← Tillbaka

8 snabba fakta om Marocko

8 snabba fakta om Marocko8 snabba fakta om Marocko

Ett land som jag ofta får frågor om är Marocko.

Marocko är trots att det ligger så nära Europas gräns ett väldigt annorlunda land. Jag känner att man måste uppleva landet för att förstå dess charm och den härliga stämningen som finns i landet.

För att få allt ut av sin resa till Marocko lönar det sig ändå att läsa på lite. Bara så att man är medveten om klädkoder, matkulturen och annat relevant. I detta inlägg delar jag med mig av min kunskap om landet samt länkar till andra relevanta inlägg jag skrivit.

Basfakta om landetBasfakta om landet

1. Basfakta om landet

För att citera mig själv – Marocko är en monarki, det bor ungefär 35 miljoner människor i landet, man talar arabiska, franska och berber och islam är religionen.

Mer basfakta om landet hittar du här.

Flyga till Marocko

2. Flyga till Marocko

Att flyga till Marocko är idag lätt. Under vinterhalvåret flyger Norwegian direktflyg till Marrakech från både Stockholm och Helsingfors. Under sommaren kommer man dit med en mellanlandning i till exempel Köpenhamn eller på något av Europas stora flygfält. Med mellanlandning är flygtiden ändå rimlig, under 12 timmar.

Allt går ändå inte alltid som planerat..

Visum behövs inte ansökas om på förhand, utan det är visa on arrival som gäller.

Städer i Marocko

3. Städer i Marocko

Det finns många fina städer att besöka i Marocko. Marrakech är en storfavorit, men också huvudstaden Rabat och landets största stad Casablanca är välbesökta städer. Mindre besökta är städerna Agadir och Essaouira, men också de väl värda ett besök.

Natur i Marocko

4. Natur i Marocko

Marocko bjuder på varierande natur. För att nämna några alternativ du inte får missa, Atlasbergen, den blåsiga Atlantkusten, medelhavsremsan i norr och ökenområdet Sahara.

Sevärdheter i MarockoSevärdheter i Marocko

5. Sevärdheter i Marocko

Som det gamla kungarike Marocko är finns det fina byggnader och intressanta sevärdheter i varje stad. Kände att jag endast hann med ett litet ytskrap i Marrakech och även den lilla staden Essaouira hade ett kulturarv få förunnade.

Temperatur i Marocko

6. Temperatur i Marocko

Största delen av året är det varmt i Marocko, med över 20 grader dagtid. Under vinterhalvåret är kvällarna väldigt kyliga och jag hade till exempel jacka på då vi åt utomhus. Dagarna är trots det varma, t-skjorta och långkjol går bra. Det kan vara regnigt under vintern och då är temperaturerna klart kallare.

Prisnivå i MarockoPrisnivå i Marocko

7. Prisnivå i Marocko

Marocko är inget superbilligt land, men ändå inte lika dyrt som i Norden. Här får man lyx för medelpris, och sånt gillas alltid!

Mat i MarockoMat i Marocko

8. Mat i Marocko

Maten är fenomenal i Marocko. Det är mycket kryddor, som kanel, mynta och saffran, men inte för spicy. Mycket av maten är köttebetonad med lamm i fokus, men vid kusten får man såklart mycket fisk också. Som vegetarian är det lätt att plocka ihop en sorts tapasmeny av en massa olika förrätter.

Snabba fakta om MarockoSnabba fakta om Marocko

Snabba fakta om Marocko

Hoppas denna snabbguide till Marocko hjälpte dig att få en överblick av det marockanska livet! Bara att fråga om det är något du funderar på.

6 tankar om “8 snabba fakta om Marocko

  1. Nåmen LOL! Har funderat på resa för årstiden grå eller när det passar i kalendern och en kompis rekommenderade marocko idag!

    • Haha, men då tycker jag hon tipsade om ett härligt resmål!! Åk till Marocko, tror du skulle älska det. Mycket äventyr!

    • Verkligen! Ser framemot att någon dag se mer av landet – och kanske länderna runtomkring? Och det är faktiskt bra att förbereda sig lite före man åker till Marocko. (:

    • Ja, både att resa själv och med någon annan har sina sidor. Hoppas du kommer iväg till detta härliga land snart! Kram!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.