← Tillbaka

Digital nomad – hur är det att jobba på distans utomlands?

Digital nomad - hur är det att jobba på distans utomlands?

Året 2018 har jag och min sambo/businesspartner hittills levt och rest omkring i Sydamerika. Vi har haft möjligheten att upptäcka det natursköna Patagonien, Argentina med hundratals positiva överraskningar, Paraguay dit ingen turist tidigare satt sin fot och Uruguay som är strandparadiset på den sydamerikanska östkusten. Dessutom har vi vandrat fler kilometer än någonsin tidigare, sovit under klar stjärnhimmel och simmat i Atlanten.

Fast allt det här vet du redan om du följt mig här på bloggen eller på Instagram. Om du inte har har följt min resa har du en hel massa sydamerikanske reseinspiration väntande på dig!

Jobba på distans utomlands

Det du inte kanske vet är att vi inte bara reste runt.
Vi jobbade också under hela resan, både på våra digitala kanaler som min blogg, men också på vårt eget konsultföretag Salmiak.

Hur går det riktigt ihop att jobba och resa?
Är det inte trist att jobba på resan, kanske du tycker. I det här inlägget delar jag med mig av mina tankar kring att vara det man kallar en digital nomad. Kort sagt, en person som jobbar platsoberoende och upptäcker världen samtidigt.

Så varsågoda, hemligheter och tankar om att jobba på distans utomlands.

Går det bra att jobba på resan?

Är det inte tråkigt att jobba på resa?

Jag har jobbat under resor ända sen den här resebloggens födelse år 2013. Speciellt i blogg och resebranschen är det viktigt att jobba under resan och skriva ner tankar, intryck och detaljer direkt då man upplever dem. I alla fall jag har ingen chans att komma ihåg hur mycket jag betalat för en bussbiljett eller vilken gata som tog en till de judiska kvarteren om jag inte skriver ner det direkt. På grund av det här blir man snabbt van vid att jobba under varje resa.

Det som skiljde denna Sydamerika resa från kortare resor var att vi tog med oss annat jobb också. Det jobb vår kreativa byrå sysslar med vanliga veckor. Marknadsföringsplaner, presentationer, designarbeten och webbutveckling.

Några dagar i veckan hade vi bestämt vi tänkte jobba mer än någon timme. Genom att sprida ut de dagarna och arbeta då man annars kanske inte skulle ha haft något för sig gör att det inte känns tråkigt att jobba. Det känns mer som att hitta på något kul då man annars skulle ha hängt runt.

Dessutom försökte vi alltid tidsoptimera jobbandet. Då vi satt på bussar eller flyg jobbade vi tills batteriet på datorn tog slut och om vi visste vi hade en lång resa framför njöt vi bara av nuet i den stunden och valde att inte jobba alls.

Vi hade ändå bestämt att inte försöka jobba fulltid. Med Salmiak jobbade vi endast runt 20 – 30%, min blogg 66% (gick från 3 till 2 inlägg per vecka) och Instagram 100%. Patriks instagrammande gick upp 300%. Man ska alltså jobba så länge det är kul och känns bra.

Är det inte tråkigt att jobba på resa?

Går det bra att jobba på resan?

Ja och nej. I Patagonien insåg vi att det var näst intill omöjligt att jobba. Nätet är svajigt mobilnät, så långsamt att flera nätverk inte ens klarade att ladda upp en bild på Instagram. Eftersom vi först reste till Patagonien, var kontrasten till den vanliga produktiviteten enorm och ärligt talat hade jag lite ångest över det. Sedan vande jag mig.

Efter Patagonien hade vi en lång backlog med uppgifter. Vi hade redan åtagit oss uppdrag så de måste göras. Vi kom till Montevideo och satt i några dagar och jobbade, jobbade, jobbade för att kom ikapp. Det var en bra känsla!

För mig är ändå mitt arbete, och att jag känner jag gör mitt allt så viktigt att jag hellre väljer att arbeta om jag befinner mig på resande fot, än skiter i allt och spenderar varje minut med att upptäcka. Vi stannade till exempel så länge i Montevideo att vi till sist hann både med att upptäcka staden och arbeta.

Hur får man jobb på resan?

Hur får man jobb på resan?

Eftersom vi konsultar hemma också har vi redan ett nätverk av personer och företag som behöver grejer på kontinuerlig basis. Dessutom kommer det sig också att de rekommenderat oss vidare och vi får nya uppdrag på så vis. Planen inför resan var att jobba på samma sätt som hemma i Helsingfors och ta emot roliga uppdrag.

