du gör det talar vi snart mer om i ett annat inlägg.

Har du några tips på var du brukar söka jobb? Skriv dem här nedan så uppdaterar jag inlägget med dina tips.

2 tankar om “Starta eget företag – Hur hittar jag kunder?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.