← Tillbaka

Mina 10 bästa tips för bättre resebilder

Mina 10 bästa tips för att ta bättre resebilder

Eftersom både jag och Patrik älskar att fota, blir det ofta rätt mycket fotosnack hemma hos oss. Det händer någon gång i veckan att vi bara beger oss ut för att fotografera och däremellan är det dagsvandringar, bloggfotande och annat som gäller.

Aktivast som fotografer är vi ändå båda två då vi reser. Då ser man sällan Patrik utan en kamera runt handleden och mig utan en runt halsen. Det är bara så.

Tips för bättre resebilder

Kreativiteten flödar och kameran används på timbasis.

Vi talade den här veckan över frukostbordet om hur vi tänker kring fotandet då vi är inne i intensiva fotograferingsperioder. Den diskussionen ledde oss in på fototips och eftersom vi bollade så många bra fotoidéer tänkte jag att jag skulle dela med mig lite av våra tankar med er.

Det här är alltså mina 10 bästa fototips som jag alltid har i bakhuvudet då jag reser och fotar.

Ps. jag hade tydligen en massa fler tips än 10. Detta är alltså de första tipsen och resten följer.

Resebloggarens bästa tips för att ta bättre resebilder

Resebloggarens bästa tips för att ta bättre resebilder

1. Ha alltid horisonten rak

Vi börjar med en klassiker, som man ändå verkar vara en svår nöt att få till. Den raka horisonten. Det är bara så, horisonten bör vara rak om den syns på bild. Jag tänker inte ge dig konstnärlig frihet på denna punkt.

I övrig fall där horisonten inte syns för man göra sitt bästa att få den rak, men då spelar det inte lika stor roll.

ha med förgrund och bakgrund

2. Tänk på att ha med förgrund och bakgrund

Jag har som sagt lärt mig det mesta jag vet om fotografering av Patrik. Kommer tydligt ihåg då han i något tidigt skede tipsade mig om att ha med både förgrund och bakgrund i en bild för att göra den mer intressant, mindre platt och med mer dynamik. Det stämmer och får vilken lite halvtråkig bild som helst att leva upp.

3. Motivet i mitten eller gyllene snittet

Då man ännu övar på att ta bilder är det säkrast att ha sitt motiv i det gyllene snittet (dela in bilden i nio rutor och placera motivet i hörnen där rutorna möts) eller i mitten av bilden. Det blir en mer harmonisk bild så.

Ha lite luft mellan huvud eller fötter

4. Ha lite luft mellan huvud eller fötter och bildens slut

Det gyllene snittet leder oss till följande punkt. Försök att alltid ha lite extra utrymme mellan bildens slut och huvudet eller fötterna på motivet. Om du tagit en bild det inte finns det där utrymmet kan det vara värt att kanske kapa av en bit av fötterna helt och hållet!

5. Minimera allt onödigt som sticker in från kanterna

Också ett av Patriks tips som hjälpt mig något enormt. Ha alltid kolla på vad det är som kommer att komma halvt med i utkanten av din bild. Dessa störiga objekt vill du försöka hålla till ett minimum, och flytta då kameran så att solstolen eller lyktstolpen antingen är i bild eller utanför.

Hitta en något att vila blicken på i bilden

6. Hitta något att vila blicken på i bilden

Det är viktigt att ha något att vila blicken på i bilden. Det kan vara ett klart motiv eller en överraskande färgklick. Försök ändå alltid skapa detta något för en intressantare bild.

7. Leta efter symmetri och linjer i bilden

Som fortsättning på punkt sex kan rekommenderas att söka linjer i bilden. Något som för blicken vidare i fotografiet. Det kan vara en stig upp i bergen eller en rad av träd som tar dig djupare in i skogen.

Välj modiga bakgrunder

8. Välj modiga bakgrunder

Välj alternativa och spännande bakgrunder då du tar din bild och förlita dig inte endast på en snygg vägg eller den vackraste utsikten. Variation i bilderna får man lätt med nya och spännande bakgrunder, så trots att du än en gång ska ta en bild på din partner kan bilden bli väldigt annorlunda om du gör det framför en fiskbutik till exempel.

9. Fotografera då omständigheterna hjälper dig som mest

Blå- och gyllene timmen tjatas det inte utan orsak om. Bilderna blir absolut magiska då du fotar när solen inte gassar som hetast eller det inte är kolsvart utomhus. Tidpunkten är en cirka en timme plus/minus från då solen går upp och ner. Pröva och se magiska resultat!

Fotografera då ingen väntar sig att du gör det

10. Fotografera då ingen väntar sig att du gör det

Vi kan alla säkert hålla med om att bilder med personer som är naturliga och ser genuint glada ut håller något speciellt. Men vi kommer aldrig kunna nå den glädjen om vi bara fotograferar då personen på bild är medveten om det. De bästa bilderna föds då du tar lite för många bilder av din resekumpan och lyckas fånga personens äkthet på bild.

Lycka till med resefotograferingen

Lycka till med resefotograferingen

Ja vet ni, jag har hur många tips till åt er men det här inlägget blev himla långt redan nu. Får ta och dela upp tipsen i två bitar, vi kan kalla dessa för tips på startnivå, medan det följande inlägget innehåller tips jag lärt mig relativt nyligen.

Är du intresserad av utrustningen vi använder under våra resor kan du läsa mer om våra digitala verktyg här.

Hoppas ni gillar den här sortens tips och posts. Delar gärna med mig mer av vad jag lärt mig av min fantastiska privatfotograf Patrik!

10 tankar om “Mina 10 bästa tips för bättre resebilder

  • Tack Corinne❤️ kul om du hittar nåt tips du inte tänkt på sedan tidigare. Blir väl en del två så småningom med lite mer advanced tips!

 1. Vilket bra inlägg med bra tips! Håller med om allt men speciellt det första tipset. Har jättesvårt för bilder där horisonten inte är rak, även om jag säkert också missat det nån gång :-)

  • Haha, jaa! Då man en gång börjat irritera sig på det kan man liksom inte sluta men supertack för dina snälla ord!

  • Tack snälla Linda! Jag håller definitivt med där. Det tekniska kommer liksom lite på köpet då man börjar fotografera – det kreativa känner jag är det man måste träna upp.

 2. Tack Malin för ett riktigt bra inlägg!
  Finns det någon skillnad mellan olika klimat?
  T. ex. om du tar bild i Spanien i augusti gentemot Norge i januari – har du några tips på saker att tänka på – inställningarna, filter som funkar bäst etc?

  • Tack snälla Anna! Så glad jag blir att höra du gillar inlägget. (: Vilken intressant fråga du ställde. Jag tycker det mer har att göra med ljuset, hur stark solen är eller om något som till exempel snö reflekterar ljuset. Tycker det är väldigt viktigt att inte bränna ut bilderna då det är väldigt ljust, så att fotografera så inga partier blir helt vita är väl mitt tips här. Hoppas det hjälper!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.