← Tillbaka

Helsingfors skärgård – Rönnskär är sol och badparadiset

Helsingfors skärgård - Rönnskär är sol och badparadiset

Den sista dagen i juni var en allt annat än välkomnande sommardag. Mörka moln rullade in över Helsingfors och vinden slet i träden.

Trots lördag hade jag vaknat redan tidigt och funderat på vad riktigt man kunde hitta på inomhus en sådan här dag. Då Patrik vaknade och jag lade fram mina roliga idéer som att plantera om blommor, åka till stan och försöka hitta något businessaccepterat plagg åt honom eller gå på museum tittade han missnöjt på mig.

Vi hade önskat oss dagsäventyr för denna lördag!

Vi bestämde oss att trotsa vädret och ta färjan ut till Rönnskär, Pihlajasaari på finska, för en dag i skärgården.

Dagstur till Rönnskär - färja från GräsvikenDagstur till Rönnskär - färja från GräsvikenRönnskärDagstur till Rönnskär - färja från Gräsviken

Dagstur till Rönnskär – färja från Gräsviken

Rönnskär är en rätt liten ö på 18 hektar bara några hundra meter söder om Helsingfors centrum. Det är faktiskt en av de öar som ligger närmast ön Drumsö som vi bor på, men utan egen båt måste man ta sig tillbaka till fastlandet och åka över till Rönnskär från Gräsviken.

Vid Gräsvikens kanal ligger Restaurant Faro, och bredvid den finns en brygga varifrån färjan JT-Lines åker ut till Rönnskär. Resan tar cirka 15 minuter och tur-retur kostar 7,50 €.

Redan på väg ut till ön insåg vi detta skulle komma att bli en kylig dag. De mörka molnen låg som ett hotfullt täcke över Rönnskär och det blåste väldigt hårt ute på sjön.

Vi var de enda på färjan.

Framme på Rönnskär - tomma stränder och lugna vikarFramme på Rönnskär - tomma stränder och lugna vikar

Framme på Rönnskär – tomma stränder och lugna vikar

Väl framme på Rönnskär begav vi oss ut på promenad. På den norra sidan slet vinden i en och vi såg inte en levande själ. Märklig känsla att skåda ut över Helsingfors centrum på andra sidan vattnet och själv vara så avskuren från stadslivet.

Rönnskär PihlajasaariRönnskär PihlajasaariRönnskär Pihlajasaari

Rönnskär är känd för sina söta små omklädningsrum i grönt, rött och gult. Personer med bättre syn än jag kan se dessa färgklickar från fastlandet och här på de fina vita sandstränderna såg omklädningsbåsen ut som något från Mumin.

Jag antar dessa stränder är fulla under soliga och varma sommardagar, men idag fick vi dem helt för oss själva. Blev inget dopp dock.

Västra-Rönnskär - skog, stränder, karga klippor och ett stängt caféVästra-Rönnskär - skog, stränder, karga klippor och ett stängt caféVästra-Rönnskär - skog, stränder, karga klippor och ett stängt caféVästra-Rönnskär - skog, stränder, karga klippor och ett stängt café

Västra-Rönnskär – skog, stränder, karga klippor och ett stängt café

Då vi kom till den södra sidan av ön blev det plötsligt alldeles vindstilla. Vi befann oss i lä och klipporna ut i havet var alldeles varma av solen som kikade fram nu och då. Vi promenerade runt i skogen och på klipporna. Såg några andra modiga skärgårdsbor sitta och trycka i olika bergsskrevor och försökte köpa en kaffe på öns café. Det var stängt idag, så vi högg in på vår medhavda picnic istället.

Gångbro över till Östra-Rönnskär, med camping och nudistrandGångbro över till Östra-Rönnskär, med camping och nudistrandGångbro över till Östra-Rönnskär, med camping och nudistrandGångbro över till Östra-Rönnskär, med camping och nudistrand

Gångbro över till Östra-Rönnskär, med camping och nudistrand

På den östra sidan av ön finns en gångbro över till Östra-Rönnskär. Den här ön är mindre och delad i två. Nudistsidan, eller naturistsidan som den heter på ön, var denna dag helt tom vilket man lätt förstår. Det var inte precis varmt.

Men detta är ett tips för alla som vill simma naken i Helsingfors centrum. Det finns faktiskt möjlighet till det på Rönnskär!

På den norra sidan av denna ö finns det en gratis camping, som också den var tom idag. Kan tänka mig det är supermysigt att tälta här, med hela Helsingfors centrum som vy utan för tältöppningen!

Rönnskär, HelsingforsRönnskär, Helsingfors

Vi hade inte med oss tält denna gång så vi hade en färja tillbaka att passa. Kom ihåg att den sista färjan åker tillbaka redan vid 18, så ta med tält om du vill stanna längre.

Rekommenderar verkligen en utflykt till Rönnskär om du vill se en mer naturnära ö i Helsingfors skärgård än Sveaborg och ha mer sol och bad än på Skanslandet.

Härlig dagsutflykt som säkert skulle vara ännu mysigare som veckoslutsutflykt!

1 tanke om “Helsingfors skärgård – Rönnskär är sol och badparadiset

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.