← Tillbaka

Från ö till öl – skärgård och valborg i Finland

Från ö till öl - skärgård och valborg i Finland

Långhelg i Finland. Det är valborg på en tisdag så tror många valde att göra en långhelg av detta.

Jag valde att kombinera de grejer jag älskar mest – två dagar ute i skärgårdens lugn och två dagar i storstad med kompisar! Tycker dessa fyra dagar beskriver mig som person väldigt bra.

Häng med på ett vårveckoslut i Finland – med video från hur vappenfirandet kan se ut här!

Veckoslutet - vi åker ut till min favoritplatsVeckoslutet - vi åker ut till min favoritplatsVeckoslutet - vi åker ut till min favoritplats

Veckoslutet – vi åker ut till min favoritplats

Jag och Patrik packar ryggsäcken, lånar bil och åker ut till Raseborg. Vår holme i skärgården är min fasta punkt i livet, en ö som alltid funnits där för mig och ett ställe jag alltid kommer att längta ut till om jag inte varit där på några veckor.

Det är väl lugnet? Njaah, egentligen inte lugnet, men det att jag tillåter mig själv att varva ner. Här ute i skärgården är det viktigare att kratta bort fjolårets barrtäcke än att göra fb reklamer. Jag har lätt att släppa tankarna på jobb och blogg, för här har jag annat att göra. Mycket att göra ute i naturen.

Jag tror att vår holme är en väldigt hälsosam plats för mig att vara på. Tenderar att ta mig vatten över huvudet och planera in alldeles för mycket i min vardag och här får jag bara vara.

Vårens första veckoslut i skärgårdenVårens första veckoslut i skärgården

Vårens första veckoslut i skärgården

Detta sista veckoslut i april var helgen efter att isen gått, och en försiktig tro på vården låg som ett täcke över skärgården. Var vi än rörde oss flaxade havsfåglar skrämda upp och trots att snön smält bort var naturen ännu grå. Vi spenderade helgen utomhus och så länge man rörde på sig gick det att ta av sig jackan.

Vi försökte oss ändå efter holmvandring och gårdsskötsel på att dricka vittvin i en bergsskreva, men det gör jag inte om i plus fem.

Efter att ha tankat natur var vi färdiga att åka hem till Helsingfors och inleda valborgsfirandet.

Vappen i Finland - så här firas denVappen i Finland - så här firas denVappen i Finland - så här firas den

Vappen i Finland – så här firas den

Valborg i Finland kan ses som den finska versionen av karneval i Rio. Det blir inte lika stort, färgglatt och livat – men med finska mått mätt är vappen en riktigt festyra!

Det hade jag och Jennifer bestämt oss för att dokumentera för vår podcast Faraway Finland. Igår lanserade vi den tredje episoden av podden där vi talar om hur vappen ser ut i Finland, vad som hör ett traditionellt firande till och hur vi riktigt tyckte den här vappen blev.

Halva episoden har vi bandat in före själva helgen och slutet efter. Blev ganska stor skillnad på peppnivå och åsikter! Så kan det gå.Hur firade du valborg i år?

1 tanke om “Från ö till öl – skärgård och valborg i Finland

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.