← Tillbaka

Byarna i Quebrada de Humahuaca – Purmamarca, Tilcara och Humahuaca

Byarna i Quebrada de Humahuaca - Purmamarca, Tilcara och Humahuaca

Det finns flera små byar längs bergsvägen från Salta upp mot Bolivia. Det som förenar dessa byar är att de alla är autentiska bergsbyar vid Anderna. Klimatet, känslan och levernet är liknande i dessa byar som ligger i området som kallas Quebrada de Humahuaca. På svenska betyder det ravinen av Humahuaca.

Trots de många likheterna är byarna också väldigt olika varandra, med olika naturupplevelser och historia. De ligger också endast med någon timmes bussväg från varandra, så om du älskar höga höjder och gammal inkakultur kommer du falla pladask för detta område. Det gjorde vi i alla fall!

Vi besökte tre byar – Purmamarca, Tilcara och Humahuaca under en veckas tid. Det här är en inblick i vad dessa byar har att erbjuda och vad du inte får missa i detta vackra område.

Tilcara - en pytteby utan organiserad turism, men med mycket vandringTilcara - en pytteby utan organiserad turism, men med mycket vandring

Tilcara – en pytteby utan organiserad turism, men med mycket vandring

Tilcara är en pytteliten by fyra timmar från Salta, som vid första anblick inte har något annat än bostadshus och stängda dörrar. Den enkla orsaken, vi hade anlänt till busstationen under siestan från 12-16. Då är byn bokstavligen öde.

Vi kom fram till vårt hostell och väckte försiktigt hostellmannen som låg och slumrade i solen. Här är temperaturen runt 15 grader dagtid, så även under dagen mår man bra av att sitta i solen.

Vi checkade in på det tomma hostellet. I nordvästra Argentina är sommarmånaderna lågsäsong eftersom här då är regnperiod. Och regnperioden märks här i Anderna.

Väderleken går enligt klockan; morgonen iskall, men efter soluppgången vid 8 stiger temperaturen till runt 15 grader och dagen är klar, med varmt i solen, kallt i skuggan. På eftermiddagen, efter 18 eller så, kommer regnet och åskan som on-off håller i sig hela kvällen. Natten är väldigt kall med några plusgrader.

Vandring i TilcaraVandring i TilcaraVandring i Tilcara

Vandring i Tilcara

I Tilcara är finns det en underbar vandring, som börjar rakt i hjärtat av byn. Det är en tre timmars vandring upp över den närmaste cerron (litet berg) och över till klyftan Garganta del Diablo där ett litet vattenfall rinner ut.

Under lågsäsong finns det ingen på lederna och vi vandra ensamma upp i de torra vackra landskapen. Och blåsiga, måste jag tilläga, ge dig inte ut utan solglaskögon för här yr sanden och du kommer inte se något om du inte skyddar ögonen.

Garganta del Diablo

Tio minuter från Garganta del Diablo finns en parkeringsplats och där såg vi ett femtal bilar. Sydamerikanska turister föredrar inte vandring utan allt ska vara så bekvämt som möjligt. Här betalar man också ett inträde på 30 pesos (1,50 euro) och får promenera ner i klyftan med vattenfallet.

Allt som allt en väldigt lätt och ledig vandring, med finare vyer än man oftast får på så här korta vandringar. Det här gäller också de andra byarna i Quebrada de Humahuaca.

Vad annat kan man göra i Tilcara?Vad annat kan man göra i Tilcara?

Vad annat kan man göra i Tilcara?

Andra vandringar i Tilcara är den korta Cerro de la Cruz upp till ett kors som vakar över byn. 20 minuter fram och tillbaka. Samt en gammal inkaruin på ungefär samma ställe. Den kostar 150 pesos (6 euro) att besöka och eftersom ma ser den från vägen skippade vi denna.

Man kan också åka på dagstours till de närliggande byarna från Tilcara, men eftersom vi åker och bor i dem var detta inget alternativ för oss.

I Tilcara finns det också flera restauranger (som inte bara är lokala kötthak) och vi njöt av fina middagar till priser som 20 – 30 euro för två personer inklusive vin, huvud- och förrätt.

Humahuaca - berg med fjorton färger och mycket lokaltHumahuaca - berg med fjorton färger och mycket lokaltHumahuaca - berg med fjorton färger och mycket lokalt

Humahuaca – berg med fjorton färger och mycket lokalt

Humahuaca är den av byarna som ligger längst bort från storstäder och är en by dit turismen inte riktigt nått. Trots att Humahuaca till storlek är bra mycket större än Tilcara, kan den här byn beskrivas som autentisk och en plats där nästan inget är gjort för turister.

Det märktes direkt på de tomma hosteriorna (en blandning mellan hostell och hotell, som är den enda möjliga boendeformen i Humahuaca) och avsaknandet av restauranger som erbjöd annat än dagens meny.

Dagens meny är för övrigt ett väldigt sydamerikanskt fenomen, som du i ungefär samma setup hittar i alla länder. I Argentina kostar en dagensmeny 90 pesos (3-4 euro) och till den hör förrättssoppa eller bröd med någon dipp, en huvudrätt med ris eller potatis och något kött (som vegetarian får man oftast pasta med tomatsås istället) och en efterrätt. Bra upplägg.

Vad gör man i Humahuaca - Cerro de catorce ColoresVad gör man i Humahuaca - Cerro de catorce ColoresVad gör man i Humahuaca - Cerro de catorce Colores

Vad gör man i Humahuaca – Cerro de catorce Colores

I Humahuaca finns det en huvudsevärdhet och det är Cerro de catorce colores. Ett berg som skiftar i fjorton olika nyanser. Berget ligger ungefär 25 km från centrum och vid byns fruktmarknad står det bilar uppradade som far iväg då en bil fyllts med fyra passagerare.

