← Tillbaka

Cafayate – höglandsvinernas förlovade land

Cafayte - höglandsvinernas förlovade landCafayate är ett vinområde för experter, pimplare och såna som ännu inte fallit för den ädla drycken

Cafayte i provinsen Salta är, efter det välkänd Mendoza, vinmeckat i Argentina. Här odlas druvan Torrontés, som man gör fruktiga och torra vitviner av, samt dessutom är unik för detta område.

Inspirerade av mina föräldrar som är vinfantaster och varit på flera vinresor, åkte vi också iväg för att lära oss mer om denna ädla dryck. Och framför allt för att dricka gott vin!

Våra tre dagar i Cafayate bjöd på allt från två euros viner, besök på vingårdar, till naturupplevelser, glass smaksatt av vin och nya vänner. Detta natursköna område ligger också vid Anderna och är tillsammans med Quebrada de Humahuaca en favorit i Argentina.

I det här inlägget tar vi en titt på hur vinkulturen ser ut i Cafayate och jag tipsar om mina vingårdsfavoriter.

Cafayate och vin = en bra kombination

Cafayate och vin = en bra kombination

Även den som inte gillar vin lika mycket som jag, kommer att dras med i Cafayates vinyra. Här cirklar allt kring just vinet, men på ett trevligt sätt.

Cafayate ligger fyra timmar söder om Salta, på 1800 meters höjd. Det gör att vinerna här kallas höglandsviner och det sägs att smaken på druvor som vuxit högt upp är annorlunda. Här är man närmare solen, vattnet om rinner ner från bergen renare och klimatet svalt, men tillräckligt varmt. Jag är inte vinexpert att säga om det stämmer, men goda viner drack vi i alla fall i Cafayate.

Cafayate är mest känd för sitt Torrontés vin, som är unikt för detta område. Vinet är fruktigt och torrt och sälj främst i Sydamerika. Röda viner i Cafayate inkluderar Malbec och Cabernet Savignon.

Vingårdar, bodegas, i CafayateVingårdar, bodegas, i Cafayate

Vingårdar, bodegas, i Cafayate

Då man är i Cafayate är det lätt att besöka vingårdar. I denna lilla by finns det tiotals olika bodegas, vingårdar, som alla hur öppet från 9 till ungefär 18-19, med paus för siestan. Många av dem ligger i byn, så det är lätt att bara promenera omkring och gå in på olika ställen och fråga om provning eller rundtur.

De större vingårdarna har provning och rundtur på förutbestämda klockslag, medan de mindre serverar dig då du kommer. Man väljer oftast mellan Reserva eller Grand Reserva, som är deras finare viner och får sedan smaka på ungefär tre-sju olika viner och höra lite mer om dem. Priser för en provning varier mellan gratis till 150 pesos (6 euro), oftast ligger en provning på 50 pesos.

Vingårdar ArgentinaVingårdar Argentina

De finns även flera finare vingårdar utanför stan, allt mellan tre till tolv kilometer. Många hyr bil och kommer hit från Salta, men trots att det kan kännas som en bra idé att åka omkring i de vackra ökenlandskapen och smutta vin ska man se upp. Det är nolltolerans på alkohol vid ratten i Salta. Den lokala polisen har razzior de flesta mornar och kvällar, fast oftast vid de punkter där man lämnar Cafayate och inte inne i byn. Tror de främst vill kontrollera dem som åker ut på de stora vägarna.

Vi hade ingen bil, så promenerade omkring. Flest provsmakningar gick vi på i byn, men även några gårdar utanför promenerade vi till. Tillbaka till stan åkte vi med någon som varit på samma provsmakning. Rekommenderas för den som vill spara en slant.

Våra vingårdsfavoriter i CafayateVåra vingårdsfavoriter i CafayateVåra vingårdsfavoriter i Cafayate

Våra vingårdsfavoriter i Cafayate

Vi hann med ett antal vingårdar under våra dagar i Cafayate och tänkte tipsa om några som var utöver det vanliga.

Bodega Piattelli är en stor, lyxig och modern vingård ungefär sex kilometer från centrum av Cafayate. Här ingår rundtur av deras vingård och vi fick lära oss om hela deras process hur de gör vin.

Vi råkade besöka området precis då vindruvorna skördas, så hela den första jäsningsprocessen var igång och det luktade jäst i hela den delen av fabriken. Piattelli har moderna maskiner, vilket betyder att endast de allra finaste vinerna görs vissa för hand. Annars går allt för maskin och kontrolleras manuellt. Vi fick också se på hur vinerna lagrades och så en sju viners provsmakning på det. Rekommenderar!

Cafayate NanniCafayate NanniCafayate Nanni

En annan väldigt trevlig vingård var Bodega Nanni mitt inne i centrum. Här fick vi ingen tour av deras utrymmen, men från innergården där vi drack vin såg man in till det mer traditionella vineriet. Här finns inga stålmaskiner eller massiva hallar för jäsningsprocessen, utan ett gammalt traditionellt vineri.

Nannis viner var väldigt bra och billig.

Cafayate är ett vinområde för experter, pimplare och såna som ännu inte fallit för den ädla dryckenCafayate är ett vinområde för experter, pimplare och såna som ännu inte fallit för den ädla dryckenCafayte - höglandsvinernas förlovade landCafayate är ett vinområde för experter, pimplare och såna som ännu inte fallit för den ädla drycken

Cafayate är ett vinområde för experter, pimplare och såna som ännu inte fallit för den ädla drycken

Cafayate är ett intressant vinområde av många orsaker. För experter ligger det intressanta säkert i den unika druvan Torrontés, men också i de väldigt billiga priserna på exklusiva viner.

Nybörjaren och den icke (ännu) vinälskande personen kan fatta tycke för det lättdruckna Torrontés vinet, men Cafayate ger en också möjligheten att prova på olika sorter och hitta sin egen favorit.

Cafayate

Det som jag ser som en stor orsak att besöka Cafayate är definitivt de vackra landskapen där. Den söta byn ligger i en dal med berg omkring. I dalen finns det nästan uteslutande vinplantager, men åker man upp i bergen förvandlas landskapen till torra ökenlandskap.

Trots viss turism (tyska, franska, nordamerikaner) går allt på spanska i byn och området känns väldigt sömnigt. Kanske är det på grund av hettan? Solen gassar i dalen och vinden når aldrig riktigt Cafayate.

Eller kanske är det på grund av att alla lite lulliga hela tiden av alla provsmakningar?

Oberoende, jag tyckte väldigt bra om den här vinupplevlsen och skulle gärna fara och prova mer vin till Mendoza. Det får bli en annan gång, för det är ändå över 1000 kilometer mellan dessa vinregenter!

Cafayate vs. Mendoza

5 tankar om “Cafayate – höglandsvinernas förlovade land

    • Tack snälla Daniela <3 Och jaa, jag som älskar Sydamerika ända ut i fingerspetsarna väljer sällan andra resmål. Det är kanske den största faran med att åka dit, man blir fast liksom, haha. ;) Och nej, vin är ALDRIG fel. Hoppas du kommer iväg på resa snart!

    • Tack snälla Maria <3 det tycker jag med. Berg ger en så fin inramning av naturen. Önskar vi hade lite fler här i Finland ;) Österbotten är visst ännu plattare än här i södra Finland?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.