← Tillbaka

Naturnära Helsingfors – Fårholmen 6 km från centrum

Helsingforsälskaren fortsätter med ännu ett somrigt och naturnära tips till den finska huvudstaden. Jag vill nämligen tipsa om en dag på Fårholmen (Lammassaari på finska) i Arabiastranden, Helsingfors idag.

Fårholmen - LammassaariFårholmen - Lammassaari

Den perfekta dagsutfärden till Fårholmen

Fårholmen känns inte som en egentlig ö, utan mer som ett naturområde. Området ligger cirka sex kilometer norr om Helsingfors centrum och man kan ta sig dit med citycykel.

Arabiastranden

Holmen ligger i området Arabiastranden, en plats jag blev bekant med för tio år sedan då jag flyttade till Helsingfors för att studera på Yrkeshögskolan Arcada som ligger där bredvid.

År 2008 var området väldigt lite utbyggt. Arabiastranden var känt för att företaget Arabia har sin fabrik där, men annars fanns det inte mycket att se. Idag är Arabiastranden hem åt en lång länga lyxiga höghus med utsikt över sjön och Fårholmen.

Jag har ändå aldrig tidigare varit här!

Naturen på FårholmenFårholmen, Lammassaari

Naturen på Fårholmen

För att komma över till Fårholmen måste man korsa en sumpmark, med vass som växer tätt. Den enda vägen du kan gå är längs med gångbron som är byggd över våtmarken och genom vegetationen. Har säkert varit ett jättejobb att bygga dessa stigar, för vi talar inte om några hundra meter av gångbro, utan kilometervis med stig.

På själva holmen finns en massa små stugor, där helsingforsare bor om somrarna, så man ska se upp så man inte klampar in på någons privata gård.

Det finns också en härlig gammal festlokal som heter Pohjolan Pirtti och där under vår utflykt bestämde jag mig för att det är där jag och Patrik ska gifta oss. Om vi gifter oss! Och OM Patrik håller med om att Pohjolan Pirtti är stället för oss.

Det går också bra att simma på ön eller bara ta det lugnt med lite picknick.

Ön bredvid Fårholmen - KuusiluotoÖn bredvid Fårholmen - KuusiluotoÖn bredvid Fårholmen - Kuusiluoto

Ön bredvid Fårholmen – Kuusiluoto

Fårholmen har sitt namn till trots inga får. Men sådana hittar man istället på ön bredvid, på Kuusiluoto.

Dit kommer man om man tar höger direkt då man kommer över till Fårholmen och följer smala gångbroar över ännu en sumpmark.

På Kuusiluoto finns det nästa inga människor och här bor tre får som oftast springer omkring fritt.

Glad över att bo i en naturnära huvudstad

Glad över att bo i en naturnära huvudstad

Ibland måste jag påminna mig själv om hur lyckligt lottad jag är som bor i en så naturnära huvudstad som Helsingfors. Tänk att denna ökombination finns alldeles nära centrum av staden, bara sex kilometer eller en timmes promenad.

4 tankar om “Naturnära Helsingfors – Fårholmen 6 km från centrum

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.