← Tillbaka

Mat i Argentina – är allt biff och rödvin?

Mat i Argentina - är allt biff och rödvin?

Säger man Argentina finns det antagligen två saker i matväg du kommer och tänka på.

Medge, det är biff och rödvin! I verkligheten är maten i Argentina långt ifrån endast det, och under våra månader här har jag flera gånger blivit överraskad av maten och matkulturen.

Vi tar oss en titt på hur det här med mat och dryck riktigt fungerar i detta stora land.

Argentinska vanor för mat och dryck

Argentinska vanor för mat och dryck

Den första, smärtsamma lärdomen om mat i Argentina var vår första kväll då vi vrålhungriga letade restaurang runt 18 – och inte hittade något som var öppet den tiden! Här äter man enligt mig väldigt sent. I storstäder som Buenos Aires och Cordoba hittar man såklart något dygnet runt, men också här följer de flesta samma matlunk. I övriga delar av landet fungerar alla restauranger på följande sätt.

Desayuno i Argentina

På morgonen får du frukost tidigt. Alla ställen har desayuno som innehåller en kaffe, ett litet glas juice och två croissanter, eller medialunas som de kallas här. Medialuna betyder halvmåne, vilket ju är väldigt beskrivande!

Frukost får man oftast hela dagen. Därför ser man också genom hela dagen folk sitta och äta dessa arma croissanter. Desayuno kostar mellan 40 – 70 pesos (1,50 – 3 euro).

Lunchmeny - Menu del DiaLunchmeny - Menu del Dia

Runt 13-16 är det lunch och siesta. Då töms städer och byar på folk. Arbetare, skolbarn och hemmamammor äter antingen hemma eller går på en Menu del Dia.

Denna lunchmeny innehåller förrättssoppa, huvudrätt med ris och oftast panerat kött eller fisk och efterrätt som är smaksatt slem/gelé (?). Menyn går oftast på 90 pesos (4 euro).

Härefter är det kaffe och sötsaker som gäller hela eftermiddagen.

Härefter är det kaffe och sötsaker som gäller hela eftermiddagen.

Sötsaker är gigantiskt här! De finns överallt på bagerier och caféer och kostar nära på inget. Under kvällen ska man trycka in åtminstone en testund med bakverk.

Öl i Argentina

På kvällen blir det middag och här varierar tiderna lite. I storstäderna kan man hitta restauranger som öppnar 19, men den absolut vanligaste öppningstiden är 20. Vissa restauranger öppnar 21, men före det ser man aldrig lokala äta middag utan antingen är man ensam på restaurangen, tillsammans med andra turister eller så finns där lokala på ovannämnda te och kaka då man själv äter middag. 22-23 är primetime för middag, och även runt midnatt är restaurangerna fulla. De stänger på vardagar runt 1-2 på natten.

Ni hör. För en som oftast är halvt svimfärdig vid 19, är detta en stor omställning.

Vardagsmaten, den italienska maten och sötsakerna i Argentina

Vardagsmaten, den italienska maten och sötsakerna i Argentina

Så vad äter man då till middag i Argentina kanske du undrar? Det korta svaret är italiensk mat och sötsaker.

Det långa svaret är, att storstäder har allt, men vi ska fokusera på byarna där det bara finns två sorters mat. “Italiensk” och sötsaker.

Italiensk mat är gigantiskt här. Fast jag borde skriva det inom citationstecken hela tiden, för italienare skulle nog sätta pastan i fel hals om de åt detta. Här är ost kung och så länge du köper osten från färskdisken i butiken kostar den inget. Därför öser de på med ost på båda pizzan, pastan, hamburgaren och sandwichen som hittas på varje restaurang.

Pizzan sägs vara inspirerad av Chicago-style pizza

Pizzan sägs vara inspirerad av Chicago-style pizza. Jag har personligen inte varit där, så jag kan inte säga om det stämmer, men här är pizzan tjock som panpizza med åtminstone ett lika tjockt lager smaklös ost. Första gången jag smakade var jag färdig att skicka tillbaka pizzan ut i köket, men på grund av en stor orsak måste jag bli van med denna delikatess (se nedan).

Pastan är ofta rätt degig och överkokt.
Här är det vanligt att man tar ravioli eller gnoccis med såsen. Standard-sandwichen är vit toast med skinka och ost.

Måste medge att jag inte är speciellt förtjust i dessa argentinska basrätter. De har sällan smak eller kryddor, utan här fokuserar man mer på fett. Som vitlöks- och chiliälskare är det svårt med så smaklös mat.

