← Tillbaka

Viktigt och bra att veta före du reser till Uruguay

Viktigt och bra att veta före du reser till Uruguay

Uruguay är ett härligt land – det hoppas jag skiner igenom i mina tidigare inlägg om den långsamma storstaden Montevideo och alla de vackra stränderna kring kusten.

Landet är ändå väldigt speciellt på många sätt. Med sydamerikanska mått mätt är Uruguay väldigt progressivt och har alltid kört sitt eget race. På grund av detta och tack vare en tidigare regering som ville föra Uruguays utveckling framåt finns det flera speciella fenomen i landet som man inte ser någon annan stans. Kanske inte på andra ställen i hela världen?

Delar med mig av sju grejer som är bra att veta om Uruguay före du åker dit.

1. Kort är king och kontanter svåra att hitta

1. Kort är king och kontanter svåra att hitta

Har aldrig tidigare varit i ett land som fungerar på samma sätt som Uruguay. Här är inte kontanter kung, även om många ställen endast tar emot cash, utan här regerar kreditkorten.

Uruguay är ett väldigt progressivt land som genomgått många lagändringar under de senaste åren. Ett av de mest betydande ändringarna är rabatten du får då du betalar med ett utländskt debit- eller kreditkort.

På restauranger, hotell, shopping – ja nästan överallt – får du en 15 – 25% rabatt då du betalar med kort. Ja, du läste rätt! Läser du en restaurangmeny kan du räkna med en viss procent rabatt om du betalar med kort.

Alla ställen som du kan betala med kort på (för det är tyvärr inte alla, så på det sättet är ännu kontanter ännu viktigt) har en stor Visa skylt utanför och oftast står det också vilken procent rabatt just det stället ger.

En till orsak att älska kortet i Uruguay är p.g.a. att det är så svårt att lyfta pengar i landet. Det var länge sen vi senast råkat ut för maskinproblem någonstans, men här är det bara några få banker från vars automater vi kan lyfta pengar. De dyraste såklart. Maxbeloppet vi lyckades få ut är 4000 pesos, vilket är ungefär 110 euro.

2. Gräs är lagligt2. Gräs är lagligt

2. Marijuana är lagligt

Marijuana blev, som första land i världen, legaliserat att säljas och köpas i Uruguay år 2014 och det syns och märks i gatubilden. Då man går på stan, sitter på buss eller på restaurang kan doften av gräs plötsligt sticka till.

Men här känns gräsrökandet inte som en missbrukarkultur. Det känns inte på samma sätt som det ibland kan kännas i Amsterdam. Gräsrökandet passar de redan långsamma och livsnjutande urugayanerna.

Då vi först anlände till vårt hostell i Montevideo frågade inte hostellarbetaren oss om vi ville röka tobak eller gräs – han antog vi ville det och berättade istället var vi kunde röka. Vilket var överallt utom inomhus.

Det är ändå inte möjligt för turister att köpa gräs i Uruguay. Man måste vara uruguyansk medborgare med permanent bostad i Uruguay för tillstånd att köpa. Får man å andra sidan marijuana i present, är det även som turist lagligt att röka det Uruguay.

3. Alla bussar har gratis wifi

3. Alla bussar har gratis wifi

I Uruguay är det en glädje att åka buss. Bussarna är fräscha och kommer alltid inom utmärkt tid. Vägarna i gott skick och avstånden korta för att vara Sydamerika. Dessutom är priserna okej, med priser runt 20 euro för fem timmars färder. Detta är klart ett land där man med glädje kan roadtrippa med buss.

En orsak till att alltid välja buss är att alla bussar (utom de riktigt lokala beach till beach bussarna) har gratis och öppet wifi! Finns väl ingen bättre stund att svara på mejl eller planera Instagram än då man ändå redan sitter på bussen. Det blir ändå tid över att kolla ut genom fönstret över!

Uruguay är ett säkert land på sydamerikansk skala

4. Uruguay är ett säkert land på sydamerikansk skala

Uruguay anses vara ett av de säkraste länder att besöka i Sydamerika.