Detta visade sig ändå direkt vara utopistiskt. Då vi nätt och jämt klarade av att hålla de deadlines vi bundit oss vid tidigare, fanns det inte utrymme eller möjlighet att starta något nytt. Vi svarade alltså att vi gärna hör av oss då vi är tillbaka men nu inte kan åta oss mer. Vissa väntade, andra hade inte den möjligheten.

Jag som är ny med video men gärna skulle utvecklas mer inom det blev erbjuden ett uppdrag att filma presentationsfilmer för en lite kreativ agentur. De kunde inte vänta och valde någon annan, vilket jag tycker är tråkigt. Hoppas det kommer fler sådana uppdrag snart!

Att däremot börja med nyförsäljning under resan gjorde vi inte alls. Jag rekommenderar att man skapar sig ett nätverk och får sina första uppdrag innan man åker iväg och blir digital nomad på heltid. De flesta vill fortsättningsvis träffas före man börjar göra business tillsammans och själv tycker jag det är mycket lättare att jobba efter att man träffat personen man jobbar åt på riktigt.

Mina bästa tips för att lyckas som digital nomad

Mina bästa tips för att lyckas som digital nomad


1. Ha ett lojalt nätverk av kunder.
Viktigt att känna dem sedan tidigare, så du vet hur de jobbar och hur ert samarbete fungerar.

2. Lova inte för mycket.
Kolla in nät, hur länge du stannar på ett ställe och din egna känsla före du antar dig stora projekt. Dessutom vet du inte hur mycket tid du kommer villa eller ens kunna lägga på jobbandet då du reser. Man vill kunna njuta 100% av resan också.

3. Öva på att switcha från jobbhjärnan till semestertankar. Det är viktigt att du inte stressar för mycket över dina arbetsuppgifter. Som digital nomad kan nätet i vissa länder vara nere en hel dag och det finns inget du kan göra åt det. Då är det lika bra att njuta av platsen du är på istället. Nomadlivet är underbart bara du klarar av snabba omstyrningar utan extra stress.

Hurdana upplevelser och tankar har du av nomadlivet? Skulle du villa jobba på distans utomlands?

9 tankar om “Digital nomad – hur är det att jobba på distans utomlands?

 1. Inspirerande läsning! Gillar tipset om att inte lova för mycket. Det är ju inte heller rimligt att man på en sån resa som ni gjorde ska behöva prioritera bort upplevelser för det jobb som måste göras. Och det känner jag själv av nu när jag är uppe i min hemstad över påsken. Alla andra är lediga och jag vill ju passa på att umgås med de människor jag träffar så sällan och inte jobba lika mycket som hemma i Finland… :)

  • Tack fina du❤️ och jag håller helt med, man måste ändå hålla i minnet vad som är det viktigaste – personerna runt en, familjen, vännerna – även som egenföretagare! Du gör alldeles rätt i att njuta där!

 2. Som digitala nomader kan vi bara hålla med och tacka för bra tips. Det kan låta som en världslig sak, men man ska inte underskatta vikten av en laddbank. Vi har varit med om otaliga situationer då detta extra eltillskott till mobilen eller surfplatan var avgörande för att kunna lösa en arbetsuppgift.

  • Så glad jag blir att höra det, tack för er fina kommentar! Och håller till 100% med, det är ofta det enkla som make it eller break it. Bra tips!

  • Tack snälla Lindha! Kul att kunna inspirera – är resa och jobb något du också kombinerar eller vill kombinera?

 3. Intressant läsning, inspirerande framförallt! Mitt jobb som kommunikatör skulle jag också utan problem kunna utföra på distans – dessvärre tycker mina kollegor (och chef) att det är viktigt att den personen som jobbar med sociala medier är på plats och är synlig – inte bara digitalt. Vilket jag inte 100% håller med om – jag tror visserligen att jag skulle saknat kollegorna och folk att bolla idéer med – men jag är absolut sugen på att testa ett liv på resande fot!

  • Tack snälla Tina! Förstår både dig och kollegorna – men för att vara ärlig känns det lite tråkigt att vi ännu inte 2018 har möjlighet att jobba på distans bara man kan och vill. Självklart är jobbgemenskapen viktig, men att nu och då jobba några dagar eller veckor på distans höjer bara på motivationen, tycker jag. Hoppas du får möjligheten snart! :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.