Sötsaksavdelningen är desto mer avancerad. Här finns allt från wienerbröd, kex, munkar, till glass. Efterrättsbutiker, snabbmatsrestauranger med specifika efterrättsdiskar och bagerier. Här får man sitt sockerbehov stillat.

Vegetarian i Argentina

Vegetarian i Argentina

Orsaken till att jag ätit så jäkligt mycket pizza här är enkel. Det är oftast det enda vegetariska alternativet på menyn!

Muzza pizza, med mozzarellaost är antagligen det jag ätit mest av här. Så trots att jag personligen föredrar annan sorts pizza än den argentinska, är jag väldigt tacksam att den existerar. Annars skulle vi antagligen inte så fritt kunna välja och vraka bland restauranger och missa hela den mer lokala känslan av att äta på vilken restaurang som helst.

Jag antar att veganer och glutenintoleranta skulle ha jobbiga matupplevelser på landsbyggden i Argentina. Här är definitivt allt vete och mjölkprodukter.

Finmaten biff och rödvinFinmaten biff och rödvin

Finmaten biff och rödvin

Den mat man tänker på då man hör Argentina är väl självklart biffen. Den perfekt ljusröda, möra biffen. Och ja, parrilladan finns överallt! Varje by och varje storstad har dessa grillhus där du får alla delar av alla djur du kan tänka dig, både som grillat, stekt eller annan tillagning.

Parrilladornas kött kostar inget jämfört med motsvarande i Europa, men känns ändå lite dyrare om lever på en sparsam resebudget.

Vi besökte en parrillada på min födelsedag och åt en biff på 350 gram, vilket visade sig vara någon sorts minimum. Och det var nog säkert det finaste köttet jag någonsin smakat, mjukt och läckert. På en helt annan nivå än dessa vanliga restauranger.

Vill man äta gott i Argentina finns det alltså valmöjligheter, och många!

Vin och biffVin och biff

Vinet här är en annan rolig grej. Som en av världens största vinproducenter finns vinet alltid närvarande. Oftast kostar ett stort, upp till kanten glas runt 70 pesos (3 euro).

Snacks och maträtter du hittar överallt

Snacks och maträtter du hittar överallt

Förutom att gå på restaurang, finns det snackkiosker och gatuförsäljare med några meters mellanrum i byarna. De säljer alla ungefär samma saker, det här är de vanligaste on the go snacken.

Den klassiska empanadan.

Den klassiska empanadan. Kommer i alla former, färger, storlekar och sorter, men i grund och botten är empanadan ett degknyte med fyllning. Vanligaste fyllningen är kött, kyckling och ost, men det finns alla sorts varianter på härligheten beroende på var man befinner sig.

En favorit är spenat, men också fisk är riktigt läcker. Empanadan kan vara friterad eller ugnsbakad. Pris är från run 15 – 60 pesos (0,50 – 2,5 euro) beroende på storlek.

Sandwich de Milanesa är ett smörgåsalternativ

Sandwich de Milanesa är ett smörgåsalternativ som finns i varje kiosk. Det är en vit baguett med en schnitzel och lite sallad i. Har aldrig smakat på detta, men eftersom det är den enda smörgåsen vid sidan om toast med skinka och ost antar jag det är en het rätt.

Fruktsallad, ensalada de frutasAlfajores Argentina

Fruktsallad, ensalada de frutas, med äpple, apelsin och persika i sockervatten. Finns överallt att köpa i plastmuggar och äts som ett litet snack. På samma sätt fungerar alfajores, ett majsmjölskex med dulce de leche emellan. Gott!

Dulce de Leche finns för övrigt också överallt att få och serveras oftast med toast eller croissant.

Känner du dig färdig för en argentinsk matupplevelse?

Känner du dig färdig för en argentinsk matupplevelse?

Jag anser inte Sydamerika är världsdelen för de allra kulinariskaste smakupplevelserna. Även om det finns väldigt mycket gott, är avsaknandet av kryddor tråkigt och maten ofta väldigt köttbetonad och fet.

Det finns ändå en så stark matkultur att lära känna i t.ex. Argentina, att jag definitivt tycker det är roligt att resa runt och smaka på allting.


Har du några andra argentinska favoriter eller maträtter jag inte nämnt? Kommentera gärna nedan, så jag ännu hinner smaka på det!

1 tanke om “Mat i Argentina – är allt biff och rödvin?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.