Det bor endast 3,5 miljoner människor i landet, varav 1,8 i Montevideo, vilket betyder det kommer att finnas viss kriminalitet i storstaden. Jag kände mig ändå aldrig osäker där, trots att jag vandrade omkring på kväller efter mörkrets inbrott och på mindre trafikerade gator.

Är man normalt uppmärksam och försiktig kommer vistelsen i Uruguay att bli väldigt fin och säker! Har skrivit mer om säkerhet i Sydamerika här.

3. Här måste du kunna spanska3. Här måste du kunna spanska

5. Här måste du kunna spanska

I Uruguay klarar du dig inte på engelska. Eller klarar dig gör du väl, men kommunicerar med dina medmänniskor gör du definitivt inte.

Trots att jag anser Uruguay vara väldigt progressivt, är engelskaundervisning inget de satsar på. Fast såklart, som spansktalande land med den portugisiska jätten Brasilien som nordlig granne är dessa två språk väldigt mycket mer användbara.

4. Alla kommer dricka mate

6. Alla dricker mate

Matekulturen, tekulturen, i Uruguay kom som en överraskning. Här går var och varannan uruguayan med tekopp i ena handen och termos med varmt vatten för tét under den andra.

En märklig, opraktisk syn. Vem vill liksom smutta på varmt te dagarna långa i plus tjugosju? Men tekulturen är stark och levande. Känns nästan lite som en trend här, trots att alla uruguayaner vi talat om det med försäkrat det varit en vanlig syn år ut och in. Hur som, har aldrig varit så sugen på te så ofta som i Uruguay.

5. Events och samvaro händer överallt5. Events och samvaro händer överallt

Det här är som jag nämnde ett land där man gillar ta det lilla lugna. Men det som uppskattas ännu mer är samvaron och evenemangen man ser precis överallt! Här samlar man hela tjocka släkten för heldag på stranden, ordnar tangoskola i parken eller äter lunch på snabbmatrestaurang med alla man känner.

Enligt mig är denna samvaro inget du ska missa i Uruguay. Gå ut och gå med i allt det härliga som händer överallt. Det kommer vara värt det!

Att veta om Uruguay - dina tankar?

Att veta om Uruguay – dina tankar?

Ett härligt varmt land, dit man inte ska komma med ett fullspäckat schema. Vilka är dina upplevelser i Uruguay? Eller drömmer du över huvudtaget om att åka dit?

6 tankar om “Viktigt och bra att veta före du reser till Uruguay

 1. Intressant! Jag har ju “bara” varit i Colonia två gånger. En gång över dagen och så ifjol en natt, men då regnade det nästan hela tiden så jag upplevde inte så mycket. Men om jag drar till Argentina i höst måste jag kanske åka till Montevideo!

  • Eller hur! Jag tror du skulle gilla Uruguay som land, känns liksom lite off men är ändå väldigt mysigt! Håller med om att två gånger i Colonia inte bara är så bara. ;)

 2. Det där med utländska kreditkort hade jag missat totalt. Ja ja, så dyra blev ändå inte mina restaurangräkningar. Bussen mellan Colonia och Frey Bentos hade inte wifi men nu är det också ett år sedan jag besökte landet. I Montevideo hade jag ändå en av mina mest intressanta hotellupplevelser. :-)

  • Ja, det kan hända det är väldigt nytt med kreditkorten? Fast svårt att tro hela landet kunnat anamma detta nya tänk så snabbt. Intressant strategi för modernisering var det i alla fall! :)

   Angående bussarna är min gissning något bolag bara startat med wifi, vilket lett till fler kunder, vilket lett till att alla bolag gör det. Jag klagar inte! ;) Nu blev jag nyfiken på din intressanta hotellupplevelse! Har du skrivit om den någonstans? Jag kommer faktiskt publicera ett inlägg om min värsta hotellupplevelse imorgon – men den är inte från Uruguay.

 3. Hejsan, intressant artikel. Vi funderar att åka till Uruguay med familjen (tvillingar på 8 år). Flyg till Buenos Aires sedan båt till Montevideo. Tänker att man kanske vill hänga på hotell eller i hus utåt Punta del Este eller så. Hur låter det?

  Tack,
  John

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.