← Tillbaka

Lettland och Riga – guide utanför gamla stans murar

I samarbete med Magnetic Latvia

Lettland och Riga - guide utanför gamla stans murarLettland och Riga - guide utanför gamla stans murarLettland och Riga - guide utanför gamla stans murar

Jag har sagt det förut om andra städer och säger det nu om Riga. Det riktiga, personliga, autentiska livet som rigaborna och letterna generellt lever existerar inte innanför gamla stadens murar.

Jag hade i fyra dagar möjlighet att upptäcka Riga tillsammans med lokala guider och fyra andra innehållsskapare från Europa. Det här är en guide till att uppleva Riga och Lettland på de lokalas vis.

Vi tar en titt på mina favoritområden och aktiviteter under Rigaresan.

Favoritområde - Ägenskalns och små trähusFavoritområde - Ägenskalns och små trähusFavoritområde - Ägenskalns och små trähus

Favoritområde – Ägenskalns och små trähus

Mitt absoluta favoritområde i Riga visade sig ligga på motsatta sidan floden från gamla stan. Området heter Ägenskalns och har vuxit fram under tidigt 1900-tal. Här ligger trävillorna sida vid sida, många fallfärdiga och alla med charmiga trädgårdar.

Ägenskalns, Riga

Varje innergård berättar sin egen historia. Du vet aldrig om det är fallfärdiga skjul eller en gårdsloppis du kommer att möta. Här ordnas också mycket konserter och minifestivaler.

Ett mysigt område att strosa runt på. Då du tröttnar på byggnaderna kan du lägga dig i någon av de många parkerna runt omkring för att vila dina trötta ben. Kom ändå ihåg att det är förbjudet att dricka alkohol eller röka i parker i Riga.

Favoritaktivitet - cykeltur runt Moskvadistriktet, Maskavas ForštateFavoritaktivitet - cykeltur runt Moskvadistriktet, Maskavas ForštateFavoritaktivitet - cykeltur runt Moskvadistriktet, Maskavas Forštate

Favoritaktivitet – cykeltur runt Moskvadistriktet, Maskavas Forštate

Vi åkte på guidad cykeltur runt Riga tillsammans med Riga Explorers Club. Stadens historia är brokig, och år som del av Sovjetunionen har färgat hela livet i Lettland. I Riga bor det idag 50% letter och 50% ryssar.

Jag uppskattade verkligen att få mitt historiepaket serverat medan jag trampade omkring i staden med den friska fläkten från havet i håret. Den intressantaste delen av cykelturen var då vi kom till de så kallade Moskvadistrikten, Maskavas Forštate och åkte omkring där. Området kan bäst beskrivas som ett möte mellan Berlin och Borgå. Coola hus och ett lugn som om ingen skulle vara hemma.

Moskvadistriktet, Maskavas ForštateMoskvadistriktet, Maskavas ForštateMoskvadistriktet, Maskavas Forštate

Det här sägs även vara området där alkoholister och arbetslösa bor, men för att vara ett område med socioekonomiska problem var det verkligen städat och trivsamt.

Under andra världskriget då Lettland var ockuperat av nazi-Tyskland var Maskavas Forštate getto för områdets judar. Här finns en minnespark för alla som mördades här.

Favoritvandring - kärrvandring i Dzelves-Kroņa purvsFavoritvandring - kärrvandring i Dzelves-Kroņa purvsFavoritvandring - kärrvandring i Dzelves-Kroņa purvs

Favoritvandring – kärrvandring i Dzelves-Kroņa purvs

Kärrvandring är ett av Lettlands stora dragplåster inom turismen. Landet är till 10% täckt av sumpmark och att vandra i sådan terräng är nuförtiden möjligt. Vi åkte tillsammans med Purvu Brideji ut till en nationalpark som egentligen är ett enda stort kärr.

Där vandrade vi tillsammans med vår guide runt i sumpmark, som var mellan två och fem meter djup.

sumpmark Lettlandsumpmark Lettland

Jag var väldigt förväntansfull inför den här programpunkten och jag blev verligen inte besviken. Så sjukt roligt, fast lite skrämmande att promenera runt med snöskor på ett underlag man nästan,fast inte riktigt, sjönk igenom.

herrgården Liepupes muižaherrgården Liepupes muižaherrgården Liepupes muiža

Favoritställe – herrgården Liepupes muiža och matlagningskurs

Till Liepupes muiža kommer man då man åker ungefär en timme norrut från Riga. Och ja, redan för tapeternas skull är stället värt ett besök. Herrgården är nyrenoverad och verkligen ett ställe att bara vara på. Mycket på grund av att den ligger så långt från det mesta att det inte finns annat att göra här. Men söker du lugn i underbar miljö är Liepupes muiža värt ett besök.

matlagningskurs Lettlandmatlagningskurs Lettlandmatlagningskurs Lettland

Vi gick på matlagningskurs och fick lära oss baka lettiska dumplings och plättar fyllda med ricottaost.

baltiska kusten

Andra favoriter – den fantastiska baltiska kusten och en massa mat

Är du i Rigatrakten ska du inte förbise den långa baltiska kusten, med alla de hundratals kilometrar av perfekt vit sandstrand. Var du än är i Lettland kommer du att ha bra strand, så bara åk och kolla!

mat i Lettland

Andra grejer du inte ska missa är att äta gott i landet. Jämfört med nordiska priser är Lettland väldigt billigt. För 30 euro äter du trerätters med vin på de flesta ställen.

Hoppas den här guiden inspirerar dig till att åka och se mer av Lettland än bara Rigas gamla stad. Är det något mer du skulle vilja ha tips om är det bara att höra av dig. Har fått en massa fin information av inspirerande guider och lokalbefolkning!

9 tankar om “Lettland och Riga – guide utanför gamla stans murar

 1. Fin text som just handlar om något annat än den vanliga gamla stan och jugendhusen. Vi får se när det blir Riga igen för min del. Har ju varit där några gånger fast då mest dagsturer.

  • Tack Johnny! Verkligen, kontrasten mellan gamla stan och, ja resten av staden är enorm. Riga har mer att bjuda på än dagstur, så hoppas du kommer iväg dit snart igen☺️

 2. Vackert skrivet och glädjande att man äntligen börjar marknadsföra natur- och matupplevelser i Lettland.
  De här slitna områden utanför centrum är charmiga på sommaren när solen skiner, kommer man dit en grå novemberdag ser bilden helt annorlunda ut men så är det också i många andra städer.
  Roligt att ni gick turen med Purvu bridejs. Är det klart väder när man flyger över västra Lettland ser man hur stora områden täcks av sumpmark.
  Sen är det inte riktigt sant att man har nära till fin strand var man än befinner sig i Lettland. Hela södra (Zemgale) och östra (Latgale) regionen har långt till havet. I Latgale däremot finns några vackra sjöar.

  • Tack snälla Dita! <3 Och ja, upplever också att det mesta som finns att hitta om Lettland går i stilen besök gamla stan i Riga. Landet har så mycket mer att erbjuda. Vädret påverkade enormt såklart, sist jag var i Riga var det typ minus 20 och satt mest på caféer. Så kan det också bli, vädret går inte att påverka. Stranden har du också rätt med, men hela kustområdet är verkligen som en enda stor strand! Gillar starkt landet.

  • Härligt och så glad att jag kan hjälpa till med några tips! I augusti kan ni säkert också ha strålande väder.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.