← Tillbaka

Argentina – bra att veta om pengar, religion och mat före resan

Bra att veta om pengar, religion och mat före du reser till Argentina

Efter två månader i Argentina kan jag medge att jag är störtförälskad, genomkär, ärrad för livet av landets skönhet, kultur och framför allt människorna!

Jag har sedan januari skrivit guider och berättelser från landet. Är du intresserad av vad Argentina har att erbjuda kan jag rekommendera följande inlägg:

Vandring i El Chaltén, Patagonien
Dricka vin i Anderna, Cafayate
Storstadsliv i Buenos Aires
Mat i Argentina, är allt biff?

Men tänker inte sluta skriva här. I detta inlägg tar jag upp sex saker som är bra att veta före du sätter dig på flyget (eller båten) över till Sydamerika. Här tar jag upp de lätta ämnena pengar, religion och mat!

Sex grejer om pengar, religion och mat som är bra att veta före du reser till Argentina

Lyft pengar från automaten när du kan

Lyft pengar från automaten när du kan

Även bankautomaterna i Argentina är lite opålitliga med nordiska kort, så lyft pengar varje gång du kan. Vi har märkt att Red Link-automaterna fungerar bäst. De finns i alla de större städerna.

För att få bukt på så kallade expresskidnappningar, där man kidnappas i till exempel taxin och tvingas ta ut alla pengar man har på bankkortet, har Argentina för några år sen lagt in låga uttagsgränser. Maxbeloppet per transaktion är idag runt 2500 pesos vilket är cirka 100 €.

Det mesta fungerar ännu i Argentina med kontanter, vilket kan vara frustrerande med denna uttagsgräns. Dessutom kostade det för oss runt 8 € per uttag i Argentina. Även om du på många ställen kan betala med kort kan det komma en 10 % extra kostnad för kortbetalningar.

Betala med stora sedlar alltid då du kan för småpengar behövs till dricks då du minst anar det. Exempel är restauranger, mannen som kastar in din ryggsäck i bussens bagageutrymme och oväntade musikframträdande på restauranger.

Inflationen i Argentina<

Inflationen i Argentina

Inflationen i Argentina är galen! Under de tre månaderna vi var i landet hade den argentinska pesons värde sjunkit från 21 pesos för en euro till 24. Idag, två månader senare då jag skriver detta är en euro värd nästan 29 pesos.

Människorna är rädda och frustrerade, på nyheterna talar de inte om annat än inflationen. Kön till bankautomaterna beror stort på vilken dag det är, men mot slutet av veckan då veckans lön dimper in på kontot kan köerna vara väldigt långa. Ibland tar pengarna i automaterna till och med slut på veckoslutet.

Ingen vill lämna sina pengar kvar på kontot och sakta försvagas. I Argentina vill man och bör man spendera pengarna direkt då de ännu är värda något.

För dina pengar får du allra mest valuta genom att ha med dig dollars eller euron (eller Brasiliens valuta Real) till Argentina. I till exempel Buenos Aires kan du inte i centrum gå mer än några meter före du hör cambio, cambio, cambioooo! Detta betyder pengaväxling och din utländska valuta är het.

I Argentina får du mycket bättre kurs om du växlar dina pengar hos någon av dessa gatuförsäljare (som verkligen inte är lika shady som detta låter). Bara vi varit medvetna om detta hade vi tagit med långt mer euros. Vi bytte i början det mesta av vår cash för att det alltid känns lite riskabelt att gå omkring med massor pengar och fick i cambion 24 pesos per euro, mot 21 som jag tidigare nämnde den riktiga kursen var.

Religion är mer än viktigt i Argentina

Religion är mer än viktigt i Argentina

Religion är stort – religion är det största! I Argentina är det inte fråga om du tror, utan hur mycket. Det mest givande med att lära sig ett nytt språk är möjligheten att komma personer i landet närmare. I Argentina behöver du inte länge tala med någon före tron kommer upp och närvaron av den katolska kyrkan syns överallt.

Är jag och Patrik gifta? Har vi inga barn? Tror vi inte på gud?

Det var inte en eller två som rakt ut berättade hur synd de tyckte om oss som måste leva ett liv utan tro. Att inte ha en gud att vända sig till med alla önskningar, problem och tankar om livet anses otänkbart.

Kyrkorna är välbesökta och levande byggnader – självklart mer i mindre städer, men även i storstäder som Buenos Aires finns religionen alltid närvarande.

Cubierto - serviceavgiften du måste betala

Cubierto – serviceavgiften du måste betala

Cubierto är en extra utgift eller service som restauranger i Argentina har. Grundidéen är att betala serviceavgift för bestick och ren bordduk, men cubierton har länge varit en gråzon och något restauranger själv fått bestämma om. Detta och den grymma inflationen har lett till en att restauranger kan försöka luras och debitera hutlösa summor för service.

Området Buenos Aires bestämde sig 2012 att sätta stopp för detta och idag finns det guidelines för vad en cubierto bör innehålla (250 ml vatten, bröd och salt) och vad den ska kosta.

Denna regel gäller dock bara på området kring Buenos Aires så kom ihåg att kolla cubierton på räkningen då du rör dig på andra områden i Argentina.

Dessutom går cubierton rakt åt restaurangen, och inte åt personalen, så kom ihåg att också lämna dricks!

Middag är från 20:00 framåt

Middag är från 20:00 framåt – bara babyn äter middag då

I Argentina skulle man aldrig kalla något man äter klockan 18 för middag. Här är det senare vanor som gäller.

Barnfamiljer går och äter middag runt 20, men oftast blir restaurangen först fullare runt 22. Om du kommer åtta så är restaurangen tom och ofta blir du inte ens insläppt för att köket inte är riktigt redo att börja kvällen då ännu.

Har skrivit mer om matkulturen i Argentina här.

Reservera mer tid för sysslor än vanligt

Reservera mer tid för sysslor än vanligt

Att gå till matbutiken för att köpa lite snacks, nej tack. I matbutiker är köerna långa av kundvagnar överfulla met lemonad och yoghurt. Välj kiosker om du ska ha något smått, för att undvika köandet.

Här tar man inte heller så seriöst på tiden. Att köpa bussbiljett från kiosken kommer fortsättningsvis ta tio minuter, trots att bussen står och väntar på just det att du hoppar ombord. Busschauffören kan också dricka kaffe med en kollega fast bussen redan är 15 minuter sen och det är viktigare att alla kommer ombord i sin egen takt än att bussen åker i tid.

Ibland är bussarna tre timmar sena, så är det bara.

Ta din tid och kom ihåg att det aldrig hjälper att stressa upp sig över att allt inge går så snabbt i Argentina.

Ett plock av argentinska tips

Ett plock av argentinska tips

Detta var ett plock bland lärdomar och bra att veta tips. Det är ögonöppnande att resa långsamt och riktigt bekanta sig med en kultur. Argentina bjöd på så mycket intressant och jag kan inte vänta att någon dag igen resa tillbaka till landet och uppleva mer.

Har du några tips för den som reser till Argentina för första gången? Lägger gärna till mer i inlägget!

3 tankar om “Argentina – bra att veta om pengar, religion och mat före resan

    • Tack Johnny! :) Och ja, oftast vill man inte gå och bära med på stora mängder cash, men i vissa länder lönar det sig ändå. Som Argentina till exempel.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.