← Tillbaka

Att flyga eller inte flyga – jag debatterar live i nationell TV

Att flyga eller inte flyga - jag debatterar live i nationell TV

Förra onsdagen ringde YLE, som är Finlands nationella bolag för TV och Radio, upp mig och frågade om jag i egenskap av resebloggare kunde vara med och debattera flygandet live i nationell TV. Ja, självklart, svarade jag direkt!

Jag älskar och hatar vara så impulsiv. Min impulsivitet ger mig möjlighet att tänja på mina gränser och vara med om hur häftiga grejer som helst. Samtidigt blev jag så nervös då jag insåg vad jag tackat ja till, att jag det kommande dygnet gick i en liten panikdimma.

I efterhand är jag trots allt så glad, stolt och tacksam över att jag vågade – att jag gjorde det och klarade mig bra! Och flygandets påverkan på miljön är något vi måste tala om, så varför inte go big och göra det på TV? ;)

Här kan ni se debatten Är flygresor pinsamma? på Obs i sin helhet. Kolla det först så diskuterar jag mer om mina tankar kring miljö sedan, samt delar med mig av lätta och nödvändiga tips på att minska de egna flygningarna.

Så eftersom jag nu debatterat flygning live på nationell TV kanske det vore plats att diskutera lite mer kring flygandet här på bloggen också. Jag har tidigare skrivit om mina tankar kring miljön här. Det var ett inlägg där jag kanske på något vänster försökte rättfärdiga mitt galna flygande, år 2017.

Vad tänker jag då om flygandet? Och vad kan vi göra för att minska utsläppen och rädda vår planet?

Jag tror starkt på att kunskap är nyckeln i denna debatt. Det första steget är att bli medveten om flygandets inverkan på miljön. Som jag nämnde i debatten är detta något som alla vet om, på viss nivå, men utan tillräcklig kunskap om hur miljöskadligt det verkligen är att flyga, blir det för lätt att sticka huvudet i sanden och tänka det här inte berör mig.

Om allt börjar med kunskap, är det den kunskapen vi nu måste sprida och dela med oss. Jennifer skriver klokt om den enskilda människans påverkan på vartåt den här debatten drar. Jag tror som hon, att det är där vi börjar för att göra detta ämne attraktivt för politiker och beslutsfattare att ryta till om. För det är lika klart att vi behöver deras hjälp för att hantera denna kris.

Vi behöver reglering, flygskatter, höjda flygpriser, mer miljövänligt bränsle och förändring. Vi behöver flygskatt också i Finland för att kunna föregå med gott exempel och få resten av Europa, och världen?, med oss. Dessutom vill jag se att flygskatten går till hållbar utveckling – då får den gärna vara mycket högre än den svenska skatten som idag är 6€ på flyg inom Europa, med ett maxtak på 40€ för långflygningar.

Vi behöver förändring illa kvickt!

Flyga miljövänligare - resebloggare Malin Lundsten

Vad kan då lilla jag göra för att rädda planeten

Eftersom jag anser att förändring börjar på individnivå är det klart jag rannsakar mitt eget beteende till först. Vad kan jag göra? Vad kan jag göra som resebloggare som lever på att resa och älskar det?

Alla kan ändå göra något utan att svänga om sitt liv totalt. Ja, jag beundrar Evelina som stannar på marken något fruktansvärt! Samtidigt vet jag att jag inte själv har möjligheten (eller viljan, ännu?) till det. Jag jobbar, har familj och vänner i flera länder, och begränsas rent geografiskt från att kunna ta mig smärtfritt till destinationer i Europa med buss eller tåg. Jag kommer fortsätta flyga – men samtidigt kommer jag också göra en förändring. Det skrivs att redan 1/3 färre flygresor på jorden kommer att minska den akuta krisen vi står framför. Det kan jag lätt göra!

Fyra lätta tips till att minska flygresorna

Fyra lätta tips till att minska flygresorna

1. Flyg kortare resor. Thailand behöver inte vara vinterns resmål varje år. Europa har mycket att erbjuda också på vintern.

