← Tillbaka

Bussguide till Sydamerika – Hur är det att åka buss i Sydamerika?

Buss Sydamerika

Åka långfärdsbuss i Sydamerika är en festlig händelse.

Att åka buss i timmar är nästan en karakteristisk sydamerikansk grej att göra. Något alla lokala utnyttjar i det dagliga livet och något du helt klart som turist måste uppleva då du är i den världsdelen.

I Sydamerika är inte två timmar långfärd, utan där är resorna oftast mycket längre än så. Långfärdsbuss skulle jag kalla en resa på 8-24 timmar. Längre än så existerar också, men har själv aldrig åkt.

Det roliga är att man väldigt snabbt vänjer sig vid avstånden och bussandet då man är i Sydamerika. Även om världsdelen nu ungefär i dessa tider börjar få sina första lågprisflygbolag och flygtrafiken sakta men säkert tar över dessa långfärder, tycker jag det finns en alldeles speciell charm i att åka buss.

Åka buss i Sydamerika

Jag njuter väldigt mycket av bussresorna. Det är en andningspaus i resandet, i livet. En orsak att bara vara, blogga och åka förbi ombytande landskap.

Busskulturen i Sydamerika ser väldigt lika ut runtom i hela världsdelen. Lokala skillnader i kvalitet, säkerhet och frekvens finns såklart, men i det här inlägget berättar jag i stora drag vad du kan förvänta dig då du åker buss i Sydamerika.

Hjärtat i staden - busstationenHjärtat i staden - busstationen

Hjärtat i staden – busstationen

Ofta är det som att busstationerna är där det händer i en stad eller en by.

Busstationerna är aldrig lugna, oberoende tid på dygnet. Här hittar man snabbmat dygnet runt, souvenirer och gatuförsäljare. Främst av allt hittar man sydamerikaner med stora bagage, cykeldäck och brödpåsar påväg att hoppa på någon buss för att åka allt från en till 20 timmar.

I Sydamerika har man antingen jättetur eller jätteotur med busstidtabellen. Oftast har man tur och då på något magiskt vis rullarna bussen in och ut på var station, på utsatt tid, oberoende om färden redan tagit tio timmar och stationerna varit lika många.

Buss i Sydamerika

Vi har åkt tiotals av resor med långfärdsbussar i Sydamerika, bland annat i Colombia, Argentina och Paraguay, samt längs bergsryggar i Peru och Ecuador. Förseningarna kan räknas på en hands fingrar.

Men då bussarna är försenade är det rejält sena. Börjar allt gå snett är det oftast förseningar på tre, fyra fem timmar vi snackar om. Inte kul då det händer!

Dessutom har vi ett antal gånger varit med om att en buss gått sönder under resan. Då finns det oftast ingen annan lösning än att vänta på att bussbolaget beställer en ny buss att plocka upp en med. Om bussen varit långt ifrån civilisationen då den gått sönder kan man måsta vänta länge. Timtals..

Långfärdsbussarnas säkerhet i SydamerikaLångfärdsbussarnas säkerhet i Sydamerika

Långfärdsbussarnas säkerhet i Sydamerika

Långfärdsbussbolag finns det tiotals, ja kanske hundratals av i Sydamerika. Kvaliteten varierar från bolag till bolag, och eftersom även de bästa bolag oftast är överkomligt prissatta, lönar det sig att betala för ett bättre bolag.

De är helt enkelt säkrare. Eftersom statistiken för bussolyckor i Sydamerika inte precis är munter läsning är det värt att försöka välja ett säkert bussbolag. På de dyrare (=säkrare) bussbolagen måste busschaufförerna blåsa i alkoholmätare före de sätter sig bakom ratten, medan en hastighetsmätare i bussen meddelar passagerarna om chauffören kör överhastighet.

Långfärdsbussarnas säkerhet i Sydamerika

Organiserad kriminalitet och karteller förekommer heller inte med dessa bussbolag. Med billigare bussbolag är det inte ovanligt med en brottsling i lastutrymmet som länsar allt bagage på värdesaker och släpps av på överenskommen punkt.

