← Tillbaka

Vandringsparadiset i Argentina – El Chaltén

Vandringsparadiset i Argentina - El Chaltén

På den argentinska sidan av Patagonien är det El Chaltén som regerar inom vandring. Och med risk för att upprepa mig, inte utan orsak. El Chaltén var åtminstone lika fint som Torres Del Paine, och enligt mig både mysigare och trevligare.

I det här inlägget tar jag upp mina två favoritvandringar från El Chaltén och lite bakgrundsinformation om byn.

Byn El Chaltén med vandringsmöjligheterByn El Chaltén med vandringsmöjligheter

Byn El Chaltén med vandringsmöjligheter

Byn El Chaltén är minimal och belägen mellan höga berg på tre sidor. Runt byn gå man på under halvtimmen och det finns inte mycket mer än restauranger, barer med happy hour och hotell samt hostell.

El Chaltén

Husen är väldigt små och färggranna, här finns mycket dekorationer och skyltar, vilket gör hela intrycket väldigt mysigt.

Det behövs heller inte mer i El Chaltén, för byn lever och andas vandring. Här börjar också varje vandringsled direkt där husen tar slut, och det behövs inga busstransporter eller andra tidtabeller. Väldigt skönt!

Vi stannade i El Chaltén i tre dagar och hann med lika många vandringar.

El Chalténs finaste vandring Fitz RoyEl Chalténs finaste vandring Fitz RoyEl Chalténs finaste vandring Fitz Roy

El Chalténs finaste vandring Fitz Roy

Vandringen upp mot områdets högsta berg Fitz Roy kallas Lagoon de los Tres, eftersom det är till den sjön man egentligen vandrar.

På andra sidan sjön står Fitz Roy ståtligt och har man tur är toppen molnfri. Det är ändå något man aldrig kan veta eller planera, eftersom vädret i Patagonien är så omväxlande och molnen lätt fastnar runt höga toppar.

Vandring Fitz RoyVandring Fitz RoyVandring Fitz Roy

Vandringen till lagunen är ändå i sig en enda stor mirador, utkikspunkt, med floder, skog och fält längs med hela den 10 km långa leden.

Till Fitz Roy går man fram och tillbaka, vilket gör hela vandringen till 20 km. Den sägs ändå vara längre, upp till 27 km och enligt min stegräknare var färden 24 km.

Lång är den oberoende, runt 40.000 steg, men den är till största delen väldigt lättvandrad. Platt mark med mindre höjdskillnader. Tog ungefär åtta timmar totalt med vandring och pauser.

Lagoon de los Tres - stigningenLagoon de los Tres - stigningenLagoon de los Tres - stigningenLagoon de los Tres - stigningen

Lagoon de los Tres – stigningen

Den sista timmen till Lagoon de los Tres går nästintill rakt uppåt. Det är en stigning på över 400 meter på en kilometer och den är det ändå på treken som är allt annat än lätt.

Det varnas faktiskt att man måste vara i fysiskt gott skick och annat före man börjar den sista stigningen och på vägen upp såg man flera avbryta. Tycker ändå inte den var så tung, men visst, mycket tyngre än resten av vandringen.

Vyerna längs Lagoon de los TresVyerna längs Lagoon de los TresVyerna längs Lagoon de los TresVyerna längs Lagoon de los Tres

Vyerna längs Lagoon de los Tres

Vyerna längs vandringen till Fitz Roy var mer som en rad av utkiksplatser. Bakom varje sväng möttes man av något nytt, en sjö, en vy över bergen eller tät vegetation. Och så den mäktiga längan av höga berg, med Fitz Roy ståtligt i mitten, som man hela tiden närmade sig under vandringen.

Längs vandringen kunde man också se delar av den massiva glaciär, Upsala, som är störst i Patagonien, som breder ut sig bakom Fitz Roy.

Vandringen är med tanke på vyerna värd varje steg.

Varför jag gillar El Chaltens vandring mer än Torres del PainesVarför jag gillar El Chaltens vandring mer än Torres del PainesVarför jag gillar El Chalténs vandring mer än Torres del Paines

Varför jag gillar El Chalténs vandring mer än Torres del Paines

Att vandra i El Chaltén och till Fitz Roy är mycket mer avslappnat och naturnära än vandring i Torres. Här betalar man inget inträde, du går inte bland andra vandrare utan ensam stora delar av leden.

El Chalten kaffe

Här får man också tälta gratis på de två utmärkta campsiterna längs vägen. En annan fördel är att man får göra upp eld med gaskök, och kan alltså laga lunch eller kaffe under dagen.

Det är kort och gott friare, och det uppskattas!

Mirador de Los CondoresMirador de Los Condores

Mirador de Los Condores

Mirador del los Condores är vad man kan kalla en återställare. Det är en kulle sydväst om byn dit man kan promenera upp och beskåda samhället nedan. Går man över kullen har man utsikt över en närliggande lagun och vägen bort.

Hela promenade tog en till två timmar, och var en skön vandring efter Fitz Roy.

Missa inte El ChaltenMissa inte El Chalten

Missa inte El Chaltén

Då El Chaltén både är billigare och precis lika fint som Torres del Paine rekommenderar jag verkligen att besöka stället. Man behöver inte ha veckor på sig att upptäcka, har man fyra extra dagar är det väl värt att åka dit och vandra.

Vi hyrde bil för att ha en flexiblare tidtabell. Det går ändå bra bussförbindelser dit, men priset på bussbiljetter i området är oftast lika dyrt som hyrbil eller taxi då man är två.

Ha en härlig vandring!


Fler guider till Patagonien hittar du här.

12 tankar om “Vandringsparadiset i Argentina – El Chaltén

  1. Men herregud vad obeskrivligt vackert, där vill jag också vandra! Låter underbart med lite mer avslappnad, fri vandring också. Det gillar jag! tack för ett bra inlägg, kul att ha hittat till din blogg också :)

    • Hej, tack för din fina kommentar och välkommen❤️ tror definitivt du skulle njuuuuta i Patagonien – det är svårt att inte göra det som naturälskare. Jag längtar redan nu tillbaka till långa dagar av vandring.

  2. Hej Malin, vilken magisk resa du har varit på! Kommer du ihåg om det fanns en ATM i El Chalten, alt om många ställen tog kort där? Jag ska dit om några veckor och funderar på hur mycket ARS jag behöver ta med mig dit nämligen,

    Ha det gott!
    Anna

    • Hej Anna! Det fanns det – men bör kommas ihåg att det inte alltid finns pengar i ATMs på ställen som är lite mer avsides. Lönar sig alltid ha med backup även om möjligheten att ta ut pengar finns. Ha det härligt i El Chaltén och hoppas mina vandringstips kommer till nytta!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.