← Tillbaka

Balans i livet – svårare då man är företagare

Balans i livet -  svårare då man är företagare

En grej som jag funderat mycket kring nu under sommaren är balans. Främst då balans mellan jobbandet och fritiden, privatlivet. Själva balansen i livet, helt enkelt.

Som tidigare arbetstagare och deltids resebloggare var uppdelningen så klar. Jag jobbar med marknadsföring och då jag inte jobbar är jag ledig. Min lediga tid lades oftast på resor och trots att jag producerade innehåll för blogg ansåg jag aldrig mig själv jobba under under ledig tid eller semester. Det var ju min hobby jag höll på med! Och hobbyn ska man väl ha för att må bra.

Idag har jag svårt att dra gränser. Eftersom jag frilansar har redan den första gränsen mellan jobb och ledig tid suddats ut. Den gräns jag en gång hade, försvann nästan helt då även denna reseblogg blev en del av mitt arbete. Jag vet ärligt inte mer när jag jobbar och när jag är ledig.

Eller om jag ens behöver vara ledig?! Eller jobba?! För jag älskar mitt jobb idag och jag vill göra det jag gör. Ja men ni hör, tror inte riktigt jag har full kontroll över hela den här livsbalansen än.

Att hitta en jobbalans inom marknadsföring

Att hitta en jobbalans inom marknadsföring

År 2018 har varit ett år för mig då jobbandet gått upp och ner väldigt mycket. Jag har levt som digital nomad och anpassat mig till hemmalivet i Helsingfors. Fast det är det jag vill och så som jag vill leva, betyder det inte att det är lättfixat alla gånger.

Det här är en insikt i en marknadsföringsfrilansares liv.

Jobb som frilans inom marknadsföring

Jobb som frilans inom marknadsföring

Eftersom jag redan i ungefär fem år har frilansat har inte själva uppdragssökandet varit något jag varit speciellt rädd då jag blev egen. Jag har haft kunder, fått några nya och arbetat på.

Men sedan åkte vi iväg till Argentina för det första kvartalet av 2018.

Jag hade meddelat jobb och uppdragsgivare att jag inte kunde ta emot nya uppdrag de följande månaderna. Inga problem. Gjorde färdigt gammalt under resan, men tog mig inte an något nytt. Ville njuta av vår underbara resa och jobba hinner man alltid senare.

Det jag dock inte förberett mig på var den långa perioden då vi kommit tillbaka, då jag inte direkt fick nya uppdrag.

Detta är inget jag varit med om tidigare, för tidigare då jag rest under längre perioder har jag alltid haft en fast tjänst att återvända till. Alltid direkt haft pengar som börjar rulla in och inte behövt fundera så mycket.

Den här gången var det väldigt annorlunda och jag åste medge att jag blev lite rädd där en tid. Inte roligt att sitta utan pengar eller jobb.

Kontakta och vänta - tålamod krävs

Kontakta och vänta – tålamod krävs

Då jag insåg det inte fungerar så att jag är borta och reser och sedan direkt då det passar mig automatiskt får projekt, blev jag som sagt lite stressad.

Istället för att kanalisera min energi vettigt och använda tiden till sådant som alltid behöver uppmärksamhet (den här bloggen till exempel), började jag kontakta alla gamla uppdragsgivare och några nya intressanta.

Värsta strategin någonsin!

Först blev jag mer stressad. Alla sa bara, ja bra att höra du är tillbaka, vi återkommer då det är något.. Och inget hände.

Förrän nu, tre månader senare då alla hörde av sig ungefär på samma gång.

Nu sitter jag med en stor bunt med projekt som hopat sig inför hösten. Har till och med tvingats tacka nej till flera roliga uppdrag för kunder jag länge jobbat med. Hösten kommer att bli väldigt jobbintensiv, det vet jag.

Att hitta en jobbalans inom marknadsföring

Hitta balansen är det svåraste av allt

Nu förstår jag ändå hur bra min situation är. Jag har jobb så det räcker och blir över, samt får göra sådant jag tycker om. Dessutom är jag en väldigt karriärsdriven person som går igång på att jobba och karriärsmässigt komma vidare i livet.

Jag väljer hellre för mycket än för lite jobb!

Men det jag lärt mig av denna stora jobbsoppa jag simmat runt i sen april i år, är att ta det lilla lugna. Allt kommer ordna sig och att jag måste försöka våga lita på det.

Jag får inte överreagera, för då kommer jag aldrig hitta den där svåra balansen. Det är ändå den jag strävar efter att uppnå. Fast jag fortsättningsvis håller på och åker mellan olika extremer.

Ge mig några år till så kanske jag lär mig..

2 tankar om “Balans i livet – svårare då man är företagare

  1. Ja huhhu, det är inte lätt. Säkert smartast att meddela att man är bort tid xx men från med x igen har tid att ta sig an nytt – så då kan de också planera in det. :) Men det blir nog bättre med åren! Kram!

    • Nee, verkligen inte! Det där är ett bra tips. Tror det blir bättre också då man vågar lite på att alla uppdragsgivare inte försvinner bara för att man är borta en tid. Handlar kanske mycket om att lita på sig själv? Och skönt att höra det blir bättre – du vet vad du talar om! Kram!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.