← Tillbaka

Puerto Natales – alternativ till Torres Del Paine

Puerto Natales är känd av en orsak, och endast en orsak. Det är på grund av närheten till Nationalparken Torres Del Paine, som är den kändaste parken i Patagonien.

Puerto NatalesPuerto Natales

Puerto Natales fungerar som en sorts port till Torres del Paine. Alla som befinner sig i byn är antingen på väg till eller från parken. Här frågar du inte vart folk är på väg till näst, utan här frågar du när de är på väg.

Det här gör också att Puerto Natales i sig inte är så intressant eller utvecklad som man kunde tycka att en stad med tiotusentals turister per år kunde vara. För att vara helt ärlig finns det väldigt lite annat än dyra hostell och hotell i staden, för chilenarna är ändå medvetna om hur de kan få in pengar på turism.

Puerto Natales

Vi spenderade några dagar i Puerto Natales och kämpade för att hitta på roliga grejer och utflykter i staden. Eftersom det inte går att finna nästan någon information om staden online (!?), delar jag här med mig av mina bästa tips som du kan göra i Puerto Natales. Förutom att fara till Torres Del Paine, vill säga.

Vandra upp till Mirador DoroteaVandra upp till Mirador DoroteaVandra upp till Mirador Dorotea

Vandra upp till Mirador Dorotea

Mirador Dorotea ligger strax utanför (8 km) Puerto Natales. Lättast är det att ta en taxi dit, det kostar ungefär 4500 pesos (6 €) och tar runt 10 minuter.

Många liftar också vägen – överlag är det väldigt vanligt bland backpackers att lifta i Patagonien. Vägarna är få, likaså ställen att se eller bo på, vilket leder till att de flesta rör sig antingen norrut eller söderut och stannar på samma ställen.

Mirador DoroteaFamiljen vid Mirador Dorotea

Vid Mirador Dorotea, vilket är ett privatägt berg, börjar du med att hälsa på hos familjen vid foten av berget. De förklarar rutten upp, du betalar ett inträde på 5000 pesos (7 €) och så är det bara att traska iväg uppåt.

Bergsvandringen är inte jättelång, bekväm att gå fast ganska brant. Det tar runt 1 timme att nå toppen och där har man perfekt utsikt över hela Puerto Natales.

Vandring vid Mirador DoroteaVandring vid Mirador Dorotea

Kombinationen av att det blåser väldigt mycket och att där finns någon sorts antennsamling/väderstation på toppen gör att det rullar omkring mycket metallskrot där. Det känns lite obehagligt, men annars är det väl värt att besöka Dorotea.

Då man kommer tillbaka ner till familjen bjuder de in en till sitt hem för kaffe och kex, och samtal om dagen.

Puerto NatalesPuerto Natales

Ät gott och billigt

I Puerto Natales är de flesta som sagt redo för vandring – vilket betyder att de flesta äter medhavd mat, kockar och kokar på gaskök eller äter något snabbt från gatukök. Om man tar sig tid att gå runt i staden kommer man hitta flera halvtomma restaurange till billiga priser för att vara Chile. Tre rätters lunch kostar 4000 pesos (5 €) och pizza med vin runta tian.

Njut som de lokala på Plaza de Armas Arturo PratNjut som de lokala på Plaza de Armas Arturo PratPlaza de Armas Arturo Prat

Njut som de lokala på Plaza de Armas Arturo Prat

Huvudplazan Plaza de Armas Arturo Prat ligger intill kyrkan och där samlar sig lokala för ett morgonte eller ta det lugnt på eftermiddagen. Här finns det alltid livemusik och annan gatuunderhållning. Väl värt att ta de lugnt och leva som de lokala för några timmar.

Promenera runt Puerto NatalesPromenera runt Puerto NatalesPromenera runt Puerto NatalesPromenera runt Puerto Natales

Promenera runt staden

Puerto Natales är förvånansvärt stort för att vara en liten by. Staden har utanför de två huvudgatorna Hermann Eberhard och Manuel Bulnes inte mycket att erbjuda i mat eller attraktionsväg, men vill man se hur chilenare verkligen lever är det värt att promenera runt i stan.

Puerto Natales ligger bredvd bukten Golfo Almte Montt med flera berg runt omkring.

Vad jag tycker om Puerto NatalesVad jag tycker om Puerto Natales

Vad jag tycker om Puerto Natales

Eftersom Puerto Natales fortsättningsvis kommer vara viktig för turismen till Torres Del Paine tror jag staden kommer utvecklas inom de närmsta åren. Jag tror det inom en snar framtid kommer finnas mer att gör än att ta det lugnt och förbereda för Torres Del Paine.

Idag är det ändå det staden lever på. Mysigt är det också med Camping Guino vi bodde på hade t.ex. en alldeles fenomenal utsikt över bukten. Skönt att kunna tälta i staden.


Har du några fler Puerto Natales tips tas de gärna emot!

4 tankar om “Puerto Natales – alternativ till Torres Del Paine

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.