← Tillbaka

Bästa parkerna i Helsingfors för sommarhäng

Bästa parkerna i Helsingfors för sommarhängBästa parkerna i Helsingfors för sommarhäng

Sommarsäsongen – den fantastiska tiden då man inget hellre vill än att vara ute och stanna i Norden!

Helsingfors är inget undantag. Staden lever upp på sommaren och transformationen från vinter till sommarliv är total. Människor ler, och folk samlas på gårdarna, i parker och vid stränder för att stanna i stunden. Låta solen värma den vintertorra huden och odla några fräknar på näsan.

Jag har i år bott i Helsingfors i 10 år (minus åren för utbyte och jobb utomlands) och har således hunnit med lite av varje i denna vackra stad. Här tipsar jag om mina absoluta favoritparker för brunch med vänner, läsa bok i skuggan av träd eller ha en romantisk picknick i solnedgången.

Alla dessa ligger på gå eller cykelavstånd från centrum.

Koffparken vid Bulevarden

Koffparken vid Bulevarden

Koffparken är en mysig och liten park i brant backe. Alltid bra utsikt, mycket folk och ofta evenemang på sommaren. Dessutom finns det ett bra brunchställe i parken som heter South Park.

Den här parken anser jag bäst då det händer något. För på grund av liten yta känns den levande och full direkt!

Hummelviksparken - Mejlans klippor

Hummelviksparken – Mejlans klippor

Hummelviksparken känns inte som en riktig park, utan mer som en fantastisk klippa längst in i viken i Mejlans, bredvid den finska statsministerns hus. Här hittar man alltid en lugn skreva att bänka sig i och trots att det skulle vara fullproppat med människor känns det här stället alltid privat.

Bäst vid solnedgång!

Sveaborg och SkanslandetSveaborg och Skanslandet

Sveaborg och Skanslandet

Både Sveaborg och Skanslandet är obligatoriska en gång per sommar destinationer. Här ute i skärgården stannar du där du känner för det, njuter av doften av salt och tång och är!

På Sveaborg finns det butik att inhandla picknicken med Skanslandet ännu är mer outvecklat. Kom ihåg att kvällarna blir kyliga ute på havet och att färjan från Skanslandet slutar gå tidigt, redan runt 18.

Observatorieberget - bästa utsikten över Helsingfors

Observatorieberget – bästa utsikten över Helsingfors

Kommer du tidigt tillbaka från Sveaborg och vill fortsätta parkhänget rekommenderar jag att styra stegen mot Observatorieberget i närheten. Beläget med utsikt över hamnarna, domkyrkan och salutorget är denna lugna park perfekt för sommardagar.

Blåbärslandets privatstränderBlåbärslandets privatstränder

Blåbärslandets privatstränder

Blåbärslandet ligger lite öster om kärncentrum. Hit trampar du ändå snabbt med stadscykel och belöningen är en länga med små sandstränder där du ofta får en egen liten privatstrand att njuta och simma vid.

Dessutom har Blåbärslandet fina promenadstigar och här finns också Helsingfors zoo, Högholmen.

Väinämöinenparken i TölöVäinämöinenparken i Tölö

Väinämöinenparken i Tölö

Mysig park alldeles invid den populäraste badstranden i Helsingfors, Sandudd. Väinämöinenparken är trevlig dygnet runt och är en park som många lokala helsingforsare söker sig till.

Själva parken är en klippa, en upphöjningen i gräsmattorna runt omkring, så här kan man spela spel, sola eller picnica.

Drumsös nordöstra spetsDrumsös nordöstra spets

Drumsös nordöstra spets

Partiskt säljer jag här in min hemö. Drumsö är den stadsö som har allt. I söder finns den kommunala parken, som jag ännu efter snart två år på ön inte kan greppa hur fin den är. Vi har sandstrand och sandvägar runt nästan hela kusten.

Mitt favoritställe är ändå på den nordöstra sidan av ön, där kan man antingen klättra upp på berget och ha utsikt över Fölisöfjärden eller sitta nere på klipporna vid havet. På båda ställen är man nära naturen, fast mitt inne i stan. Hur bra!

Bonusställen för den som söker de kändaste parkerna i Helsingfors

Bonusställen för den som söker de kändaste parkerna i Helsingfors

Vill du inte missa must-see parker i Helsingfors ska du gå längs Brunnsparken i södra Helsingfors, Esplanaden som löper mellan salutorget och Svenska Teatern, sandudds badstrand, Fölisön och Sibeliusparken.

Nu är det bara att bege sig ut och njuta av sommarhelsingfors! Har du någon favoritpark jag inte nämnt? Låt mig vet i kommentarsfältet, skulle vara roligt med nya parker i Helsingfors.

3 tankar om “Bästa parkerna i Helsingfors för sommarhäng

  1. Tack för grymma tips! Har inte varit i Helsingfors sommartid (än) men när jag gör det ska jag komma ihåg att köra ett gäng park-picknicks. Helsingfors är en sån himla fin stad.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.