← Tillbaka

Midsommar 2018 i Ekenäs skärgård

Måsen Anton

Jag är en midsommarhajpare. Älskar högtiden på grund av att den oftast är prick så som jag gillar att spendera min lediga tid. Ute i naturen, med vänner och familj.

Ifjol skrev jag ett inlägg om hur min finska midsommar oftast ser ut. Vilka traditioner som hör midsommaren till och vad jag gillar mest. I år fortsatte Jennifer och jag på temat i vår podcast Faraway Finland, där vi talar om skillnader mellan en svensk och finsk midsommar.

midsommar i skärgården

Sällan man får så mycket feedback – mest hejarop och igenkänning, men också pekpinnar – som när man går och petar på traditioner.

Jag älskar att läsa och höra om hur var och en firar olika högtider. Varje tradition finns det självklart tusen olika varianter av och det är det som gör dem så spännande. Min sanning är inte kanske din. Likväl försöker jag då jag generaliserar tala om sådant som stämmer in på fler personer än bara mig.

Eftersom jag ifjol talade allmänt om hur en midsommar i den finska skärgården ser ut, tittar vi i åt på min midsommar!

En traditionell midsommar i skärgårdenEn traditionell midsommar i skärgårdenEn traditionell midsommar i skärgården

En traditionell midsommar i skärgården

Denna midsommar 2018 var i all sin traditionsenlighet väldigt annorlunda. Jag, Patrik och sju kompisar åkte som flera år tidigare ut till skärgården i Ekenäs och firade midsommar med vänner.

I år skulle midsommarvädret ändå visa sig från den allra värsta sidan. Ihållande regn både torsdag och fredag, med starka stormvindar och knappa 10 grader. Någon kanske skulle säga traditionsenligt, men jag kallar det dålig tur.

midsommar i skärgårdenmidsommar i skärgårdenmidsommar i skärgårdenmidsommar i skärgårdenmidsommar i skärgårdenmidsommar i skärgården

Vi hade det ändå mysigt inne i stugan. Hade bunkrat upp med ett tiotal brädspel och en massa god mat. Dessutom finns det inget mysigare än att bada bastu i riktigt skitväder. Simmandet kändes också riktigt trevligt jämfört med det kalla regnet!

Till favoriterna under helgen hör allt mysande! Finns inget bättre än att köra ner fingrarna i en mjuk kattpäls eller ligga i en stor hög på golvet med kompisar och skratta. Det enda ouppskattade myset denna helg var den närkontakt jag fick med en fästing..

Åker hem till skärgården för resten av veckoslutetÅker hem till skärgården för resten av veckoslutetÅker hem till skärgården för resten av veckoslutet

Åker hem till skärgården för resten av veckoslutet

På lördag runt lunch sprack molntäcket upp och min pappa kom över för att hämta mig och Patrik. Vi skulle hem till min familj, en båtresa på 20 minuter från ön vi firat på.

systrarna Lundstenmidsommar i skärgårdenmidsommar i skärgården

Mina båda systrar var också hemma, så vi fick spendera tid tillsammans. Det blev en salig blandning av Mölkky (den finska versionen av kubb), konstprojekt av bark och häng med måsen Anton. Jag började också på ett nytt stickprojekt till vårt Helsingforshem.

Det var fint väder både på lördag och söndag, så mest satt vi ute och pratade. Och åt såklart!

Det kunde vara midsommar två gånger per år

Det kunde vara midsommar två gånger per år

Det jag gillar mest med midsommaren är detta kravlösa firandet. Tiden ute i naturen, i skärgården. En agenda som snurrar kring samvaro, mat och att vara utomhus hela tiden.

Ja, jag tycker vi kunde fira midsommar två gånger per år.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.