← Tillbaka

De vanligaste misstagen inom digital marknadsföring och hur du undviker dem

De vanligaste misstagen inom digital marknadsföring och hur du undviker dem

Jag har jobbat inom marknadsföring i snart tio år, varav jag konsulterat i över hälften. Jag har dessutom dragit skolningar om marknadsföring inom finansteknologi och jobbat med startups över hela Norden.

Det betyder att jag sammanlagt träffat, jobbat, pratat och funderat marknadsföring ihop med tiotals, ja säkert hundratals företag. Har spånat kring marknadsföring, arbetat, sett och själv gjort misstag fler gånger än jag kan räkna.

Trots att alla företag strider sina egna strider och har egna problem, börjar man ändå rätt snabbt se samband mellan problemen inom marknadsföringen. Därför tänkte jag idag tala om de vanligaste misstagen företag tenderar göra inom digital marknadsföring. Jag ger dig såklart också tips på hur du kan lösa dessa problem.

De vanligaste misstagen inom digital marknadsföring och hur du undviker dem

1. Du har inget klart och nåbart mål för din marknadsföring

Försäljningen måste upp och lösningen är marknadsföring – låter det bekant? Det första misstaget många stora som små företag gör, är att de inte sätter ett klart, nåbart och framför allt mätbart mål för marknadsföringen. Utan mål kommer du aldrig kunna analysera, veta om du gjort ett bra jobb eller ens förbättra och optimera företagets ansträngningar.

Lösning: Ett mål är alltid mätbart, konkret och tillräckligt smalt för att kunna uppnås. Sätt mål med detta i åtanke och börja aldrig med marknadsföringen innan du kommit fram till hur du kommer mäta ditt jobb!

2. Du analyserar inte tillräckligt eller rätt grejer

Du har kopplat Google Analytics till din webbsida och följer med hur många personer som besöker vilken av dina sidor och varifrån de har kommit. Men där tar det slut. Bristande kunskap inom hur och framför allt vad som lönar sig att följa med och analysera är ett vanligt problem i många företag. Datan finns, men inte kunskapen om hur den kan användas.

Lösning: Lägg upp mål i Analytics (själv eller tillsammans med expert) för de parametrar du har bestämt dig att är relevanta för din business. Ta som vana att sitta ner varje t.ex. måndag och analysera din data från den gångna dagen/veckan/månaden.

Du säljer till alla, för alla kan köpa din produkt

3. Du säljer till alla, för alla kan köpa din produkt

Alla behöver en stol att sitta på någon gång, så din design stol kan marknadsföras och köpas av alla. Sant, men kanske inte den effektivaste vägen att gå. Det kanske vanligaste misstaget inom marknadsföring är att inte känna din målgrupp och därför blir spretig och försöka nå alla på en gång.

Lösning: Analysera din målgrupp och skriv ner en profil med information som ålder, kön, var de bor, osv. Ju mer information, desto bättre. Då du känner din målgrupp har du möjlighet att bli mer personlig och börja skapa en relation med den potentiella kunden.

4. Du fokuserar på fel kanaler

Du gillar hänga på Instagram, älskar det visuella och har mycket kunskap om den plattformen. Det betyder inte det är den rätta plattformen för dig och ditt företag.

Lösning: Med risk för upprepning – känn din målgrupp! Var hänger de online? Hur når du dem via den kanalen?

Din analys behöver inte nödvändigtvis vara korrekt och du måste kontinuerligt gå tillbaka till steg två och analysera ditt arbete i de olika kanalerna. Men din målgruppsanalys kommer i alla fall att ge dig ett humm om var du ska börja. Kom ihåg att sociala medier som ett arbetsverktyg inte behöver vara din favorit, det kan vara strictly business också.

Du underskattar den mänskliga faktorn online

5. Du underskattar den mänskliga faktorn online

Du vill marknadsföra din produkt åt företag, har en klar målgrupp och är redo att briljera med fina fakta och glassiga säljargument. Fakta är fenomenalt, men inte allting. Kom ihåg att också bakom de stora företagen finns det människor med bostadslån, hund och drömmar om två veckor på en solig strand. Marknadsföring med känsla och medmänsklighet biter här också.

Lösning:
Ta ett steg tillbaka och rannsaka ditt marknadsföringsmaterial. Är det fullt av sanna, men halvspännande fakta lönar det sig att plocka ut godbitarna och slänga resten. Användarcase och medmänniskors kommentarer kommer även de gå hem bättre hos företag du vill marknadsföra åt. Vi är alla människor som är intresserade av varandra.

6. Du talar bara om dig själv

Du har en fantastisk produkt och det är den du vill sälja – så självklart talar du om den. Ett annat klassiskt exempel är då marknadsföringen handlar för mycket om dig och vad du har att erbjuda. Marknadsföringen blir som en oändlig säljpitch.