Dessutom är dyrare bussar lyxigare och det är alltid välkommet då man åker längre än några timmar. Av alla de sydamerikanska länder vi bussat omkring i är Ecuador det enda landet vi inte lyckades hitta ett bättre bussbolag i, utan måste nöja oss med ett halvdåligt med usla omdömen och gamla bussar.

Långfärdsbussarnas lyx i SydamerikaLångfärdsbussarnas lyx i Sydamerika

Långfärdsbussarnas lyx i Sydamerika

Oftast räcker det med att du tar en economybiljett, eller en så kallad semi cama biljett (halv säng) på långfärdsbussarna. Det betyder oftast med bättre bussbolag att du får en bred, mjuk stol som du kan sänka ryggstödet till halvliggande läge.

Avståndet till framförliggande bänkrad är oftast långt. Tillräckligt långt för att Patrik med sina långa ben ska sitta bekvämt. På sätet framför finns en vadderad planka som du kan luta mot din stolsits så att sängen förlängs till benen. Säkerhetsbälten finns alltid.

Då du hoppar på bussen blir du oftast i något skede bjuden på något ätbart, och vattenpåfyllning finns inuti bussen för alla att ta från. I nattbussarna ingår oftast middag då man hoppar på, har man riktigt tur ingår vin och skumpa. Frukost serveras lite före man kommer fram.

Film visas på kvällar och dagar. Under natten är lamporna och musiken avstängd för att man ska kunna sova. Som på ett långfärdsflyg vill säga!

Dessa bättre nattbussar med mat är ändå inte gratis. Vår resa från Concordia till Puerto Iguazú i Argentina var en resa på 12 timmar som kostade runt 60 euro per person. Men som sagt, här ingår sovplats för natten, två måltider och transport. Dessutom är Argentina det dyraste landet att bussa i som vi besökt i Sydamerika.

Några favoritbolag för bussandet är Cruz del Sur i Peru och Crucero del Norte i Argentina.

Åk buss i Sydamerika

Åk buss i Sydamerika

Kan som sagt bara rekommendera långfärdsbussarna! I Sydamerika hör denna upplevelse till och oftast är vyerna väldigt vackra.

Visst kan det vara lite domnande att sitta i en buss i 20 timmar. Fast bara man förbereder sig mentalt kan det bli hur mysigt som helst. Kom också ihåg att de flesta bussresor går hur bra som helst, trots att kriminaliteten och olycksstatistiken är mycket högre i Sydamerika.

Gör som de lokala och åk buss istället för att flyga!

4 tankar om “Bussguide till Sydamerika – Hur är det att åka buss i Sydamerika?

  1. Åh! Blir helt nostalgisk av detta och måste nog kanske skriva en kärleksförklaring till bussar i Sydamerika. Åkte ju liksom 300 timmar buss under fem månader 2009 … Min längsta resa var 30 timmar. I en helt vanlig jävla buss. Huh. :D

    • Åååh gör det! Bussa i Sydamerika är bäst, det hör liksom till fast en resa på 30 timmar är nog lite extracrazy, tror min längsta har varit en 20 timmar kanske.. Vilken rutt tog 30?

  2. Hi and thanks for a great read. I was in Peru early last year and before lockdown I travelled several long distance buses, either overnight trips up to 12 hours, or as you mentioned 24 hours. I did pay the extra for a better company. It is more expensive, but still very cheap, unless you are having a budget of less than 50 soles a day.

    It makes me happy that it seem to be the same system all over SouthAmerica, besides Equador. If covid allows I will be back in SouthAmerica for four months, starting in December. Looking forward to travel mostly by bus, even if I think it is better to fly between Rio de Janeiro and Manuas. If you have travelled in Brazil, can you let me know how much I would miss out on during such flight. It is about 4000 km so I am worried I miss essential parts, but I have to cut some corners, especially since I will be travelling by slow boat on the Amazonas.

    • Hej Hans, kul att du rest mycket med buss i Sydamerika! :) Älskar också att bussa omkring och upptäcka längs med vägen. Brasilien är ett av de få sydamerikanska länderna jag inte varit till, pga att vi föredragit länder med spanska som huvudspråk. Ha det bra där och resan blir fin oberoende av hur du gör!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.