← Tillbaka

Nödvändiga tips för en lyckad cykelsemester på Åland

Nödvändiga tips för en lyckad cykelsemester på Åland

En av mina all time favoriter av cykelsemester, har varit den jag och Patrik gjorde på Åland tillsammans med två kompisar.

Att cykla runt på Åland är verkligen en underbar upplevelse. Så länge du älskar natur, skärgård och att uppleva på egen hand kommer du att ha ett äventyr du länge kommer att minnas.

Det spelar dessutom ingen roll om du är ny till cykling eller en van pedalerare. Åland är som rykten säger faktiskt väldigt platt och därför lättcyklat. Alltid härligt att veta om man är ny till cykling och inte är säker på hur mycket man orkar per dag.

Åland cykelsemester

Att cykla på Åland var ändå inte bara bra rull och plattmark.

Vi stötte på några praktiska grejer som är bra att veta före man åker på cykelsemester runt Åland och här nedan delar jag med mig av mina fyra bästa tips. Med dessa tips kan du försäkra dig om att du får en så härlig upplevelse på Åland som möjligt!

Mina bästa tips att hålla i minnet för en lycka cykelresa på Åland

Ta cykeln på bussen från Åbo till Skärgårdens ringväg

1. Ta cykeln på bussen från Åbo till Skärgårdens ringväg

Börjar du din cykling från det finska fastlandet kommer du antagligen att göra det från Åbo. Mitt hetaste tips, är att spara dina benmuskler och istället för att cykla 60 kilometer längs motorväg, hoppa på en buss och åka ut till den åboländska skärgården.

Bussarna ut till Nagu går från Åbos busstation och på dem får du ta med cykel för fem euro extra så länge det finns utrymme. Mycket härligare att cykla i fin miljö än längs stor bilväg.

Kolla att färjorna mellan de olika öarna gårKolla att färjorna mellan de olika öarna går

2. Kolla att färjorna mellan de olika öarna går

Det kan komma som en överraskning, men inte ens under sommarens högsäsong åker alla färjor mellan de olika öarna enligt tidtabell eller varje dag. Detta fick vi lära oss den hårda vägen då vi cyklade omkring.

Vi kom ner till färjfästet på Houtskär och möttes av en lapp som sade – Vänligen ring detta nummer och färjan kommer och hämtar er följande dag.

Det kostar ingenting att beställa eller åka de flesta av färjorna mellan öarna på Åland. Men flera av dem kommer heller inte om du inte bokar på förhand. Eller så åker de till exempel varannan dag eller någon dag i veckan.

Eftersom vi inte hade ett tajt cykelschema bestämde vi oss för att cykla ända ut till Mossala och campa där. Superfin camping där i underbar miljö!

Här kan du läsa mer om färjan ut till den underbara ön Brändö som du verkligen inte ska missa.

På Åland är inte allemansrätten samma som i Finland och SverigePå Åland är inte allemansrätten samma som i Finland och Sverige

3. På Åland är inte allemansrätten samma som i Finland och Sverige

Detta är en punkt som det verkligen lönar sig att hålla på minnet – allemansrätten ser inte lika ut på Åland som i Finland eller Sverige.

På Åland får du röra dig fritt i naturen, men du får inte slå upp ditt tält och tälta var du vill. Här måste du alltid söka dig till lägerområden eller campingar för natten.

Läs mer om allemansrätten på Visit Ålands sida.

Planera dina måltider och stöd de lokalaPlanera dina måltider och stöd de lokala

4. Planera dina måltider och stöd de lokala

Åland är matmässigt ett knivigt kapitel. Då vi åkte iväg på vår cykeltur hade vi inte köpt någon mat alls, vi tänkte att det ordnar sig och att det finns skärgårdsbutiker och caféer lite var som.

Detta stämmer och vi behövde inte gå hungriga, men att hitta mat var inte så enkelt som vi tänkt oss.

Butikerna stänger oftast tidigt och finns endast i byarna på Åland. Det roligaste under vår resa var ändå då vi hittade något mysigt café eller en restaurang som serverade fisk. Att stöda de lokala är väldigt viktigt då man reser och jag rekommenderar du anpassar din cykelrutt kring bra restauranger!

Fyra tips för en smidig cykelsemester på Åland

Fyra tips för en smidig cykelsemester på Åland

Hoppas dessa tips hjälper dig att planera en smidig och trevlig cykelsemester på Åland. För oj så jag rekommenderar det!

Här kan du läsa mer om vår rutt och vårt cykeläventyr på Åland.

Är det något mer du undrar över så hjälper jag gärna till och kompletterar denna tipslista. Lämna en kommentar nedan så åtgärdar jag det snarast!

Trevlig cykling!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.