Kostar runt 250 pesos (10 euro) att åka upp till berget som ligger på 4200 meters höjd, från Humahuaca på 3000 meter, tar det runt 40 minuter.

Berget i solnedgång glittrar i alla färger och det är en spännande känsla att vandra i dessa landskap, som brant går upp och ner över små kullar. Det är både kallt och tungt att gå på den höjden. Det finns till och med en skylt som säger att man ska stanna på parkeringsplatsen och inte gå ner till utkikspunkten om man är äldre eller inte i gott skick.

Vad gör man i Humahuaca - Pena BlancaVad gör man i Humahuaca - Pena BlancaVad gör man i Humahuaca - Pena Blanca

Vad gör man i Humahuaca – Pena Blanca

Pena Blanca är en räcka av mindre berg några kilometer från stan man kan vandra till. Den här vandringen vann enligt mig över 14 färgade berget! Det var en vandring då du aldrig visste om du var på rätt spår eller inte, för ingen tydlig stig existerade och inga skyltar eller utmärkning fanns.

Det underbara var kanske just den friheten det gav en. Man kunde gå omkring lite som man själv tyckte och skåda in de vackra ökenlandskapen och alla kaktusar. Här såg vi flera av dessa jättar blomma också!

Purmamarca - det lättaste sättet att uppleva argentinska AndernaPurmamarca - det lättaste sättet att uppleva argentinska Anderna

Purmamarca – det lättaste sättet att uppleva argentinska Anderna

En timme från Humahuaca tillbaka mot Salta, men på en sidoväg, ligger Purmamarca. Det är den minsta av byarna, men också den med mest utvecklad turism. Här är boende svindyrt jämfört med de andra byarna. Det enda budgetalternativet är camping.

Purmamarca känns som den äldre resenärens alternativ. Den som har pengar, hyrbil (det går inga direktbussar hit från Salta), gillar kortare vandringar och då restauranger är lite mer internationella.

Purmamarca är också känt som honeymoon destination, men något sådant såg vi inget av?

Vandring i PurmamarcaVandring i PurmamarcaVandring i Purmamarca

Vandring i Purmamarca

Purmamarcas kändaste vandring är en entimmes vandring upp på ett par lägre miradorer över byn och de omgärdande bergen. En väldigt fin vandring, men som sagt en timme.

Vi behövde mer och promenerade till den närmaste byn, vilket kanske inte var jättespännande då vi gick längs en bilväg hela tiden. Dessutom är det väldigt varmt i Purmamarca eftersom den ligger på 2200 meter, vilket är mycket lägre ner än de andra byarna.

Annat i PurmamarcaAnnat i PurmamarcaAnnat i Purmamarca

Annat i Purmamarca

Purmamarca har ändå annat att erjuda. Det är till exempel väldigt livat kring huvudplazan Plaza 9 de Julio med gatukök, souvenirshoppar och på lördagar live musik och dans.

Dessutom finns här ett lokalt bryggeri som vi satt och drack öl på. Rätt svag öl som jag också gillade. Här finns restaurangalternativ och live musik på nästan varje restaurang.

Vart ska man åka för att se Quebrada de Humahuaca

Vart ska man åka för att se Quebrada de Humahuaca

Det går lokalbussar flera gånger i dagen mellan alla dessa byar och avstånden är inte långa. Har man därför tid är det mysigt att se lite varierande och uppleva byarnas olikheter.

Min personliga favorit var Humahuaca. De största orsakerna var den storslagna naturen, samt att det inte fanns några måsten eller utspikad turism.

Oberoende vart du far eller hur länge du stannar, lovar jag att dessa ökenlandskap kommer fånga ditt intresse. Det är verkligen unik natur och en häftig naturupplevelse att vara på 4000 meters höjd.

13 tankar om “Byarna i Quebrada de Humahuaca – Purmamarca, Tilcara och Humahuaca

    • Ja, alltså shit vilka vyer Argentina har att bjuda på! Regnbågsberg finns det några av i världen, så det kan till och med finnas något som ligger lite närmare Europa? Fast dessa var helt magiska, det måste medges <3

    • Haha, jaa det finns ett nära Cusco i Peru också som är bra mycket kändare än denna argentinska variant. Har sett bilder på det i Peru men missade det då jag var där, så kan inte säga om de liknar varandra. Baserat på bilder verkar de ändå se väldigt olika ut! Kanske man borde börja att samla på alla världens regnbågsberg? Vore rätt häftigt!

    • Jaa, så känner jag också. Och så oväntat på nåt vis! Varningens ord är att du lätt blir beroende om du åker till Sydamerika ;) jag har svårt att välja andra resmål nuförtiden, haha. Men en resa dit kommer alltid vara så värt det <3

  1. Så himla vackert! Jag får spara detta inlägget för framtiden. Har alltid varit intresserad av att åka till latinamerika men då ställen som Andes bergen, såsom och få uppleva deras högre altituder med mer tundraliknande vegetation, páramos. Tepui bergen har även funnits på listan sedan typ 20 år tillbaka (eller mer) då jag läste om dom i National Geographic. De bergen har en artdiversitet som är bra mycket högre än någon annanstans i Amazon regionen. Får sätta dit Argentina nu också, som även det har funnits i periferin ett bra tag :)

    • Tack snälla och jag håller helt med! Ett magiskt område – som också andra ställen i Anderna. Hoppas du har möjlighet att uppleva bergskedjan en dag!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.