2. Var borta längre då du reser . Vill du ändå åka till Thailand, fundera då kring om du kan stanna i fyra veckor istället för två? Ta hela semestern på en gång så minskar du antalet flygningar på ett år. Vi valde två månader i Argentina i år, det mättar reslusten väldigt bra för en tid.

3. Undvik flygresor på din destination. Planera en kortare rutt då du åker iväg på resa. Gör det möjligt att åka buss eller tåg mellan dina destinationer och inte behöver flyga.

4. Välj resmål som går att nå med buss, tåg eller cykel . Vi har så mycket fint att se i Norden, så det kanske är dags att upptäcka nära. Förra sommaren tågade och cyklade vi runt i området kring Kouvola i Finland och jag hade ärligt ingen aning om att Finland kunde vara så fint!

Kunskap kring flygandets påverkan på miljön är nyckeln

Kunskap kring flygandets påverkan på miljön är nyckeln

Jag är bara i början av att ändra mitt resebeteende. Jag tror mina tankar kring flygandet kommer vara långt mer ekologiska om ett år – den här debatten rasar fram i sådan galen takt! Om du har några bra tips för att resa mer miljövänligt hoppas jag du delar med dig i kommentarsfältet. Kunskap är nyckeln och jag suktar efter information!

Har du skrivit ett blogginlägg kring ämnet kan du gärna också länka det här så får jag mer läsbart. Ha det så bra och hoppas detta var mer inspirerande än avskräckande!

8 tankar om “Att flyga eller inte flyga – jag debatterar live i nationell TV

 1. Du var så bra i debatten! Så lugn och kom med bra kommentarer :) Jag försöker också tänka på mitt resande och hur jag kan göra det mer miljövänligt men för mig är det nästan alltid på grund av tid att jag tar flyget. Om jag till exempel ska en helg till Stockholm så går det så mycket av helgen till att resa om man tar båten o därför blir det oftast flyg. Men bra att detta lyfts upp för det gör ju helt klart att man börjar tänka efter mer :)

  • Tack snälla Corinne – blir så himla glad <3 Men ja exakt, är precis i samma situation som du - man vill vara mer miljövänlig, men satidigt sätter man sina tidtabeller och planer före det. Med medvetenhet kan vi ändå göra små förändringar och bättre beslut. Kram!

 2. “Vi behöver reglering, flygskatter, höjda flygpriser, mer miljövänligt bränsle och förändring.” – just det där stycket låter som en kombination som inte är möjlig. Det behövs pengar in för att kunna utveckla nya bränslen och motivera flygbolagen att gå den vägen. Skatter och färre kunder kommer inte att bidra till det.

  I övrigt – du var bra i debatten och jag håller med om många saker. Det som dock blir lite galet är ju när heltidsbloggare utan problem kan ta tåget eller bussen på sina resor eftersom “tiden finns”. Det är ju något som den “vanlige” arbetaren kanske inte kan göra. Därmed inte sagt att det gör att flygande legalt, men det är stor skillnad på livssituationer.

  Ja, jag landar mitt emellan. Jag gillar ju att flyga! :)

  • Jag tror och hoppas vi kan fixa denna miljökris med “öronmärkta skatter” som går till utveckling av flygindustrin, och samtidigt att både den enskilda individen kräver och politikerna förstår vikten av en förändring. Håller med om att färre kunder inte kommer bidra till mer pengar för flygbolagen, men kanske det blir en fingervisning åt hela industrin att vi måste göra något. Dessutom tror jag inte den nuvarande skatten på 6€ inom Europa kommer inverka mycket.

   Men jag håller med! Himla svår debatt då man befinner sig mitt emellan och älskar att flyga men samtidigt vill göra mer för vår miljö. Jag tänker som så, att bara man gör något så är det i alla fall bättre än inget. Det kan vara en flygresa mindre per år eller något annat smått – alla kan eller bör inte stanna på marken!

   Tack Daniel för din kommentar! :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.