Lösning: Inbound marknadsföring har varit en het trend som nu blivit standard som många företag har anammat. Grundtanken med inbound är att du med relevant innehåll ska locka potentiella kunder till din sida och genom att hjälpa dem ta det första steget mot en relation. Ja hurra säger jag.

Mitt tips är att alltid vända på steken efter att du skrivit ner vad du vill få sagt med din marknadsföring. Oftast skriver du från din synvinkel, men bara du skiftar fokus till att tala om den potentiella kunden istället, kommer marknadsföringen bli mycket skarpare.

Du börjar sälja direkt

7. Du börjar sälja direkt

Tajt marknadsföringsbudget och varje slant ska vändas och vridas på. Du behöver försäljning och lägger därför allt på att marknadsföra din produkt eller service. Marknadsföring och försäljning går hand i hand, men en stor skillnad med marknadsföring är att du har lov att ta det lugnt i början, bygga relation och låta den potentiella kunden bygga sig drömslott.

Lösning: Ta din tid och låt den potentiella kunden lära känna dig. Dela med dig av din kunskap om hela branschen kring det vad du säljer och inte endast det som handlar om din produkt. Jag jobbade länge inom fintech (finansteknologi) är där pratade jag ofta om allt från blockchain till Mifid-regulation, trots att jag jobbade med investering.

8. Du stirrar dig blind på det som kostar i pengar

Sociala medier är generellt gratis och att annonsera där är väldigt billigt. Bra, då kör vi all in där och hoppar över dyr reklam, influencers som tar betalt, banners och annat som kostar online.

Tja, stämmer till stor del och sociala mediers kraft ska verkligen inte underskattas. Men, du ska inte glömma att din tid verkligen kostar pengar!

Lösning: Testa dig fram! Prova på marknadsföring så som Adwords eller kanske en banner på något välkänt forum i din bransch? Det kan vara snabbt och smidigt, samtidigt som det kan generera trafik, kontakt eller sälj. Det här vet du bara efter analys, så kom för guds skull ihåg att analysera ditt försök! Och också markera vilken tid du lägger på exempelvis sociala medier.

Alltid (oftast) är det inte klart vad som triggat ett visst sälj – men gör ditt bästa.

Detta var de åtta vanligaste misstagen - har du något tips åt mig?

Detta var de åtta vanligaste misstagen – har du något tips åt mig?

Det här var de vanligaste misstagen jag sett inom marknadsföring under min karriär. Hoppas det här gav dig några nya insikter eller kanske en tankeställare att se över ditt företags digitala marknadsföring. Har du några frågor på det här är det bara att fråga på!

10 tankar om “De vanligaste misstagen inom digital marknadsföring och hur du undviker dem

  • Tack Kugge! Ja det kommer säkert mer marknadsföringsgrejer – roligt och intressant att skriva, och fint att höra det är det att läsa också <3

 1. Intressant. Pluggade en hel del marknadsföring på universitetet (har tom min master i marketing och international business). Tror faktiskt att många vet vad de ska göra men har inte tid/resurser/prioriteringar/viljan nog att komma från tanken till genomförandet så att lyssna på någon utomstående konsult eller annan som än en gång predikar vikten av det hela tror jag är en bra push i rätt riktning för att nå sina mål.

  • Hej Pilla <3 ursäkta väldigt sent svar! Och ja, jag håller helt med. Dessutom är marknadsföring en så viktig del av hela marknadsföringen att det inte är värt att bara göra med vänstra handen. Som företagare har man nog att tänka på oberoende.

   Vad är det du jobber med idag? Är det marknadsföring på någon nivå?

 2. It’s awesome to pay a visit this web site and reading
  the views of all colleagues regarding this post, while I am also keen of getting
  familiarity.

 3. Hej, bra och klok lista. Om jag skulle lägga till något som får de flesta att gå fel, så är det en “övertro” på siffror. Vi vet ju att Tid med rätt budskap vid rätt tillfälle är det som ger effekt. Medan just Tid, är något som många digitala medier har svårt att leverera på. Att en banner eller en post på Facebook eller Instagram har visats och gett en “pinne” i din rapport, betyder inte att man har sett annonsen. Än mindre förstått ditt budskap eller för den delen att det ens är du/ditt varumärke som vill säga det. Det slarvas alldeles för ofta med att överskatta siffror och höga tal som kommer ifrån digitala medie-rapporter. När det snarare skulle behövas granskas hårdare och där alla behöver ställa sig frågan: Hur mycket tid med min målgrupp har det här genererat? Lösningen är att mäta allt som kan hjälpa dig att räkna ut hur mycket tid du får med din kund och med den datan räkna ned talen i rapporten. Innan du drar slutsaten om vad som varit bra eller mindre bra.
  /Niklas

  • Hej Niklas, superroligt att du uppskattar listan! Håller helt med dig där om att Tid är väldigt viktigt. Har precis skrivit ett inlägg om vad det är jag analyserar i Google Analytics och där spelar tiden stor roll. Inlägget publiceras snart så tar och länkar dig det då det är live. Ha en härlig helg och vi hörs! Malin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.