← Tillbaka

Ta dig runt i Helsingfors – stadscyklarna är bäst!

Ta dig runt i Helsingfors - stadscyklarna är bäst!

Citycyklarna, eller stadscyklarna som man kanske säger på ren svenska, kom till Helsingfors ifjol. Med viss skepticism tog jag emot cyklarna och köpte mig en årsbiljett för 25€. Det är ingen stor peng i Helsingfors, så kunde väl lika gärna prova dem. Trots att jag antog jag inte skulle komma att använda dem. Jag har ju egen cykel som säkert är bättre!

Att min egen cykel är bättre stämmer. Den är lättare, smidigare och finare. Men allt annat jag tänkte om stadscyklarna stämde inte alls. Jag blev en storkonsument av denna smidiga tjänst.

Älskar att aldrig behöva fundera på om ett ställe är säkert att lämna cykeln på, eller att släpa med på cykeln om man rör sig omkring i stan. Samtidigt är jag beroende av friheten som cyklandet ger mig. Att på noll tid ta sig vart som helst är frihetskänslor i kubik för mig.

Jag inser nu själv detta låter som världens reklam för stadscyklarna, vilket det inte är. Jag är bara väldigt förtjust i denna tjänst!

Stadscyklarna i Helsingfors

Stadscyklarna i Helsingfors

Rekommenderar också att hyra stadscykel fast du bara skulle besöka Helsingfors för någon dag. Med cyklarna tar du dig lätt fram i platta Helsingfors. Idag finns det även ett relativt utbrett nätverk av cykelleder i både huvudstaden och staden Esbo som ligger bredvid.

Cykelrutter i Helsingfors hittar du lättast då du slår på cykelfiltret i Google Maps.

En dagsbiljett för stadscyklarna kostar i Helsingfors 5€, per gång kan du cykla 30 minuter. Efter det måste du parkera cykeln, men du kan direkt lösa ut samma cykel igen. Lite fånigt, men å andra sidan leder det till att ingen blir och pantar på cyklarna någon längre tid.

I medeltal används varje stadscykel i Helsingfors därför 5,6 gånger per dag och en medeldistans på cykel är 2,2 km. Här kan du köpa biljett online för att använda stadscyklarna.

Guide till hur man använder stadscykel i Helsingfors

Guide till hur man använder stadscykel i Helsingfors

Eftersom stadscyklarna i Helsingfors är enspråkigt finska då man börjar kommunicera med dem är det inte en eller två gånger jag fått hjälpa någon att låsa upp cykeln. Därför tänkte jag kort skriva ner hur du ska gå tillväga för att använda cyklarna, utan att behöva lära dig finska.

Det finns tyvärr två olika typer av cyklar, som inte fungerar på samma sätt (kom igen HRT!). Men här gör jag ett försök att guida dig igenom bådadera.

Ta i bruk stadscyklarna i Helsingfors

Ta i bruk stadscyklarna i Helsingfors

1. Leta upp en cykelstation. Stationerna finns runt om i Helsingfors och Esbo, alla stationer samt hur många cyklar som finns tillgängliga ser du i Fillarit-appen. Det går inte att boka eller reservera cyklar via appen.

2. Välj cykel. Jag börjar alltid med att ställa in sadelns höjd eftersom det är den felande länken på cyklarna. Många sadlar har fastnat i ett visst läge och är det för högt är det ingen idé att ta ut cykeln alls.

3. Lås upp cykeln. Tryck på den gröna knappen start. Den första menyn ska du välja mellan ett och två. Ett om du vill låsa upp cykeln med ditt busskort, två om du vill använda kod. Välj två om du har beställt cykelpasset online och tryck på den gröna knappen. (På de nyare cyklarna kan du hoppa över detta steg)

Sedan ska du knappa in din sju-siffriga kod som du fått i emailet och trycka på den gröna knappen. Till sist knappar du ännu in din fyrsiffriga pinkod och trycker grönt. Sedan väntar du tills cykeln piper en gång långt (eller på de nyare cyklarna visar en bild på en målflagga) och då är du redo att cykla.

Returnera stadscyklarna i Helsingfors

Returnera stadscyklarna i Helsingfors

Du måste som sagt returnera cykeln inom 30 minuter. Leta då med appen upp en station och kör fram. Du kan returnera cykeln på två olika sätt.

1. Kör in cykeln i ställningen och vänta. Först berättar skärmen hur långt du cyklat och hur länge. Sedan säger den låser och om allt går bra hör du ett långt pip. Då är cykeln låst. Hör du tre korta pip (händer ofta så spring inte iväg från cykeln före du kontrollerat den är ordentligt låst) så ska du ta ut cykeln och prova en annan av ställningarna på stationen. Eller hoppa till alternativ två.

2. Returnera cykeln utan ställning. Du kan lämna tillbaka cykeln vid varje punkt bara den befinner sig under 10 meter från cykelstationen. Tryck då på enterknappen och välj Palautus (returnering). Tauko betyder paus och är ingen viktig funktion. Ta sedan vajern som finns inne i styrstångens högra handtag och dra ut den. Koppla den i hålet som finns på styrstångens högra sida på höjden av framhjulet. Vänta att du hör det långa pipet och du kan gå.

Inspiration till att uppleva Helsingfors på cykel

Inspiration till att uppleva Helsingfors på cykel

Hoppas detta inlägg inspirerade dig till att se Helsingfors på cykel! I år finns cyklarna tillgängliga från 1 april till 31 oktober. Passa på att cykla runt – och vill du ha sällskap är jag alltid redo för en cykeltur!

3 tankar om “Ta dig runt i Helsingfors – stadscyklarna är bäst!

    • Ja, dessa cyklar finns i många städer i olika varianter. Så fiffigt och praktiskt, är så glad över att Helsingfors bestämt sig att satsa på cyklar!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.