← Tillbaka

Montevideo – ett avslappnat alternativ till Buenos Aires

Inlägget innehåller affiliatelänkar.
Montevideo

Två timmar med färja från Buenos Aires ligger Uruguays huvudstad Montevideo. En storstad med mentaliteten av en sömnig liten by – på ett bra sätt. Här bor en tredjedel av Uruguays befolkning, 1,3 miljoner människor och ekonomin blommar. Folk verkar ha det bra i Montevideo och förefaller njuta av livet.

I Montevideo finns det mycket att se och göra, men de främsta minnen jag bär med mig från staden, är hur den lärde mig att varva ner och njuta av stunden.

Det här är en guide till Montevideo, till vad du kan se, äta och göra. Fast du kommer att märka allt här snurrar kring att ta det lilla långsamma.

Res med budgetalternativ Buenos Aires till Montevideo

Res med budgetalternativ Buenos Aires till Montevideo

Eftersom vi reser billigt för att kunna resa mer och längre, kan vissa beslut i efterhand te sig lite onödiga. Ett sådant beslut var att åka sträckan Buenos Aires till Montevideo, som går över Rio De La Plata, med budgetfärjan Cacciola.

Tigre, ArgentinaTigre, Argentina

Färjan åker inte från centrum av Buenos Aires, utan först tog vi lokaltåg i en timme ut till förorten Tigre. Stadsdelen i sig var värd att se, ett mer avslappnat område är svårt att hitta. Här låg lokala och sov på gräsmattorna längs floden som strömmar genom staden och gamla stadens dåsiga gator var helt folktomma.

Passa på att bekanta dig noggrannare med Tigre och åk på båttur i det mysiga deltalandskapet.

Budgetfärja Buenos Aries till Montevideo

Från Tigre är det färja över till Carmelo på Uruguays sida och därifrån buss in till centrum av Montevideo. Vår resa tog ungefär åtta timmar totalt, medan de dyra alternativen tar ungefär två. Men vi har som sagt tid och samtidigt fick vi uppleva Tigre.

Montevideo runt

Montevideo runt – sevärdheter och promenader

Alltid då vi ger oss ut i en ny stad gör vi det med sådan iver att vi aldrig ifrågasätter om vår rutt att gå ens är fysiskt möjlig att orka. På samma sätt tog vi oss an Montevideo.

Montevideo sevärdheterMontevideo sevärdheterMontevideo sevärdheter

Där och då lärde vi oss också att det bästa sättet att uppleva staden är som de lokala. Det är nästan ett måste i Montevideo. De lokalas sätt betyder slappa på stranden, promenera runt strandpromenaderna och äta snabbmat då solen börjar gå ned.

Montevideo, Pocitos

Under dagarna i Montevideo gick vi mest runt i områdena kring Pocitos. Montevideo är en storstad trots att den inte kan mätas med Buenos Aires och det fanns mer att upptäcka på detta område än vi någonsin hade trott.

Parker i PocitosParker i PocitosParker i Pocitos

Det finns flera stora parker kring Pocitos och de hör till det bästa med Montevideo. Parker betyder människor, musik, gatuartister, liv och glädje.

Bo i PocitosBo i Pocitos

Bo i Pocitos

Vårt hostell, Hostel Pocitos, ligger som namnet avslöjar i området Pocitos. Detta är ett trevligt område någon timme gåendes från centrum. Här befinner man sig mellan de två citystränderna i Montevideo och området är fräscht, samt känns tryggt.

Vårt hostell värnade om säkerthet med låst port och gav inte ut nycklar till den åt någon, utan vaktade själva porten. På hostellet fanns en grön bakgård där vi åt frukost och middag några dagar – och skulle det inte ha varit för myggorna skulle vi säkert spenderat kvällarna där också.

Personalen var väldigt trevlig och hjälpsam, men rummen och badrummen var ganska ofräscha. Var ändå så nöjd med den fina stämningen och läget att jag vill lyfta fram och rekommendera Hostel Pocitos här på bloggen.

Centrumen i MontevideoCentrumen i MontevideoCentrumen i Montevideo

Centrumen i Montevideo

Centrumet i Montevideo är indelat i de gamla fina centrumet och det moderna kommersiella.

Gamla stan i Montevideo börjar vid Plaza Independencia (där alla bussar stannar) och där börjar också Ramblan som är huvudgatan. De gamla delarna sträcker sig ända ner till kusten och några gator åt vardera håll från Ramblan.

Centrum, Montevideo

Här får du dyr mat, souvenierer och glass, samt ett smakprov av den uruguyanska gatukonsten. Väl värt ett besök!

I det kommersiella centrumet, som egentligen är stora delar av de områdena runt gamla stan finns det shoppingmöjligheter, restauranger och arbetsplatser.

Bekanta dig närmare med denna stadsdel ur ett lokalt perspektiv och gå på en city tour i Montevideo.

Digitala nomader i Montevideo

Digitala nomader on the road

Eftersom vi är digitala nomader är denna resa inte endast nöje. Vi jobbar också, även om vi ligger risigt efter på den fronten. Avsaknandet av fungerande nät i Patagonien gjorde det omöjligt för oss att jobba.

Då vi nu plötsligt blev serverade ett nät som laddade sidor, där man kunde ladda upp och ner filer, tog vi några dagar då vi arbetade. Och ringde hem till familj och vänner – sånt är också viktigt då man är på resande fot!

Det är lätt att trivas i MontevideoDet är lätt att trivas i Montevideo

Det är lätt att trivas i Montevideo

Då vi nu beger oss vidare från Montevideo är det med visst vemod. Staden var för oss en perfekt avslappnad storstad, en oas att stanna i och leva storstadsliv i långsam takt. Underskatta inte staden, utan besök den och lev i nuet!

9 tankar om “Montevideo – ett avslappnat alternativ till Buenos Aires

 1. Åh blir sugen på Montevideo, har “bara” varit i Colonia, men måste kanske upptäcka mer av Uruguay nästa gång jag åker till Argentina/Buenos Aires.

  • Tyckte faktiskt jättemycket om Montevideo! Så chill och avslappnat – å andra sidan var det semestertider nu, så kanske ser helt annorlunda ut en vanliga höstdag? Men jaa gör det nästa gång du åker dit!

  • Ja exakt, så tycker jag också! En lugnare, lite sömnigare variant av Buenos Aires. <3 reste du runt i Uruguay då också?

 2. Hej Malin!
  Vilken “matnyttig” och bra blogg och inlägg om Uruguay!!!
  Jag ska dit i 4 veckor i dec och det kommer att blir en spännande resa då jag ska träffa släktingar som jag inte har träffat eller minns längre.
  Spännande och bra info om bankkortet, så check på den funderingen om jag skulle ta med mig cash eller inte.
  Jag har hört att när en lämnar flygplatsen så måste en betala en viss summa, typ skatt för att en har vistats i landet.
  Vet du något om detta eller kanske någon annan som läser detta?
  Trist att stå där utan cash och missa flyget ( eller inte hehe).
  Tusen tack för så bra info om Uruguay <3

  • Hej Virginia och tack snälla för din superhärliga kommentar! Blev så otroligt glad att dessa tips hjälper dig inför din resa till Uruguay <3 Du kommer säkert ha en alldeles härlig resa dit. Ja, det stämmer att du (EU medborgare) måste betala en så kallad departure fee då man lämnar landet. Den är på 31 US dollars (eller 17 om du åker via Argentina). Gäller alltså bara om du flyger ut ur landet, med buss är det gratis. Ha en underbar resa och bara att fråga om du undrar nåt mer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.