← Tillbaka

Varför alla marknadsförare också borde vara egenföretagare – grunderna till innehållsmarknadsföring

grunderna till innehållsmarknadsföring

Trenden inom marknadsföring har i över fem år redan haft fokus på innehållsmarknadsföring.

Innehållsmarknadsföring är i sig inget nytt koncept, utan har hängt med sedan 1800-talet. I och med digitaliseringen fick denna marknadsföringstyp sig ett rejält uppsving. Nu kan alla skapa innehåll relevant för läsaren – fast nackdelen är att bara det allra bästa materialet någonsin kommer att nå dagsljuset.

Vardag för marknadsföraren är inte längre att spåna kring hur det egna meddelandet kan tutas ut högst. Marknadsförare idag analyserar den potentiella konsumenten, samt skapar engagerande innehåll som med skarpt fokus träffar målgruppen mitt i det fullspäckade livet.

Denna typ av marknadsföringsstrategi kallas för inbound strategi, och görs med rätt innehållsmarknadsföring.

I det här inlägget tar jag upp vad innehållsmarknadsföring är, var ditt fokus bör ligga och varför jag tycker alla marknadsförare också borde vara egenföretagare. Dessutom presenterar jag innehållsbranschens hetaste evenemang, PING Festival.

Vad är innehållsmarknadsföring?

Vad är innehållsmarknadsföring?

First things first, vad är innehållsmarknadsföring (content marketing på engelska)? Innehållsmarknadsföring är innehåll som skapats utgående från målgruppens behov och intressen, producerat i en form målgruppen kan ta till sig och i en kanal målgruppen rör sig i.

Det här betyder alltså att skapa innehåll som blogg, video, sociala medier, landningssidor, podcasts med mera, som ska fånga målgruppens intresse i de kanaler och i den stunden målgruppen rör sig.

Innehållsmarknadsföring är en del av det vidare konceptet inbound marknadsföring, till vilket t.ex. också SEO och SEM hör.

Mitt enpersonsföretag - samma strategitänk som stora företag

Mitt enpersonsföretag – samma strategitänk som stora företag

En fungerande inboundstrategi handlar aldrig om att vara överallt, i alla kanaler och på alla plattformer. Med en inboundstrategi är det allra viktigaste att nischa ner sig, tills man skalat av sig onödigt fluff och står kvar med ett knivskarpt fokus.

Före man kan fundera på att expandera, nå ut till nya målgrupper eller marknader, måste den egna hembasen vara i skick. De två största problemen för att köpa av ett företag sägs inom b2b vara att rätt information inte existerar eller att informationen är på en för allmän nivå.

Det här försöker jag alltid hålla i åtanke då jag arbetar med företag. Eller med min blogg för den delen.

Varför alla marknadsförare borde driva eget företag

Varför alla marknadsförare borde driva eget företag

Varför jag tycker alla marknadsförare borde driva eget företag är inte på grund av allt man lär sig. Det är bara en bonus.

Jag anser att mitt företag har gjort mig till en bättre marknadsförare för andra företag, för att jag lärt mig ta det lilla lugna. Jag har med egna ögon sett att innehållsmarknadsföring inte över en natt kommer att öka företagets omsättning med 300%. Trots att jag gör mitt allt!

I allt som har med inbound och att skapa innehåll att göra måste man ha ett tålamod längre än en fembarnsmorsa. Man måste jobba strategiskt och målmedvetet. Man måste våga tro på att det strukturerade arbetet tar en framåt. Och man måste kunna glädjas åt varje delmål man uppnår!

Marknadsförare (och chefer etc) utan detta långsiktiga perspektiv och med eld i byxan, hittar man i varje företag. Jag tror alla i företagsvärlden skulle må bra av att starta ett eget företag. Att ge allt och se det växa – i maklig takt!

För innehållsmarknadsföring är trots allt den typen av marknadsföring som fungerar bäst idag.

PING Festival - branchevenemanget för innehållsmarknadsföring

PING Festival – branchevenemanget för innehållsmarknadsföring

Nästa vecka går norra Europas största evenemang för innehållsmarknadsföring och branschfolk, PING Festival, av stapeln i Helsingfors. Jag är inbjuden i egenskap av innehållsskapare eller influencer som PING profilerar det som. Jag är så stolt över detta.

Det här för mig är igen ett bevis på att hårt arbete lönar sig. Jag har målmedvetet jobbat med mitt eget företag – dit denna blogg hör. Att få den bekräftelsen som inbjudan till PING faktiskt är, känns fantastiskt! Jag kan idag kombinera min kunskap inom marknadsföring och min passion för att skapa. Känns fortfarande stundvis som en dröm. Kanske jag vågar börja tro att det är sant efter PING?

Tror den följande veckan kommer att bli kanon. Många intressanta föreläsningar väntar, mycket nätverkande och roliga tillställningar. Dessutom kommer jag efter PING att resa till Riga med några andra innehållsskapare.

Tar självklart med er på hela den här spännande veckan!

1 tanke om “Varför alla marknadsförare också borde vara egenföretagare – grunderna till innehållsmarknadsföring

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.